Објављено од стране: ИстиноЉубље | 22. септембра 2022.

О ПРОНАЛАЖЕЊУ ЖИВОТНОГ САПУТНИКА-Архимандрит Рафаил Карелин… Вести са Православне страже и Житија светих за сутрашњи дан…

Вести са Православне страже:  Четвртак, 22. 09. 2022.г…

Свакодневно се одржавају и целодневни непрестани Православни протести испред назовивладе Србије…

И у доба глобалистичке репресије пројектом Корона вирусом…

Свакога дана непрестано за Православну слободу Србије узастопно већ 2300. дан по реду… И данас одстојасмо испред назовивладе Србије све очекујући нову Православно исповедну 332(у току је борба за опстанак Литија) заредом Литију БеоградомШто ће рећи ВИШЕ ОД ПЕТ ГОДИНА ПРАВОСЛАВНИХ СВЕДОЧЕЊА ПРОТИВ ВЕЛЕИЗДАЈЕ испред тзв. „Владе Србије“

Кад у овоземним правилима важи изрека „ко чека тај дочека“ колико је то остварљивије за оне који чекају са Православном вером помоћ од Бога Живога и Свемоћнога..

+++

„Онај ко не изабере да пострада за Истину Божију, биће кажњен много болније страдањем које није изабрао.“Свети Марко Отшелник

+++

Комплетна сутрашња Житија Светих (звучни запис):

Св. муч. Минодора, Митродора и Нимфодора, и житија других Светих за 23./10. сеп.

ИстиноЉубље – свима Вама!

+ + +

Архимандрит Рафаил Карелин

О ПРОНАЛАЖЕЊУ ЖИВОТНОГ САПУТНИКА

Како изабрати животног сапутника?

Хришћански брак – то је заједница и узајамна помоћ у житељском и духовном, у пролазном и вечном. Због тога, јединство вере, начин живота и скала вредности имају за супружнике првостепени значај.

Постоји усамљеност као одсуство породице, али постоји и трагична усамљеност у самом браку, када један од супружника оном другом постаје странац. Због тога морамо гледати, пре свега, не на телесну, већ на душевну лепоту. Карактеристично је да реч „супружници“ етимолошки означава два вола, упрегнута у исти плуг.

Како пронаћи своју другу половину, а не погрешити у животном избору?

 У једној књизи цара Соломона речено је да се грешнику даје зла жена због његових грехова (ср. Проп.7,26). Стога, старајте се да се уздржавате од грехова, посебно од блуда, како би вас Господ наградио добром женом. Потребно је не само тражити одговарајућу жену, већ и себе учинити одговарајућим мужем.

Да ли је дозвољено покушавати упознавање девојке преко сајтова за упознавање?

Да су ми поставили такво питање пре неколико деценија, одговорио бих  негативно. Али, сада су се услови живота толико изменили, да више волим искрено рећи: „Не знам“. У сваком случају, потребно је молити се, како би Господ послао достојну супругу. У библијској Књизи Прича написано је да је зла жена – казна за грехе, а добра – благослов Божији.

Како да девојка правилно изабере женика?

Женика треба бирати из верујуће породице, и по могућности из оних породица које посећују храм. Но, на жалост, и овде је могуће погрешити. Због тога је важан савет и благослов духовног оца. Православна девојка може делимично одредити свог будућег супруга по његовом односу према молитви. На пример, када он предложи да пођу у шетњу, она неочекивано може рећи: „Хајде да се помолимо“, – и осмотрити његово лице: ако је он верујући, он ће радо прихватити, а ако не, онда ће се на његовом лицу појавити сенка незадовољства. Наравно, ово је само пример. Православна девојка треба да се моли да јој Господ кроз животне ситуације открије њеног женика.  

 

Како основати породицу ако то никако не полази за руком?

Одговорите сами себи: из којих разлога желите породицу? Ако ради своје среће, онда то значи да ћете од свог супруга захтевати и децу, како би они устројавали свој живот сагласно вашим жељама, и уместо претпостављене среће, ви ћете се суочити с конфликтима.     

А ако је ваша намера да ближње усрећите служећи им, жртвујући се и трпећи, то значи да сте спремнији за породичан живот, и Господ ће вам послати супруга.

Како да што пре ступим у брак, и зашто Господ одлаже испуњавање моје добре молбе?

Бог нам се у Јеванђељу открива као савршена љубав и Свемогућство. Ми се налазимо под Његовим благим и премудрим промислом. Зашто он не испуњава вашу, очигледно, добру жељу? Да ли је он немоћан и не жели вам добро? Мислим да је проблем у вама: једноставно, психолошки нисте спремни за брак, јер су за срупружништво потребни пожртвовање и трпљење.  

Ви сте се разочарали у многе, али, на жалост, нисте се разочарали у саму себе. Да ли сте сигурни да ћете умети да цените достојног мужа, а да га нећете учинити несрећним? То јест, промисао Божији штити вашег потенцијалног супруга од вас. Да ли сте сигурни да ћете истрпети мужа с тешким карактером? Могуће је – не. Због тога вас промисао Божији чува од њега. У породици је потребно више давати него потраживати.    

Зато, пре неко што заиштете доброг мужа, стекните особине жене узорне за будући брак: научите се да поштујете мужа као главу породице; не прекоревајте га у тешким животним ситуацијама или недостатку карактера, својственог свима нама; научите се да више ћутите и слушате него да говорите. Размислите каква треба да буде жена хришћанка, приближавајте се том идеалу, и тада ће се појавити човек који ће вам бити други живот.

Када хришћанин не мисли о себи, већ служи другима и смирава себе, онда га срећа сама проналази!

 

ИстиноЉубље – свима Вама!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: