Др. Јоца Томић

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД ВАЉЕВО Председник општине Ваљево др Јован Томић

Број: 325-5/2008-01

20.06.2008. год. В  А Љ Е В О 

МИНИСТАРСТВО  ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ, ШУМАРСТВО И ВОДОПРИВРЕДУ – за Министра г-дина Слободана Милосављевића  –  БЕОГРАД

ПРЕДМЕТ: Изградња Акумулације «Ровни» код Ваљева 

Поштовани, 

Граду Ваљеву достављени су Закључци са трибине Српског геолошког  друштва одржане у Београду на дан 23.04.2008. године, на тему: «Хидрогеолошки аспекти оправданости градње акумулације «Ровни» код Ваљева у пројектованом габариту».      

Наведеним закључцима указује се да су сврха, економски  и технички аспекти изградње бране  и акумулације «Ровни» – изузетно спорни, те наставак изградње бране  треба условити објективним ревизијама, којима би се утврдиле све негативне, еколошке, техничке и економске последице реализације бране, уз оцену да брану и акумулацију «Ровни» не треба градити у пројектованом габариту. Са наведеног скупа предложена је изградња ниже бране и формирање акумулације мањег габарита, којом се не би угрозили подземни водни ресурси «Лелићког карста» и верски објекти од непроцењиве вредности – манастири «Грачаница» и «Пустиња». Указано је такође да расположиви водни ресурси омогућавају адекватно снабдевање водом регионалних корисника који исказују дефицит вода у техничком и комуналном водоснабдевању.     

Оцењујући веома  значајним сва упозорења која су исказана у достављеним закључцима, на састанку одржаном на дан 18.06.2008. године у присуству представника свих органа Града Ваљева, Епископа Православне епархије Ваљевске господина Милутина, представника Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду и Министарства одбране Републике Србије, разматрани су сви аспекти изградње овог, несумњиво стратешког водопривредног објекта.     

На  овом састанку исказана је јединствена оцена  да су у периоду  од пројектовања и  почетка изградње бране до данас  битно измењене околности  у погледу укупних  потреба за водоснабдевање из овог објекта, како у погледу потреба  везаних за изградњу електроенергетских објеката, тако и у погледу потреба за водоснабдевање општина које су већ приступиле решавању ових проблема из других изворишта.     

Оцењено је такође да постојећи  показатрељи указују  на могућност да се изградњом бране  мањег капацитета до (коте 333) обезбеде све потребе у погледу водоснабдевања заинтересованих општина, битно умањи опасност од изградње овог објекта какo и сви негативни ефекти који произилазе из реализације ове инвестиције и сачувају постојећа изворишта и верске светиње овог краја.     

Изражавајући  став органа локалне  самоуправе и личну  забринутост због могућих штетних  последица везаних  за изградњу акумулације  сматрам потребним  да укажем на неопходност  предузимања активности које би на несумњив начин потврдиле  или искључиле  оправданост изградње бране у постојећим габаритима:     

-Израдом  нове Студије оправданости  изградње овог  објекта, потребно  је поново сагледати  све аспекте изградње  бране и акумулације  «Ровни», уз посебан  осврт на могућност  да изградња овог  објекта буде окончана извођењем радова до коте 333.     

-Организовањем  научног скупа,  уз учешће свих  еминентиних стручњака  и установа из  области водопривреде  и сродних области  везаних за реализацију  овог објекта,  неопходно је недвосмислено  отклонити све  дилеме у погледу  потребе изградње бране у сада дефинисаним размерама,     

-Израдом  Студије о процени  утицаја на животну  срединуу у складу  са сада важећим  Законом, неопходно  је осветлити и  овај аспект изградње  бране и акумулације  «Ровни»,     

Указујући поново на озбиљност  проблема које смо означили овим актом молимо да о ставу Министарства поводом изнетих предлога обавестите Град Ваљево у што краћем року.

Очекујући Ваше разумевање, с  поштовањем 

  Председник Општине  Ваљево Др. Јован  Томић

Постави коментар