Објављено од стране: ИстиноЉубље | 23. октобра 2017.

Духовни савети – старац Тихон Светогорац… НОВО – Комплетна сутрашња Житија Светих (аудио): Свети Апостол Филип, Св. Исповедник Теофан Никејски писац канона…(24/11. окт.) 

Вести са Православне страже: Понедељак, 23. 10. 2017. г…

НОВО – Звучни (аудио) запис комплетних сутрашњих Житија Светих:

Свети Апостол Филип, Св. Исповедник Теофан Никејски писац канона…(24/11. окт.) 

+++

 

Свакодневно се одржавају и целодневни непрестани Православни протести испред назовивладе Србије…

Свакодневно За Православну слободу Србије узастопно већ 591. дан…И данас одстојасмо испред назовивладе Србије све очекујући скорашњу нову, 85. по реду, Православно-исповедну Литију Београдом… 

ИстиноЉубље  свима Вама!

+++

Старац Тихон Светогорац:

Резултат слика за Света Гора Атонска

Духовни савети

    Да би нашао доброг духовника, говорио је, треба да се молиш три дана, и потом да те Бог просветли. Путем којим ћеш ићи моли се да га Бог просветли да ти каже добре поуке.

    Увек се моли пре почетка сваког посла. Реци: Боже, дај ми снагу и просветљење, и потом почни посао; а на крају: слава Богу. 

    Много је говорио о смирењу: Свако јутро Бог благосиља човека једном руком. Кад види смиреног човека, благосиља га са две руке. 

    Једном га посети неки монах и рече му како никад ништа лоше није учинио у животу. Међутим, приметио је да су његове речи скривале велику гордост; много се ражалостио и сматрао је да је овог запосео пали демон. «Нећу да гледам таквог човека, говорио је, боље да је хиљаду пута пао у грех, него што је такав. Тако се иде у пакао, дете моје. » 

    Приповедао ми је тада један догађај из своје отаџбине: 
    У једном женском манастиру била је једна млада монахиња и много се прочула по врлини. Игуманија тада виде једно виђење и чу глас који јој рече: «Ову монахињу да смириш». Игуманија беше у недоумици јер је сматраше својом најбољом монахињом. Млада монахиња имaла је обичај да након богослужења остане сама у храму. Стојећи пред иконом Богородице, говораше: «Ја девица, Ти девица. Ти си родила, ја нисам ». Тим речима показивала је своју гордост. Међутим, ускоро јој Бог даде искушење како би је довео у велико смирење. Тада, клечећи пред иконом Богородице, покајана, смирена, правећи метаније и лијући сузе, говораше за себе да је најгрешнија на свету. 

    Сузе, дете моје, сузе, то жели Бог. 

    Пакао се напунио људима – гордим девственицима. Смиреног човека жели Бог.

    Смирење оца Тихона било је толико да је када би неко ишао да се исповеди, након опростне молитве, говорио: «Дете моје, помоли се и за мене» …

    Кад је један равнодушни младић дошао на Свету Гору, поведох га у старчев скит. Пошто се исповедих, хтеде и он да се исповеди. Ушавши у цркву расплака се и паде на колена, молећи за опроштај многих сагрешења. Отац Тихон га толико заволи да му је тражио истог тог тренутка да се помоли за њега, да му опрости Бог, јер је младић много плакао док он сам, рече, није. Замоли га он, коме сузе никад нису недостајале и који је имао једну крпу којом је само брисао сузе и која је увек била наквашена … 

    И епитрахиљ му је био стално влажан од непрестаних суза – држим то за истински благослов.Чак и на великом крсту, ако неко обрати пажљу, видеће капи суза, које је изливао у прегрштима. Сматрао је да са сузама перемо ноге Христове и да их косом посушујемо …


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: