Летак – Чињенице о брани Ровни

Слава Богу, равничарски део Ваљева је претежно добро адресовано покривен летцима Истинољубља (близу 20 хиљада) – ради заштите Свете Грачанице и одбране угроженог биолошког опстанка становништва горњег тока реке Колубаре.  Колико је – толико је, и то је добротом двојице дивних Хришћана који су нам  и оволико материјала омогућили, и неколицини братије који су то синоћ народу поделили. Христа ради, у Христу, једни Хришћани другима – тако истрајавали док Господ помилује све нас заједно, са све, ускоро покајавшим се, садашњим нам непријатељима.

На Обретење главе Светог Јована Крститеља лета Господњег 2012 

ТЕКСТ ЛЕТКА СА ЧИЊЕНИЦАМА О ПОГУБНОСТИ БРАНЕ РОВНИ ПОВИШЕ ВАЉЕВА:

Скривани негативни ефекти излишне а погубне акумулације „Ровни“

! Брана погубна по читав ваљевски крај !

Ваљево има неискоришћене ресурсе питке воде за неколико пута веће од својих потреба. Са 50 милиона кубика (тешким металима) затроване воде у Брани (која ће са 180м висине претити  над главама  Ваљеваца, уништиће нам и Све изворе и подземне резервоаре питке воде којима Ваљево изобилује, затрти Чудотворну Светињу Грачаницу и огромна древна гробља, повећати влагу и загушљивост…


     Пре свега, знајмо да је велика лаж пропагандно медијско хипнотисање становништва да Ваљево и регион „имају велику потребу за (загађеном)барском водом из Бране“, које упорно пласирају ЈП „Колубара-Ровни“ и „Хидротеника“(која држи монопол над изградњом (свуда у свету превазиђених) површинских акумулација). Трајање бране Ровни је 30 г. док се не напуни отровним муљем остављајући потомству слику пустоши за собом. Научници сведоче – Ваљево има питке воде за још неколико оволиких Ваљева! Ни Пакаљска врела, ни вода из Градачких врела нису како треба сакупљене, а, притом, Ваљевски крај лежи и над највећим подземним језерима питке воде Лелићког карста (а где су Повленска и Јабланичка врела која нам желе сахранити у затрованој брани!?). А не заборавимо ни на огромне губитке у застарелим цевним инсталацијама у целој општини(са евро-рекордом од 50%губитака при испоруци воде потрошачима). Даље – првобитни потребоваоци воде из бране (Мионица, Лајковац, Лазаревац…) су у међувремену решили своје водоснабдевање.

Браћо драга, ако ли многи још не схватају колико је то Велика Светиња чудотворни манастир Грачаница коју нам теже сада раскопати, порушити и потопити у планираној им вештачкој акумулацији, зар нам је свеједно и што ће планирана брана „Ровни“ затровати све подземне резерве изворске воде којима Ваљево обилује(!?); што ћемо пити барску, скупљу, вештачки пречишћавану воду уместо изворске; што ће се повећати опасност од последица земљотреса пошто смо, иначе, у епицентралном појасу; што ће брана погоршати климу(оштетити фреске у ман. Пустињи), повећати загушљивост ваздуха, затрти плодне њиве, уништити раритетни кањон Сушице, и осакатити доњи ток Јабланице и горњи ток Колубаре…

Чудотворни манастир Грачаница нам је од Бога дат ради благослова душама и то баш на месту где нас спасава и од телесног свенародног самоубиства штитећи нам Собом и изворе питке воде! Како? Кањон Сушице морамо заштитити! Зашто?

Наиме,одмах повише Свете Грачанице, а у кањону Сушице, налазе се кречњачки подземни понори, јаме и порозно тло те реке понорнице, а који су,(научно доказано) подземним токовима повезани са изворима реке Градац, врелом у Пакљама и свим подземним(још неексплоатсаним!?) језерима питке воде над којима почива Ваљево. Сва ова непроцењива блага наша загадила би и уништила прљава баруштинска вода акумулације „Ровни“, загађена не само хемикалијама са њива и околних домаћинстава, већ и тешким металима из напуштених околних рудника. А и губици воде кроз кањон понорнице Сушице били би превелики за све мању и мању Јабланицу којом мисле пунити брану у максималном нивоу. Не одустају ни од намера да одмах раскопају (оскрнаве) и поруше Грачаницу под видом наводног „истраживања“ иако ни сами не знају „хоће ли брана држати воду док мајстори не оду“. А у прелепом кањону понорнице Сушице браном би затрли и све трагове првобитног нам постојања на овим просторима (поред Свете Грачанице) још и непрегледна древна гробља, неколика археолошка налазишта, природне лепоте кањона:поноре, еставеле, карстна врела, ретке животињске врсте повезане са чистим карстним изворима…(све ово сведоче стотине научника на челу са хидрогеологом др.Петром Докмановићем)

Што се тиче могућег пуцања бране од земљотреса, научно је доказано да су издробљене гранитне стене основни показатељ да се ради о жаришту будућих земљотреса, јер се гранит дроби од силних подземних померања. А ми усред уклете бране „Ровни“ имамо огромно брдо од дробљивих гранитних стена, од кога, иначе, Ваљево деценијама узима тампон за насипање путева. Наиме, брана се налази у непосредној близини жаришне зоне сударања огромних тектонских плоча Вардарске и Јадарске, где се очекују епицентри будућих земљотреса.Та жаришна зона иде линијом Мионица, Маљен, Повлен,Крупањ, дакле, веома близу бране… Додатно, научно је доказано и да веће водене површине додатно поспешују учесталост и јачину земљотреса. На нашем интернет сајту www.istinoljublje.co.nr можете погледати и књигу Енергопројекта из1987 под штамбиљем „војна тајна“ која говори о размерама разарања Ваљева и околине у случају пуцања бране услед земљотреса или ратних дејстава. Не заборавимо и да Никада нису извршена прописана праћења сеизмичких померања у рејону бране пре одлуке о изградњи!?!(геолози предвођени др. Иваном Фил.)

Инвеститор бране „Ровни“ ЈП Колубара и Хидротехника јавно изјављују да нису никада извршили законски обавезну студију „Процене утицаја бране на животну средину“!?(која је свуда у свету неопходна да би добили употребну дозволу да пуне брану) чак им је и економска оправданост крајње сумњива, а, авај, општинске власти које су биле иницијатор бране(од 1978) – препредено ћуте, политичке странке ћуте, и нико да у име народа поднесе тужбу против Бране!?!. Мала ће утеха бити, браћо, што ћемо после неминовне катастрофе (ако ли претекнемо живи и здрави) јасно знати ко је за њу крив, ако ли сада не подигнемо свој глас и неуспротивимо се злокобној брани „Ровни“ и не заштитимо своје Светиње и своје животе.

Знамо да ће Вас, народе, противничка страна после овога текста преко свих њихових медија (којима ми немамо приступ) бомбардовати новим лажима, али,Ви  им немојте ништа веровати. Једино разумно решење је да направе Мању брану на ушћу Сушице, а пред Грачаницом, спречавајући духовну и еколошку катастрофу, или да пуне брану до пола, до пода Светиње, или, најбоље, да пројекат бране напусте и прогласе га спомеником тврдоглаве људске глупости на поуку потомству!

Пре свих, народе Божији, не престајмо умољавати нашег епископа Милутина да подигне пажњу јавности и срочи судску оптужницу против свих оних који, и духовно и биолошки, деценијама већ прете обогаљити његова духовна чада подручне му епархије. Умољавати Владику да  отпочне са свештено-саборним свакодневним служењем Литургија у Грачаници у овим наступајућим судбоносним данима Њеним; са беседама освешћења и борбености против свенародног греха, планираног им, скрнављења Чудотворне Грачанице; са позивом народу у одбрану и Чудотворне Светиње,а и биолошког опстанка становника ваљевског краја; да, конкретно, позове све верне да нам припомогну у спречавању  покушаја „Хидротехнике“ да уништи сву природу унаоколо Светиње,које, ево, наново отпочињу ових дана; да иницира Свети Сабор СПЦ да јавно одбаци све раније самовољне, неправославне и издајничке акте заблуделог епископа Лаврентија који би Светињу Грачаницу да трампи за „Колубарину цркву на обали „језера“ са  све (јагњећом) фуруном – приде“); молити да Владика устроји срдачнији вид гостопримства свим посетиоцима у Светој Грачаници; да устроји да се не спутава народ који, по потреби, стражари у одбрану од скрнављења Светиње и природе око Ње а који досад никога ничим узнемиравао није. (сем, евентуално, буђења савести надлежних успаваних православаца и прикриване злобе у непријатељима Светиње)

Зар смемо више допуштати да се „Колубара“ понаша као власник Светиње? Зар смеју било чије руке копати по чудотворној Грачаници ако ли немамо чудесних указа од Бога да то морамо да учинимо!? Чињеница је да ниједан верник нема храбрости да се усуди да такне у Светињу, али, не смемо ни прећуткивати када се на таква злодела осмеле други верски неупућени. Рушитељи руше, премештају и истражују Светиње, а Православни знају само за чување, обнову и молитву у својим Светињама. И Света Гора ће због греха људског, по пророштвима, отићи под воду једног дана, али ће тада „анђели Божији благовремено чудесно све Светиње из воде пренети к Небесима“. То умеју Анђели који Богом живе, али не и огреховљени људи који знамо само за појам чувања и обнове Светих места. Рушитељи ови, пак, деценијама не приђоше Грачаници са средствима за заштиту и обнову Светиње, већ, упорно, једино ради скрнавног „истраживања“ нападаху Је. Хтели би да Светињу очерупају  пред потапање на које су Је без помиловања осудили, то нема везе са заштитом већ са скрнављењем! Него, да ми, народе, гледамо покајањем и штићењем Светиња да избегнемо ту водену казну пред Богом. Не смемо се непокајно копрцати наспрам те казне саучествујући заједно са рушитељима у конкретном „истраживачком“ скрнављењу Светиње. А, ако ли рушитељи неће да Је заштите на Њеном Светом и Чудотворном месту, онда, где су били све године досад – нека тамо и сада одступе!

У Божијој је моћи спасити Грачаницу од потапања, а, ми, можемо ли је Владико Милутине спасити од предходног скрнављења да без Воље Божије по Њој ровебезосећајници! Ако се лично Ви као епископ усудите копањем „истраживати“ у Олтару Грачаничком, ми, народ верни, који по потреби стражаримо код Грачанице, морамо Вас пустити, али сигурно нећемо пропустити све ове којима ћутке допуштате слична скрнављења. Питамо се и може ли се за „истраживање“ добити „благослов“– кад знамо да су се неколики радници археолошког Завода поразбољевали кад су 1987 однели кости 170 покојника из Грачанице  – па их потом, разболевши се, у страху поново вратили… када је један радник њихов потом извршио самоубиство… када је ментално оболео младић који је у име Завода-Ваљево „само“ обијао малтер са Олтара Грачанице 2002… када је један од њихових прекопавача Грачаничког гробља из 2011 покушао самоубиство… а, када су и свештеници 80-их година почели, мало – по мало, пристајати на „премештање“ Грачанице – намах, поп колима прегази свог старог црквењака код Грачанице, зато, тадашњи Владика Јован и не хтеде ништа  надаље са „Колубаром“ да потписује …

Не смемо прећутно поштовати безбожне акте из времена Лаврентија (који Чудотворну Грачаницу покуша трампити?!). Данас се ревносно украшава Епархија ваљевска за идућу 2013годину када је ултимативно наређен(од моћника „овога века“) пријем гостију за глобални (проунијатски) начин празновања Св. цара Константина са католицима (и, то, у Нишу, Београду и Ваљеву)!?;  А, притом, само се спорадично бавимо, рецимо, заштитом Светих темеља једног древног Манастира чији су остаци једним својим делом још увек(!?) на трибинама фудбалског стадиона „Крушик“, а које, другим делом, сада још намеравају и новим покушајем градње „ратне пруге“ Ваљево – Лозница“ додатно прегажавати(и то држава смера, наравно, без средстава издвојених за заштиту!?).  А, и, шта је са, из Првог рата, комунистичким парком на Видраку оскрнављених 3500 гробова, а такође, на Петом Пуку, парком и полигоном, затртих масовних гробница са 2500 мученика из Другог рата. Чему то непокајано Ваљево да се нада кад нити оскрнављено освећује, нити даља скрнављења спречава!?

Зашто досадашња народна стражарења у одбрану Грачанице од скрнавног прекопавања нису изазвала скрушено буђење савести свих надлежних црквених власти за оно – што сами нису учинили а били су пред Богом дужни чинити? Још, и насупрот, умишљеним „благословима“ се спречавају сви они који би били вољни учинити личну жртву у одбрану Светиње!? Ово је супротно свим поукама из Православних Житија Светих које, ваљда, прочитавасмо. Као да живимо у турско време –„ЈП Колубаром“ поткупљени архелози из Завода-Ваљево „истражују“ древне вишеслојне Грачаничке гробнице кршећи, притом, крамповима кости и лобање Светих Предака наших, све, вребајући да провале и у саму унутрашњост Цркве – а да нигде не би присутног Владике ни свештеника Његових који би оскрнављене и пребијене кости из гробова опојавали а унутрашњост Светиње бранили. Још и горе, оне вернике који им све то не дозвољаваху – многи удруженим снагама посвуда  надеваху придевима: „секташи“ и „верски фанатици“… Неће баш бити да је тако…

Јер да наши свештеници и монаси стоје у првим редовима одбране Светиње ми свакако свакодневно на стражарење код Светиње не би смо долазили, па ни сами „размонашавани“ монах-немонах Антоније са којим нас све упорно покушавате етикетирати и оклеветати!

У осталом, и тај „размонашавани“ Антоније (иначе, термин размонашење у Православљу никад до сад није постојао) је кажњен због три „велика греха“ а на инсистирање (прозападног) епископа Иринеја Буловића. Антоније је кажњен, прво, због отпочињања борбе за Грачаницу 2002 одакле му је мајка родом и из које је отишао у монахе (тада се Грачаници у помоћ прикључила и игуманија Гликерија, неколики свештеници и бројни народ, а где смо ли сви данас?!); други „грех“ Антонија је што је 2003 протествовао испред Патријаршије против тада утаначеног довођења непокајаног папе Војтиле у Србију; трећи „грех“ тог Антонија је што се усудио међу првима устати у одбрану најчеститијег у нас епископа кога страшно оклеветасмо Државом и Синодом – Владике Артемија. Иначе, тај и такав Антоније има отада, чак, и благослов епископа Атанасија Јефтића да се бори за Грачаницу! Цитирамо речи еп.Атанасија:„Иди, бори се, Бог ће те научити како, шта год урадиш добро је, јер, срам их било, 200 тамошњих попова за 20 година ни прстом мрднули нису у одбрану Грачанице“!Не следујемо ми размонашаваном“ него је он одавно заједно са нама у неодступној борби за Грачаницу! Уопште, хоће ли нам неки тамо Антоније свима бити изговор пред савешћу што се нисмо трудили бранитиСветињу?

        Нема потапања Светиња Божијих док Бог то не допусти – и то, једино због крајњег непокајања рода нашег! А основни знак, пак, покајања народнога, поред молитве Богу, неизоставно је и обавеза да, пре свега, спречимо скрнављење својих Светиња! А, и за све остало, да се истрајно потрудимо, и то, редом: прво и најбоље је: захтевати коначно одустајање од остваривања било каквог вида Бране; онда, добра је и истрајна иницијатива за изградњу Мање Бране којим би се заштитила и Грачаница али и водопропусни кањон Сушице; на крају – упорствовање да брану пуне само до пода Грачанице. Притом, дубоко верујемо да:

Спасемо ли Грачаницу од скрнављења – Она ће нас спасити од злокобне Бране!

+++

Помозимо сваку иницијативу за ревидирање погубног пројекта бране „Ровни“ Помозите нам ако ускоро отпочнемо са петицијом против бране у центру Ваљева  Важно је да будемо истрајни и у Бога уздајући се. Молимо Вас нарочито, да нам по моћима како било припомогнете и при организовању нових стражарења код Грачанице које отпочињемо, ево, сада са почетком радне сезоне рушитеља Њених „Колубаре и Хидротехнике“, све, ради заштите и Светиње и природе унаоколо Ње:

+++

Спашавајући неоскрнављену Чудотворну Грачаницу

Спашавамо себе саме од духовних и биолошких погибли!

март 2012 Лета Господњег                                    

тел. 014 / 226 218; опширније о свему на нашем сајту: www.istinoljublje.co.nr

+++

Молимо Вас припомозите свачију иницијативу која је против овакве бране Ровни

Постави коментар