Владика Милутин

ЕПАРХИЈСКИ  УПРАВНИ ОДБОР ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ВАЉЕВСКЕ

Војводе Мишића 30, 14000  Ваљево, Телефони: (014)220-921, 244-920, 244930, Факс: (014)220-597

ЕУО БР.130   18.ЈУНА 2008. ГОД.

САЧУВАЈМО СВЕТИЊЕ И ПРИРОДУ

Опстанак  две најстарије светиње, два прворазедна  споменика културе у ваљевском крају, доведен је у питање изградњом бране и акумулације ,,Стубо-Ровни“. Наиме, једна- црква Светог Архангела Михајла из времена Немањића (XIV) помиње се пре 1560. Год. Од памтивека прозвана у народу као црква Грачаница. Друга светиња такође из Немањићког периода- манастир Ваведења Пресвете Богородице(XIV), свакако пре 1572. год. ,од када постоје први записи о њемул, заједно са фрескописом живописаним до 1622. год., чији поједини делови су непревазиђени и непоновљени у старом српском фреско-сликарству, наће ће се на ободу будућег језера, и биће опасно угрожен, због повећања влажности ваздух и промене микроклиме.

У времену данашњем, кад као држава тражимо прикључење Европској Унији,  где се придаје велики значај културно- историјским вредностима и знаменитостима, необјашњив и неопростив грех је овако, злосутно, уништавање животне средине, ремећење еколошке равнотеже, и угрожавање светиња и светилишта која постоји вековима, и која су одавно под заштитом државе као културно- историјски споменици. Ако смо кадри да чујемо глас Неба и глас народа, и ако природу волимо, учинимо све да се заустави катастрофа коју ћемо као неодговорни људи својим немаром и небригом изазвати. Молимо Вас, учините све да неодмереним одлукама и потезима, неправедно и себично не отмемо и  не упропастимо светиње, земљу, воду и од Бога створену лепоту природе будућим нараштајима, који ће се , ако Бог да , родити и живети после нас., али на развалинама, пустоши и мртвилу које би им тако оставили.

То  је, браћо и поштована господо, надлежни и стручни људи, само једна страна нашег евентуалног пораза, не само у Ваљевском крају, где сам епископ, већ и тешки пораз земље Србије пред Богом, природом и народом, пред који ми посебно сносимо одговорност због својих дужности. И све друго што ће доћи, наговешта страхоте  могућег, не дај Боже, ужаса, ако човек не послуша глас Бога, и недокучиви многима вапај природе:

-Да  се обезбеди прецизна процена  утицаја акумулације ,,Стубо-Ровни“ на животну средину, посебно утицаја ове акумулације на подземне воде ,,ЛЕЛИЋКОГ КАРСТА“ тј. повезаност воде акумулације са водама Пакљанских и Грдачких врела. О квалитету подземних вода, које можда могу бити довољне и за трајно и коначно решавање проблема водоснадбевања нашем крају, најбоље сведоче четири ваћ изграђене фабрике за производњу и флаширање вода, и производа на бази природних вода.

  • Да се сагледају сви инжињерско-геолошки аспекти са нарочитим освртом на стабилност терена, јер се ради о највећој насутој брани у Србији, висине 75 ш а удаљене само 13 кш од Ваљева, града са око 70 000 становника. Стручњаци се слажу да не постоје апсолутно сигурне бране нигде у свету, па сходно томе ни код нас, и да се изградњом брана повећава сеизмичност терена. Овде ћемо узгред поменути само неке од познатих брана које нису издржале пробу времена: брана Малпасе (Француска) 1959. год. затим 1963. брана Балдуин Хилз (САД) и Вајонт (Италија), па Титон (САД) 1976. год. У овим рушењима, поплавама и бујицама, страдале су стотине, а негде и хиљаде људи. Најновији пример је недавни (мајски 2008. год.) земљотрес у Кини, који је изазвао смрт 50 000 особа, и оштетио најмање 17 акумулација ( вештачких језера). Слушали смо скоро и читали о томе5да су власти евакуисале хиљаде људи у брда, од страха од наглог преливања воде из вештачког језера Бејчуан ( Вести – агенција „Асошијејтед-преса). Коначно, статистике говоре да је небезбедно најмање око 1% брана услед земљотреса, рата, терористичких напада и сл. Уз све то, познато је да акумулације воде нису вечне и велико је питање, вреди ли труда и трошкова изградња нечег, чији је рок трајања око 30 година, поготово ако ће замуљено и уништено вештачко језеро оставити тако тешке последице на околину као што би учинила, запуњена разним наносима, брана „Стубо- Ровни“ изнад самог града Ваљева. Тешке и трајне последице свакако ће имати подземне воде, биљни и животињски свет и све друго у близини бране.
  • Да се посебном експертском проценом изврши анализа утицаја ове акумулације на околину, посебно микроклиматске и друге еколошке промене а нарочито израда објективне и квалитетне студије о стварним потребама воде и водоснабдевања на потрбним локацијама, јер постоје индиције да су проблеми са недостатком воде негде већ трајно или делимично решени, па ће рецимо будућа Термо-електрана „Колубара Б“ имати мање, кориговане потребе воде из акумулације „Стубо-Ровнии. Ваљало би обавезно размотрити научно добро образложене и рационалне предлоге, да је најбољи начин водо- снабдевања града Ваљева из постојећих природних извора – врела Пакље, Градац и Петница, то нарочито због разлога да река Јабланица на месту профила саме бране има протицај 1,57 т3/б, а најновије студије говоре о само 1,15 т3/б, па се због тога неће моћи напунити језеро водом ни за годину дана како је пројектом предвиђено. А планирано повећање протицаја вештачким (насилним) затварањем понора, у који се, у кањону Сушице, уливају Палићка и Повленска река, је опасан и ризичан подухват. Узимајући у обзир истраживања водећих геолога и хидролога на овом терену, утврђене су везе воде из акумулације „Стубо-Ровни“ са подземним водама „ЛЕЛИЋКОГ КАРСТА“, па њихово мешање може утицати на стварање лошијег квалитета воде природних извора Пакље и Градац. Поново наглашавамо разлог враћања природним изворима воде, и изналажање истих из подземних водених резерви. У том погледу истичемо као добар пример пробну бушотину код манастира Лелић, којом је манастир трајно обезбеђен довољним количинама воде.
  • Као епископ ваљевски добијам бројна писма, стручне процене, анализе, коментаре, предлоге, протесте и сл., са свих страна да, у име Српске Православне Цркве, изнесем свој став, и став Епархије Ваљевске, по овом питању. Чиним то овим дописом, у којем сам користио та писма, нарочити стручне процене и дилеме наших познатих геолога, хидролога, Инжињерсе коморе Србије, стручњака разних других области, затим монаха, свештеника и грађана-наших Православних верника, што је нама, као Епископу, најбитније.

Зато  препоручујем:

  1. Да влада Србије, Министрство за привреду, шумарство и водопривреду, као и министарсво чији је ресор старање за екологију, заједно са другим републичким, као и градским, тј. Општинским властима из, размотри оправданост градње хидро- акумулације „Стубо-Ровни“
  2. Да институт за урбанизам и архитектуру Републике Србије, заједно са експертима хидрологоје и геологије, као и пројектантом, испита и изнова анализира све бројне примедбе по овом притању. Све ово је јевтиније од могуће катастрофе са несагледивим последицама
  3. Уколико ипак, није могуће обуставити изградњу бране и акумулације, и ако за то одиста постоје неопходне потребе, истражити и сагледати све могућности да ниво бране коначно и дефинитивно остане испод цркве Грачанице, која је на коти 333 м, и Божјим Промислом представља логичну, одбрамбену границу, изнад које започиње порозни и кречњачки терен, и кроз који би отицање воде из језера угрозило квалитет воде на природним изворима, а из којих се, рекосмо, снадбева град Ваљево. Уз све то обавезно урадити потребне елаборате, и ваљане студије утицаја водене акумулације на околину, пре свега на светиње из XIV века, Грачаницу и Пустињу ,,чуваре извора живота-здраве пијаће воде“ и предложити адекватна решења проблема. У сваком случају неопходно је одустати од даљег подизања нивоа бране , а тиме и водене акумулациједо планиране коте на висини 364м. Са подизањем висине бране, ни ја, као ваљевски Архијереј, ни Епархија ваљевска, са свештенством, монаштвом и верним народом никада се нећемо сагласити, нити ћемо то драге воље одобрити.

Непрестано  се молимо Богу Створитељу света и  свега око нас, за нaше угрожене светиње, за поборнике, али и за противнике изградње бране, да се сложе и договоре, за град Ваљево и околину, за здравље народа и опстанак свег биљног и животињског света, без којег ни нама нема живота, да сви заједно наставимо једнодушно и радосно славити Оца нашега, Kоји је на Небесима.

Свако добро у Христу Господу нашем  жели вам: ПРЕДСЕДНИК ЕПАРХИЈСКОГ УПРАВНОГ ОДБОРА ЕПАРХИЈЕ ВАЉЕВСКЕ   ЕПИСКОП ВАЉЕВСКИ :                                                                                                  МИЛУТИН

Достављено:

Влади Републике Србије

Министарству  за привреду, водопривреду и шумарство

Светом Архијерејском  Синоду

Скупштини општине  Ваљево

Председнику општине  Ваљево

Манастиру  Пустиња

Црквеној општини  Грачаница

Одговори

  1. pre neki dan sam cuo od jednog prijatelja iz sela Stubo da se prave neki projekti i da ce se napraviti neka predbrana (predpostavljam na samom spajannju susice i jablanice) koja bi trebalo da spreci nivo vode preko 333 metra i da bi se na taj nacin sprecilo potapanje crkve gracanice

    • Нажалост, брате Миомире, то је лукава лаж. Неко је заподенуо парохијанима „тему за зиму“ а њима то подсвесно одговара само да би умирили савест како неће требати да се труде у заштиту Светиње. ТА дивна идеја је спомињана и на овом сајту много пута до сад, али, ем, не допире до моћника, ем, се сада користи и као замајавање организованијег Православног отпора. Чињеница је да у случају Грачанице може да нам помогне, или јавно чудо Божије(ако ли смо достојни и ако ли толико волимо и посећујемо Светињу Његову – како би Он имао рашта учинити чудо), или,тајно Чудо Његово, нпр. омасовљењем одбранбених стражара чиме би се у јавности подигла прашина која би допрла до моћника из власти, или, пак, прилозима побожних за ту мању брану која би заштитила Цркву, или пак (свеправедна) општа криза – да будемо гладни, и они и ми, док се сви, као народ, или не уразумимо у Христу – или тотално не полудимо. Одустати од борбе се не сме и када победа изгледа немогућа, а поготово овде када нас не поробљава само физички него и, пре свега, духовни, демонски непријатељ, – „ако је Бог са нама ко ће то против нас“, а биће Он са нам ако ми до краја будемо искали у молитвама и показивали на делима да желимо да будемо са Њим, са Православним Христом Богом нашим.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: