Објављено од стране: ИстиноЉубље | 10. августа 2017.

Повратак изгубљене радости- свештеник Валентин Уљахин… НОВО – Комплетна сутрашња Житија Светих (аудио): Св. муч. Калиник, Св. муч. Серафима девица, Св. муч. Теодотија са троје деце… (11. авг./29. јул)

Вести са Православне страже: Четвртак, 10. 8. 2017. г…

НОВО – Звучни (аудио) запис комплетних сутрашњих Житија Светих:

Св. муч. Калиник, Св. муч. Серафима девица, Св. муч. Теодотија са троје деце… (11. авг./29. јул)

Свакодневна Православна окупљања испред окупационе „Владе Србије“, узастопни 517. дан по реду…  


Непрестана Православна сведочења – до Србије Светосавске ослобођења, данашњи детаљи…

Упокој Господе душу раба твојего Дејана

    Бог са овог овоземног полигона искушења узима свакога ко се иоле за вечност припремио. Данас смо се, парастосом на гробљу обреновачком, сетили брата нашег Дејана који би, да је у овом животу, био на сваком родољубивом Православном скупу последњих година и стајао свакодневно са нама испред Владе РС за Васкрс потопљене Светиње Божије и слободу окупиране изнутра Православне Србије – исто као што је до смрти годинама неодступно одстојавао на  нашим скуповима тадашњим испред Патријаршије.

   Брат Дејан Ашковић беше овде у овом испитном животном року велики мученик: имао је честе нападе епилепсије, а живео је сам, сам о Господу који је увек бринуо где ће и како пасти и претрпети напад – а све ради вечности, ради вечне радости са Свепобедним Христом, Спасом нашим. Месец дана пред упокојење дошао је и да помогне нападаним стражарима код Грачанице, где су се тада спремали напади ради рушења манастирских конака. Био је Духом потпуно препорођен у Светињи Светог Архангела Михаила у којој је провео тада више од месец дана. У великој радости отишао је од нас на само два-три дана до Београда да подигне месечну дозу лекова и да се одмах врати у Грачаницу на стражу… Али га Господ узе баш тада; нађоше га неколико дана потом већ упокојеног у његовом стану. Упокојио се у Господу без људи покрај себе, усамљен, 9. или 10. августа 2015.

    Брате наш вечно драги – Бог да ти душу прости, и теби, и твојој мајци Рајки, деди Ивану и баки Јелици…

 

ИстиноЉубље свима Вама!

+++

Свештеник Валентин Уљахин:

Резултат слика за Свештеника Валентин Уљахин:

Повратак изгубљене радости

    Радост није апстрактан појам иако може да зависи од разних животних околности, то је потпуно конкретна категорија. И како можемо да видимо из Јеванђеља основа радости је – Христос. Није узалуд то да се за Васкршњу радост спремамо реално, пролазећи трновит пут Великог Поста, Страсне седмице. Када у свом животу идемо за Христом тада налазимо радост. Сама радост почиње на Голготи. Пре него што постанемо саучесник Христовог Васкрсења, треба да постанемо саучесник Његових страдања. Таква радост, која је заснована на личном крстоносном опиту, постиже се после дуго времена, а понекад је за то потребан и цео живот.

    Духовна радост има мистични, тајанствени карактер. И узрок те радости је Бог. Осећај радости долази онда када не само идемо у цркву и не само се молимо, већ учествујемо у црквеним Тајнама и то учешће није формално. Основа радости је – бити причасник Божанске природе. Каква је радост прилазити к Господу, знајући због чега Му прилазимо. Али за тај сусрет с Богом се треба спремати. Треба жељно ишчекивати Причешће и исповест. Ми у цркву идемо у првом реду ради тога да би се обожили и треба да тежимо да се сједином са Христом и духовно и телесно у Причешћу. И та свест о томе да смо заједно са Богом, не може човека да остави равнодушним. Ако долазимо у цркву само да бисмо одстојали службу – „ево Господе ја сам као верни најамник дошао у цркву, одрадићу своје спасење, престајаћу на ногама“ (чак иако свесно тако не мислимо то је наше истинско стање) – уморићемо се, обраћаћемо пажњу на друге људе око себе а не на Господа. И тада ћемо отићи из цркве празни.

    Радост на коју нас призива Господ није само пријатно осећање већ је то – ликовање…

и о томе се често говори и у Старом Завету, на пример: „Ликуј, кћери Сионска“ (Соф. 3-14). И Архангел, обраћајући се Пресветој Богородици, не само да је поздравља, већ каже „равви“ то јест ликуј. То је таква радост која нас призива да све заборавимо сем Бога. То је та иста радост када сретнемо Христа у Тајнама. И то је немогуће објаснити, то се само може доживети. То је тајанствена необјашњива радост. Како задобити ту тајанствену радост? Ту се можемо сетити следеће формуле наших деда и бака: СУП на квадрат. То значи: самопожртвовано, упорно, постојано свердлај умом – победићеш. А овде се може рећи: самопожртвовано, упорно, постојано припемај се и причешћуј. И када не добијемо ту радост у Причешћу – то је само знак да треба још, и још и још једном да приђемо ка Господу, савладамо у себи Обломова, треба да идемо ка Господу и добијемо и добијемо оно што нам је обећано – радост Божију. Ако се не деси да је добијемо данас, можда ће проћи пет година, десет, а можда и двадесет пет, а понекад буквално тек на заласку својих дана човек задобија ту радост.

    Понекад треба опевати човека, који је проживео тежак живот, пун невоља, лишавања, и видиш како је његово лице у ковчегу озарено осмехом, оно је толико продуховљено, да чак заборавиш да је пред тобом упокојени, и схваташ да је задобио ту Божанску радост можда чак у последњем трену свог тешког овоземаљског живота. Свако има свој пут, своју маршруту ка тој радости. Само се не треба заустављати на пола пута, напуштати ту наду на радост, већ треба ићи и ићи, тражити тај сусрет са Богом. „Тражите и даће вам се“. Господ је већ умро за нас, Господ нас је већ спасао. И Господ је увек са онима, који се разапињу ради Њега.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: