Објављено од стране: ИстиноЉубље | 15. априла 2022.

Уместо најаве Литије.. понављамо видео

Вести са Православне страже:  Петак, 15. 04. 2022.г…

Обавештење о одбрани Литија Београдом

+++

Свакодневно се одржавају и целодневни непрестани Православни протести испред назовивладе Србије…

И у доба глобалистичке репресије пројектом Корона вирусом…

Свакога дана непрестано за Православну слободу Србије узастопно већ 2171. дан по реду… И данас одстојасмо испред назовивладе Србије све очекујући нову Православно исповедну 310(у току је борба за опстанак Литија)  заредом Литију БеоградомШто ће рећи ВИШЕ ОД ПЕТ ГОДИНА ПРАВОСЛАВНИХ СВЕДОЧЕЊА ПРОТИВ ВЕЛЕИЗДАЈЕ испред тзв. „Владе Србије“

Кад у овоземним правилима важи изрека „ко чека тај дочека“ колико је то остварљивије за оне који чекају са Православном вером помоћ од Бога Живога и Свемоћнога..

+++

„Онај ко не изабере да пострада за Истину Божију, биће кажњен много болније страдањем које није изабрао.“Свети Марко Отшелник

+++

Комплетна сутрашња Житија Светих (звучни запис): Св. Никита исповедник Микидијски, и житија других Светих за 16./3. април

ИстиноЉубље свима Вама!

+++

Свети Владика Николај:

ИСТИНА СЕ ПОКАЗУЈЕ САМО ЧИСТИМ ДУШАМА

Тражити истину, значи тражити предмет љубави. Тражити пак, истину као оружје, или тражити је ради употребе, значи тражити истину ради прељубе. Ко тако тражи истину, томе истина баца кост коју тражи, али сама се скрива од њега иза зидова од три света. Иза зидова, душо, од три света!!!

Aко неко каже да му се открила сва истина, а живи нечистим животом, немојте му веровати ништа. Без чистоте душевне не може нико ни назрети истину. У Бога не верују они, чији је живот грешан, и чија су дела прљава. Коме падне прашина у очи, тај не може да види ни сунце ни звезде. А коме греси леже на души, тај не може ни да верује у Бога, ни да слуша о Богу. Ми сви сваки дан перемо очи водом, да би што боље видели овај свет. Морамо и душу прати покајањем и молитвом сваки дан и сваки час, да би што боље могли видети Бога. Ако нам само неколико дана прашина греха лежи необрисана на души, ми почињемо бивати слепи за Бога и хладни према њему.

Немојте, дакле ни једнога часа мислити, да можете и грешити и разумевати Јеванђеље. То је сасвим искључено. Кад год су грешници тумачили Јеванђеље, наопако су га тумачили. И немојте мислити, да ћете некога моћи утврдити у вери грешна и безбожна. Највећи православни проповедник, свети Јован Златоуст, рекао је: добра дела су најубедљивија проповед. Није ли сам Господ рекао, да се дрво по плодовима познаје. Тако ће свет веровати, да сте прави богомољци. Ако нерадник учи друге да раде, сви ће му се смејати. Ако нечист учи друге да се перу и купају, сви ће му се смејати. Ако неко остави своју кућу у нереду па пође да доводи туђу кућу у ред… наругаће му се цео свет. Чујте како апостол Павле говори: морим тело своје и трудим се, проповедајући другима да некако сам не будем избачен. /Кор, 9,27/…

За понеког богомољца чуо сам где се каже: оставио мотику па пошао да проповеда, јер је лакше проповедати, него копати. Заиста, вара се онај ко тако мисли. У своме животу ја сам и копао и проповедао. И могу вам отворено рећи: лакше ми је било копати него проповедати. Јер онај ко хоће да проповеда, мора непрестано копати и орати и плевити по души својој. Цео наш живот јесте орган проповеди, а не само језик. Ко пак само језиком проповеда, а иза језика му стоји сећање на своје сопствене грехе, тај са стидом проповеда, и његова проповед ће звечати не као злато него као тантуз. И људи ће познати лажан звек, и окренути леђа.

Немојте, дакле, тискати се да друге учите док прво себе нисте утврдили у истини. Овај живот је као поледица. Ако онај који се добро и усправно држи на леду виче другима: држите се да не паднете! сви ће га слушати. Но смешан и глуп биће онај, који је пао, па ипак довикује онима што стоје: држите се да не паднете! Прави богомољац није онај који само говори; прави богомољац је онај који се усправно држи и не пада. Па ма и не говорио он ни речи другим људима, он ће ипак бити велика поука свима онима који га виде.

Јесте ли гледали, како хитро срна бега од ловца који је гони? А понекад су дивље срне долазиле светим људима на праг, и лизале им руке. Још хитрије бега истина од оних који је јуре да је ухвате нечистим рукама. А ко се постара те очисти своје руке од злих дела и своје срце од злих жеља и помисли, истина му сама улази у дом и настањује се у срцу његовом, и из срца осветљава га и загрева га целога као неко унутрашње сунце.

* * *

Ако тражиш истину с љубављу, и ради љубави, она ће ти се показати у оноликом сјају лица свог, колико тражиш понети, а да не изгориш. И донеће ти у мираз, све што ти је на потребу. Но, ти ћеш махнути руком преко свега, јер ћеш осетити, да ти је све непотребно изван сјаја и слатког лица истине.

Па кад у тумулту (јурњави) света изгубиш за час из вида лице истине, осетићеш се тужан чак и међу најближим сродницима и најбољим пријатељима. Као дете у пуној соби браће и сестара, но у одсуству мајке! Ближи је сродник детету одсутна мајка, од све присутне браће и сестара. Тако ћеш и ти осетити да ти је најближи сродник истина и за три света, него браћа и пријатељи са којима вечераш за истом трпезом.

(Мисли о добру и злу – Свети Владика Николај)

ИстиноЉубље свима Вама!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: