БАРКА – Александар Каломирос

vinjeta aaa

Александар Каломирос

БАРКА

Једног дана, пре или касније, нико не зна тачно када – ,,цркве“ и религије ће се ујединити. У том хаосу лажи ће чак и изабрани бити у опасности да изгубе свој пут. То ће бити доба Антихриста.

Како и када ће Антихрист доћи, нико не може да каже. Не зна се ни колико њих ће бити у стању да га препознају, јер ће он доћи као добротвор човечанства. За сада можемо са сигурношћу рећи само једну ствар: сви ови покрети према уједињењу нација и цркава, сви ови компромиси и сво ово униформисање човечанства постепено чињено под парним ваљком технолошке културе, припрема пут за долазак Антихриста. Овакав развој човечанства, према критеријуму света је диван. Али, према хришћанском критеријуму он води ка уништењу. Ово не изненађује и не плаши хришћане. Они знају да је свет сам себе осудио. Зато Христос није хтео да се моли за свет. „Не молим се за свет“. Кнез овога света је ђаво и он је „човекоубица од почетка“.

Смрт ће затећи свет на врхунцу његове славе, на врхунцу његове самообмане, на самиту куле вавилонске, када ће човек бити у зениту свога старог покушаја да постане бог својом личном моћи, без Бога. Када Син Човечији дође, наћи ће човека у пуној слави своје сатанске опседнутости.

Бог не тражи од хришћана да спасу свет. Сваки покушај од стране хришћана да промене смер у којем се свет сада креће био би узалудан и смешан. Свет је брод који тоне и он тоне зато што му је сама структура покварена. Бог не тражи од хришћана да спасу брод, већ да спасу колико год могу бродоломника.

Нова Нојева Барка, Христова црква, плови близу места бродолома. Свако ко хоће да се спасе од воде мора да потражи уточиште у њој. Али, да би нашао уточиште, човек мора да се одрекне света, не толико географски, колико суштински. „Зато, изађите из њихове средине и одвојте се, говори Господ, и не дохватајте се нечистог, и ја ћу вас примити“ (II Кор. 6, 17).

Али, овде почињу тешкоће. Како можемо да оставимо свет, када је цео наш живот везан за њега? Међутим, циљ овог текста није да одговори на ово питање. Одговор се може наћи у Светом Писму и код Отаца. Осим тога, цео живот у Христу је борба за слободу од света, од „Египта“ страсти, и за склониште у лађи Цркве.

Када доба Антихриста буде долазило, чак и лађа Цркве ће се тешко разликовати. Многи ће рећи: „Гле, Христос је овде“ или „Тамо је Христос“, али ће то бити лажни пророци. Званично ће било шта бити прихваћено за Цркву. Мало по мало ће се напустити ризнице Вере, и растопити у неописивој, уједињујућој мармелади, која ће сатанском вештином задржати већину спољашњих знакова Цркве. Овде и онде ће мале групе верних са понеким свештеником још увек сачувати живим истинито Предање.

Али, ко ће бити у стању да препозна Цркву Христову у овим малим групама верних, којима ће недостајати сав светски сјај? Ипак, на крају времена, Једна, Света, Саборна и Апостолска Црква ће бити управо, ове заборављене и наизглед неуједињене мале парохије, које можда неће ни знати једна за другу, али ће бити уједињене између себе тајанственом везом Тела и Крви Господње, у Духу Светом, заједничком Традицијом коју ће сачувати непрекинутом.

У те дане ће чак и изабрани бити у опасности од завођења. Човеку треба много храбрости да би се одвојио са неколицином и ишао против светских струја, увек исмеван од „паметних“ и малтретиран од јаких. Много мудрости треба да би се распознала истина управо тамо где цео свет види бесмислицу и глупост. Осим тога, следбеници лажи ће имати чуда на њиховој страни; чуда која је ђаво тражио од Христа у пустињи, знаке и чудеса лажних пророка и лажног христа. „Јер ће се појавити лажни христоси и лажни пророци и показаће знаке велике и чудеса да би преварили, ако буде могуће, и изабране“(Мт; 24, 24).

Колико њих ће моћи да пронађе пут када сви светионици буду заводили? Тада, „ко претрпи до краја биће спасен“.

* * *

Свети Анатолије (Млађи) Оптински

МОЛИТВА ЗА ПРАВОСЛАВНЕ ХРИШЋАНЕ ПОСЛЕДЊИХ ВРЕМЕНА

 Свакодневна молитва

Избави ме, о Господе, од обмана богомрског и злог антихриста чији је долазак близу, заштити ме од његових замки у тајној пустињи Твог спасења.

Даруј ми, о Господе, снагу и храброст да чврсто исповедим Твоје Најсветије Име, да Те не бих напустио због ђаволског страха и да се не бих одрекао Тебе, Спаситеља и Искупитеља мога, нити Твоје Свете Цркве.

Даруј ми Господе, плач и сузе за своје грехе, и поштеди ме Господе, у час Твога Страшног суда. Амин

Одговори

  1. Putevi naši Bogu su dani,sigurni i smerni u srcu posejani.
    Magla i dim opsena tame koračajmo braćo sa istinom u srcu,svi kao jedan
    složimo duše Gosodu našem srca predajmo.


Постави коментар