Интриге по „савести“

Pop – Show – Тime

Да није истинито, ово што следи, било би веома смешно, не због клеветања оклеветаних већ због одсуства сваког укуса и мере у душама усплахирених отаца и сабраће наше, монаха, житеља Грачаничке Светиње.

Полуистине, ситничаво излицитиране у свим тачкама доле поднете жалбе епископу ваљевском Г.Г. Милутину (градоначелнику, и наравно, полицији) од стране настојатеља Грачаничког јм. Серафима су последица његовог бунта наспрам свакодневних окупљања верника против скрнављења Светиње Грачаничке (које сабраћа монаси уопште и не помињу), и све то од стране накострешеног стручно-неразумног „Завода – Ваљево“, и подле предузетничке дружине „Колубаре – Ровни“ Све ово јасно сведочи да гостујући Грачанички монаси немају ништа против буке скрнавних радова које по порти рове руке поменутих институција(пред којима их, успут, „није срамота сушити веш“!?) – а које се јавно представљају и понашају као сами власници(!?!) Свете Грачанице (не заборавимо, овде, и да су пре пар месеци те институције инсистирале епископу Милутину да исели монахе по Лаврентијевом безбожном уговору из 2002 г. кога се ови незнабошци још увек и држе).

Дакле, поред незајажљивих предрасудних нагона, у доле наведеној тужној „свештеној“ папа-зјанији налази се, чак, шта више, уденута и једна отворена круцијална лаж (и то под тачком 14) – а све то, како би, отргнути самоконтроли, нечији лични хирови добили на пажњи, оправдању и смислености.

Уредништво ИстиноЉубља

Нека је и Грачаници и свима нама у Њој Сами Господ Бог у помоћи, хтели то неки од нас, или, чак, и  не хтели. Амин.

Серија: „Интриге по савести„, епизода 1:

Архијерејско намесништво ваљевско

Дана 26.авг.2011 г.

Ваше Преосвештенство,

У синовској оданости Вам достављам извештај братије Свете обитељи Грачаничке о драматичним и неподношљивим збивањима у манастиру Грачаница – у манастирској порти и њеном окружењу.

Предлажем Вам Преосвећени Владико да предузмете све потребне мере у вези заштите, првенствено монаха ове Свете обитељи, који су свакодневно изложени провокацијама рашчињеног монаха Антонија са својим истомишљеницима.

О свим наводима Свете обитељи Грачаничке сам се лично уверио да су тачни, боравећи два дана са њима.

Мишљења сам да о овим немилим догађајима треба обавестити градске власти Градске Управе Ваљево, као и Полицијску Управу Ваљево.

Братија изричито тражи од мене да са њима одем у Полицијску Управу Ваљево и Градску Управу Ваљево и да њима такође доставим извештај упућен Вама, што ћу по савести и учинити.

Целивам Свету Десницу Вашег Преосвештенства и просим Ваш архијерејски Благослов,

у Христу Вам одано чадо

архијерејски намесник

 протојереј ставрофор

Зоран Јаковљевић(потпис)

Серија: „Интриге по савести„, епизода 2 (добро-надамо се и завршна):

Српски Православни Манастир

Сабора Светог Архангела Михаила

у Грачаници 25.08.2011 г.

Ваше Преосвештенство,

У синовској оданости и послушности обраћамо се Вама јер нас је мука натерала. Само до пре неколико дана у овом манастиру је владао ред и поредак, а затим доласком рашчињеног монаха Антонија (Драган Давидовић) и групе која је са њим, услови су постали неподношљиви.

 1. Не можемо у миру да обављамо своје монашке дужности.
 2. Немир, смех, бучан разговор.
 3. Изношење столица из Цркве.
 4. Све што раде, раде без благослова.
 5. Улажење за певницу.
 6. Прекомерно коришћење воде.
 7. Остављање личних ствари у Цркви, па чак и преко ноћи.
 8. Када им се на нешто скрене пажња да не раде, почињу да се расправљају.
 9. Увече на дан Преображења, рашчињени монах Антоније је са групом људи на паркингу поред Цркве допремио материјал за малтерисање, а касније исте вечери шетао око Цркве, и на питање шта ту ради, нешто је промрмљао и наставио својим путем.
 10. У суботу по Преопбражењу без ичијег благослова и одобрења, одржан је скуп на којем је учешће узео и свештеник Жељко Марић из Борче (епархија банатска) и омалтерисан је спољашњи зид Олтара.
 11. Долазили су новинари који су узимали изјаве од рашчињеног монаха Антонија и господина Јордана Дражића и фотографисали, без обраћања к нама.
 12. Због њихових свакодневних окупљања немамо приватности и непријатно нам је да напољу сушимо веш.
 13. Трудимо се да Црква буде увек доступна посетиоцима, што они користе, и улазе и излазе када пожеле.
 14. Вређају епископе и Црквене власти.
 15. Ноћу ћу се појављивала кола, а на наш захтев да оду, добијали смо одговор да су дошли да штите Цркву од потапања.
 16. Рашчињени монах Антоније камером снима посетиоце и доводи их у непријатан положај.
 17. Долазио је и Стефан кога сте Ви произвели у чин чтеца. Он је дуго времена проводио са рашчињеним монахом Антонијем, а затекли смо га и за певницом како се служи црквеним књигама.
 18. Људи који раде на археолошким испитивањима се жале да су врло непријатно дочекани када су желели да уђу у Храм и целивају иконе.

Тражимо од Вас да нас монахе, као своју духовну децу, у потпуности заштитите од свега овога, јер је наш боравак у Грачаници неиздржљив. Од државних власти тражимо да се ова окупљања забране у широј порти манастира, како би смо редовно могли обављати своје дужности. Ми нисмо против окупљања него против нарушавања манастирског поретка. У противном, Преосвећени Владико, ми Вам са жалошћу саопштавамо да ћемо напустити манастир. Молимо Вас да ово писмо проследите надлежнима.

Настојатељ манастира Грачаница

јм Серафим Ковачевић (потпис)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: