Објављено од стране: ИстиноЉубље | 9. маја 2022.

О ТРИ КРСТА- Свети Владика Николај… Вести са Православне страже Житија светих за сутрашњи дан…

Вести са Православне страже:  Понедељак, 09. 05. 2022.г…

Свакодневно се одржавају и целодневни непрестани Православни протести испред назовивладе Србије…

И у доба глобалистичке репресије пројектом Корона вирусом…

Свакога дана непрестано за Православну слободу Србије узастопно већ 2187. дан по реду… И данас одстојасмо испред назовивладе Србије све очекујући нову Православно исповедну 314(у току је борба за опстанак Литија) заредом Литију БеоградомШто ће рећи ВИШЕ ОД ПЕТ ГОДИНА ПРАВОСЛАВНИХ СВЕДОЧЕЊА ПРОТИВ ВЕЛЕИЗДАЈЕ испред тзв. „Владе Србије“

Кад у овоземним правилима важи изрека „ко чека тај дочека“ колико је то остварљивије за оне који чекају са Православном вером помоћ од Бога Живога и Свемоћнога..

+++

„Онај ко не изабере да пострада за Истину Божију, биће кажњен много болније страдањем које није изабрао.“Свети Марко Отшелник

+++

Комплетна сутрашња Житија Светих (звучни запис):

Спаљивање моштију Св. Саве, и житија других Светих за 10. мај/27. апр.

ИстиноЉубље – свима Вама!

+++

Свети Владика Николај:

О ТРИ КРСТА

Страх у страдању и страх од нестрадања. To je један исти страх, и он означава бојазан духовна човека, да ли се Бог није удаљио од њега. Када је света Катарина претрпела многе и тешке муке, јави joj се Господ, и она Га упита: Где си био Господе досад, да ме утешиш у толиким страдањима? A Господ joj одговори: Овде сам ја био, у твом срцу…

Крсту Твојему клањамо се, Господе, и васкрсење Твоје славимо. Кад смо ми, поклоници Гроба Божјега, били на страшној Голготи, видели смо место где је био Крст Господњи. На левој и на десној страни налазе се места где су били крстови двојице разбојника. Свега три крста. Кад смо се спустили у једну пештеру иза Голготе, показали су нам место где је царица Јелена откопала крстове. Она је откопала три крста: крст Христов, крст покајаног разбојника и крст непокајаног разбојника. Свега три крста.

Браћо моја драга, и сада су свега три крста, које људи носе. Један је крст праведника. Други је крст покајаног грешника. Трећи је крст непокајаног грешника. Који је крст најлакши?

Крст означава страдање. Једно је страдање праведника. Друго је страдање покајаног грешника. Треће је страдање непокајаног грешника. Које је страдање најлакше? Најлакши је онај крст, који се носи са вером и надањем. Најлакше је оно страдање, које се држи на крилима вере и надања. Двојица знају зашто страдају, а трећи не зна. Праведник зна да страда по вољи Божјој ради добра других људи и ради свога већег савршенства (као што се гвожђе меће у огањ да од њега постане тврди челик). Покајани грешник зна да страда због грехова својих, страда ради свога очишћења (као што се платно бије и гњечи и трља да би се убелело), страда у овоме свету да не би страдао у ономе. А непокајани грешник не зна зашто страда. Он оптужује свакога само не себе; и он страда без вере и надања. Зато је његово страдање најмучније. Зато је његов крст најтежи…Ви знате речи Господа Исуса: Јарам је мој благ и бреме је моје лако (Матеј 11, 30). И заиста је вера у Бога лакша него неверовање. Лакши је пост од прождрљивости, и трезвеност од пијанства. Лакши је живот са молитвама неголи живот без молитве. Лакше је опраштање од парничења. Лакше је давати милостињу него отимати туђе. Слађе је подржавати туђ живот него обарати га. Радоснија је међусобна љубав него саможивост и мржња. Пут правде може се некима учинити тежак, али свак треба да зна, да је пут неправде много тежи.

Погледајте и видите, како је тежак пут неправде. Неправедник једе, и никада није сит. Отима и граби, и никад нема доста. Чини освету, и није задовољан. Мрзи на Бога и на људе, и нема среће. И кад све постигне на земљи што жели, пада и пропада, а деца његова иду у просјаке или на робију.

Није сасвим лак ни пут праведника, али је лакши неголи пут неправедника. Узмите за пример праведнога Јова. На правди је он страдао премного, но вера и нада његова у милост Божју нису га издале, и нису га осрамотиле. Изгубљено здравље благи Бог му је повратио, изгубљену децу надокнадио новим породом, упропашћено имање повратио му и још већма умножио. И праведни Јов је прослављао Господа подједнако и кад је Господ узимао као и кад је давао.

Узмите онда пример цара Давида, покајника. Он је био тешко згрешио Богу, али се покајао. Но дошло је на њега страдање за страдањем због учињених грехова. Деца су му почела умирати. Син му је устао на брата и убио га. Па онда син се с оружјем дигао на оца. Па је настала глад у народу. Па помор. Па рат. Па неверство пријатеља. Све се то сручило на главу цара покајника. Но он је све трпео са вером и надом у Бога. И отрпео је све до краја, певајући при томе псалме Богу својему. Зато му је крај живота био миран и благословен. И Бог му је опростио све. И Бог га је прославио мимо све људе и цареве, прославио га тиме што је определио, да се из његовог племена роди Спаситељ света, Господ наш Исус Христос. Свето Писмо Божје препуно је примера, како страда праведник, и како страда покајани грешник, и како страда непокајани грешник. И свуда се у тим примерима види, како се страдање праведника увенчава славом великом; и како се страдање покајника завршава опроштењем од грехова и спасењем; и како страдање непокајаног грешника остаје бесмислено, ненаграђено и узалудно.

Ето вам, браћо, три пута. Једним од њих мора се поћи. Ето вам три крста. Један од њих мора се носити у овоме животу. Или крст Христов, или крст покајаног разбојника, или крст непокајаног разбојника. Свега су три крста у животу људском.

Богомољачки покрет у нашем народу јесте покрет покајнички. Отуда и чланови тога покрета не треба да сматрају себе сувише праведним, а још мање да се горде својом правдом. Него нека свак узме крст покајнички и радосно пође с њим напред ка Царству Божјем. Нека се наоружа трпљењем и нека испуњава заповести Господње с вером и надом. А заповести Његове нијесу тешке, каже нам Христов омиљени апостол, свети Јован Јеванђелист (И Јов. 5, 3). Узајамна љубав свију нас ублажиће страдање свакога од вас. Придржавај једном руком крст свој, а другом руком крст брата свога и биће обојици лакше. И обојица гледајте у Часни крст Христов, и биће вам још лакше. Јер од крста Христовога сићи ће сила и благослов, и бићете благословени у овоме свету и у ономе. И тако ћете лако прећи овај кратки пут земаљскога живота и ући у царство живота вечнога, у царство бесмртно, у коме царује Отац ваш небески.

Богу нашему слава и хвала, и вама мир и благодат, радост и љубав, здравље и спасење. Амин

* * *

Страх у страдању и страх од нестрадања. To je један исти страх, и он означава бојазан духовна човека, да ли се Бог није удаљио од њега. Када је света Катарина претрпела многе и тешке муке, јави joj се Господ, и она Га упита: Где си био Господе досад, да ме утешиш у толиким страдањима? A Господ joj одговори: Овде сам ја био, у твом срцу.

Но не мањи страх може да наиђе на духовна човека, када дуго на њ не наилазе страдања. Ушао инок у једну цркву у Александрији, и видео неку жену како клечи пред иконом Спаситељевом и c плачем вапије ка Господу: Оставио си ме, Господе, помилуј ме, Милостиви! После молитве упита инок жену: Ко те је увредио, да се тако горко жалиш Богу? одговори жена: До сада ме нико није увредио; и баш зато ја и плачем, јер ме је Бог оставио и за три године никаквим страдањем није ме посетио. За ово време нити сам ја боловала, нити син мој, нити ми је ишта од домаће живине пропало.

ИстиноЉубље – свима Вама!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: