Објављено од стране: ИстиноЉубље | 7. марта 2022.

О ПОКАЈАЊУ – Свети Јефрем Сирин… Вести са Православне страже Житија светих за сутрашњи дан…

Вести са Православне страже:  Понедељак, 07. 03. 2022.г…

 

Свакодневно се одржавају и целодневни непрестани Православни протести испред назовивладе Србије…

И у доба глобалистичке репресије пројектом Корона вирусом…

Свакога дана непрестано за Православну слободу Србије узастопно већ 2137. дан по реду… И данас одстојасмо испред назовивладе Србије све очекујући нову Православно исповедну 305(у току је борба за опстанак Литија) заредом Литију БеоградомШто ће рећи ВИШЕ ОД ПЕТ ГОДИНА ПРАВОСЛАВНИХ СВЕДОЧЕЊА ПРОТИВ ВЕЛЕИЗДАЈЕ испред тзв. „Владе Србије“

Кад у овоземним правилима важи изрека „ко чека тај дочека“ колико је то остварљивије за оне који чекају са Православном вером помоћ од Бога Живога и Свемоћнога..

+++

„Онај ко не изабере да пострада за Истину Божију, биће кажњен много болније страдањем које није изабрао.“Свети Марко Отшелник

+++

Комплетна сутрашња Житија Светих (звучни запис):

Св. муч. Поликарп Смирнски, и житија других Светих за 8. мар./23. феб. (а преступне године 7. мар.)

 

ИстиноЉубље свима Вама!

+++

Свети Јефрем Сирин:

О ПОКАЈАЊУ

Господ, Који са недара Очевих низиђе и учини Себе путем спасења за нас, Блаженим и Божанственим Својим Гласом учи нас покајању, говорећи: „Нисам дошао да зовем праведнике на покајање но грешнике!“ И још: „Не потребују здрави лекара него болесни!

Ако то кажем ја, можеш ме и не послушати. Али ако каже Сам Господ, зашто га омаловажаваш, не марећи за живот свој? Ако си постао свестан да ти је у души рана од помисли и дела твојих, зашто не мариш за скривене ране своје? Зашто се бојиш Лекара?

Он није бездушан, а исто тако ни несастрадалан, ни тврда срца. Он никако не користи жељезо нити жестоке лекарије нити болна места пали. Господ само речју лечи. Ако захтеднеш да Му дођеш, знај да је препун добра, препун милосрђа. Он је тебе ради са Недара Очевих низишао. Тебе ради се оваплотио да би Му приступио без страха. Тебе ради је постао човек – да би твоје тешке ране исцелио. Са великом благошћу Господ те призива к Себи.

Приступи, о грешниче, исцели се без муке. Збаци са себе бреме греховно, принеси молитву и сузама ороси ране загнојене. Јер, овај Лекар Небесни, Лекар Блага, сузама н уздисањем ране исцељује. Приступи, грешниче, к добром Лекару, сузе Му принеси, оне су лек најбољи. Јер, баш то је и угодно Небесноме Лекару – да се свако сопственим сузама излечи и спасе. Дејство тога лека не почиње тек након дужег узимања, он рану не зацељује постепено, него те (целог) исцељује одмах. Лекар очекује да угледа твоје сузе.

Приступи, не бој се! Покажи Му рану своју и са њом заједно принеси му и лек – сузе и уздахе своје. Ето, отворена су врата Покајања! Постарај се да уђеш. о грешни, док ти се не затворе! Он неће дати времена твоме немару. И сама врата, видећи те тако безбрижног, неће чекати да се твој нехај настави. Зашто си замрзео живот свој, несрећниче? Шта је више од душе твоје, човече?…

А ти, грешни, омаловажио си је! Та, не знаш, љубљени, у који ће час Небесни Лекар заповедити да се затворе врата Његова Лечилишта. Приступи, молим те, гледај да се исцелиш. Господ жели да твојим покајањем обрадује војску небеску, Сунце је већ достигло час свога смираја, и само тебе ради још оклева – да би стигао до обитељи небесне.

Зар ћеш дуго нечистог свога непријатеља трпети, бестидно испуњавајући његову вољу? Он жели да те у огањ свргне! Ето за шта се он стара! То је његов дар онима који га воле! Он увијек ратује са свим људима, поражавајући их злим и нечистим жељама, и он, нечисти, до очајања доводи оне што су му се покорили, одрвењује срца, исушује сузе, да грешник не дође у скрушење. На сваки начин бежи од њега, о човече! Осећај мржњу и одвратност неутољиву, према ономе, што је њему драго. Тако одгони лукавога, тако бежи од коварнога, јер је он човекоубица од искони и до краја. Бежи од њега, човече, да те не погуби!

Послушај, љубљени, блажени глас који ти свакодневно говори: „Ходите к мени сви уморни и обремењени и Ја ћу вас одморити. Узмите јарам мој на себе. Научите се од Мене, јер сам Ја тих, кротак, милостив и смирен срцем, и наћи ћете спокој душама својим!“ Господ ти најављује успокојење, и из дана у дан живот обећава. Приступи, не бој се! Благи Владика ни за чим нема потребе, Њему није потребна обвезница свих твојнх грехова. Он је прибежиште од свију зала, лечи ране и дарује живот у изобиљу, као Благи; драге воље прима оне који се уз Њега приљубљују; као Бог Величанствени, „Коме је све унапред знано, Он зна све наше мисли и, ако Му ко долази ради исцељења, види срце и све усрђе његово.

Када онај ко Му приступа, води постојано благочастив живот, тада се Сам Бог Благи, по Својој благости, одмах даје њему који Га тражи, и прије него што човек узведе поглед ка Богу, Бог му говори: „Овде сам“ и пре него што Му се приближи, отвара Своје скривнице пред искатељем; и пре него што Га човек за то замоли, измирује се са њим; и пре него што се помоли, удостојава га милости. Зато што то захтева и жели љубав Божја. Она не оклева да услиши оне који заиста прилазе Богу. И не прекорева нечастивог који му опет долази, речима: „Зашто си толико времена служио ђаволу и добровољно презнрао Мене Владику?“

И не истражује Владика колико је времена протекло, но гледа само на смирење, сузе и уздисања онога ко припада к Њему. Зато што све зна унапред, као Бог и Саздатељ наш, Он нам одједном опрашта све грехе, сва сагрешења у мислима и делима, и наређује да се грешнику донесе првоздана одећа и још прстен на десну руку, и свим Анђелима заповеда да се радују поновном проналажењу грешникове душе. Блажени смо сви ми, људи.

У нас је Владика кротак, незлопамтив, благ, сажаљив, милосрдан, дуготрпељив, и сваки пут нам опрашта наше несреће, ако то само желимо. Јер, ево Он дозива, ево – дуго трпи, ево – подаје нам сва блага Своја у овом и тамошњем животу, ако га хоћемо.

ОСВЕСТИ СЕ …

Колико сами желимо, толико нам и опрашта Благи Бог. Јер, Он нас овде услишава, ако к Њему вапијемо: овде нам опрашта, ако Га за то молимо; овде брише безакоња наша, ако их признајемо.

Овде је утешавање, тамо – саслушавање; овде трпљење, тамо – строгост; овде снисхођење, тамо – праведност; овде слобода, тамо – суд; овде безбедност, тамо – тескоба; овде наслеђе, тамо – мучења; овде смех, тамо – плач; овде охладнелост, тамо – казна; овде ниподаштавање, тамо – огањ вечни; овде гизда, тамо – црв што никад не умире; овде надменост, тамо – унижење; овде грабеж, тамо – шкргут зуба; овде је све опточено златом, тамо – тама и мрклина; овде немар, тамо преступљења која се не праштају никоме.

Ко да не пролије сузе за нама, ко да нас не оплакује? Узмрзевши живот – смрт волимо. Размисли сам, искрени брате мој, и изабери оно боље и за душу корисније. Зар је тешко плакати због дјела својих овде, и кроз покајање учинивши себе лакопризнајућим, овде се молити покајнички, да се сузе не би проливале онде у огњу без икакве користи?

Јер, проливајући сузе овде, добијаш олакшање и сваку утеху, а тамо, и плачући, бићеш подвргнут наказању и наплаћивању безбројних таланата (дугова својих). Исплати мало, умољавајући Владику да опрости дугове душе твоје. Ако овде нећеш од многога мало да вратиш, тамо ћеш бити дужан, после многих мучења. Освијести се ма колико, човече, дођи к себи, и као твар разумна, познај да је тебе ради са неба сишао Свевишњи Бог да би те са земље на небо вазнио. Ти си позван на Свадбу Небеснога Женика. Зашто си нехајан? Зашто оклеваш? Кажи ми, како ћеш поћи на свадбу, не имајући у себе драгоцености и брачној светковини приличну одежду? Светиљке немаш, како ћеш ући?

Зар ћеш ући са непоштовањем? Одмах би зачуо страшне речи: „Пријатељу, како си ушао из свадбу, не имајући рухо свадбено? (Мат. 22,12), прилично Моме Царству?„…Зар се не бојиш тога, зар не трептиш због тога што ће се ускоро јавити Женик у Слави Својој? Зар не знаш да је све већ готово и да небесна труба само чека на знак? И шта ћеш тада чинити, ако се не приправиш за тај час Божијег Прослављења? Бог ће прославити достојне.

Затрубиће са неба труба небесна н објавити:“Пробудите се, љубљени Христови – ево дође Небесни Цар да вам да успокојење и радост у вечноме животу за труд вашег подвижништва. Пробудите се, гледајте Христа Цара, Бесмртнога Женика Којег љубисте“. Јер, узљубивши Њега, постасте путници (туђинци) на земљи – Пробудите се, видите Царство Његово које вам Он припреми. Пробудите се, гледајте жуђенога Христа.

Пробудите се, незаситим оком призирите на Господа, Којега узљубисте, ради Кога скрби трпесте, за Кога се подвизавасте. Приступите сада и са великом смелошћу призирите на Њега, Жуђенога, и радујте се са Њим радошћу неисказаном и „радости ваше нико неће узети од вас“ (Јован, 16,22).

КАД ДОЂЕ ЖУЂЕНИ …

Дођите, насладите се добрима које „око не виде и ухо не чу и које у срце човеку не уђе“ (1 Кор. 2,9), добрима које вам дарује Сам Жуђени, јер ће бити подигнути Свети на облацима светлим у сретење Њему (1.Сол. 4,17).

Узлетеће праведни и достојни Бога у висоте ваздушне у неисповедивој слави, да угледају бесмртнога Женика. Ко ће достојан бити у тај час да се вазнесе на облацима са великом радошћу у сретење Христу? Сви који јесу достојни биће вазнети у Славу, а сви нечастиви остаће доле са великим стидом. Блаженство и радост онима, који су се овде потрудили! Наказање и стид свима непокајаним грешницима!

Блажен је онај који се овде потруди да се покаже достојним у томе часу! Кукаван онај ко себе учини недостојним! Облаци ће вазнети све Свете са земље на Небеса. А нечастиве ће дохватити Ангели да их вргну у пећ, која гори огњем неугасивим.

Ко ће подати глави мојој обилне воде и очима изворе који би свагда и непрестано сузе точили – да плачем над собом дан и ноћ, молећи Бога да ме не покаже недостојним, у час јављања Свога, и да од Владике не чујем ону страшну пресуду: „Идите од Мене сви који неправде чините, не познајем вас, откуда сте“ (Лука 13,27).

Свевишњи Боже, једини Бесмртни ,,укажи у тај час грешнику велике милости Своје, да се тајна нечастивост моја не открије пред зритељима – Ангелима, Архангелима, Пророцима, Апостолима, Праведнима и Светима!

Спаси нечастивога Благодаћу и милостима Својим, и увиди га у рај сладости са савршеним праведницнма! Прими, Владико, мољење слуге Својега, по молитвама Светих, који су Ти благоугодили.

Слава Христу.

Амин

ИстиноЉубље свима Вама!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: