Објављено од стране: ИстиноЉубље | 20. јуна 2017.

НОВО – Звучни (аудио) запис комплетних сутрашњих Светитељских житија: Св. Јефрем Антиохијски, Св. Зосим Финикијски, Пренос мошт. Св. велмуч. Теодора… (21/8. јун)… (Лекарство духовно на смућење помисли – Св. Димитрије Ростовски)

Вести са Православне страже: Уторак, 20. 6. 2017. г…

НОВО – Звучни (аудио) запис комплетних сутрашњих Светитељских житија:

Св. Јефрем Антиохијски, Св. Зосим Финикијски, Пренос мошт. Св. велмуч. Теодора… (21/8. јун)

+++

Свакодневна Православна сведочења испред окупационе „Владе Србије“, узастопни 466. дан по реду…

Православни пункт сведочења Истине Христове у небивало окупираној Србији а испред окупационе „Владе Србије“, Богу хвала, ради непрестано…

+++

Свети Димитрије Ростовски:

Резултат слика за Свети Димитрије Ростовски:

Лекарство духовно на смућење помисли

    Пошто многима досађују и смућују зле мисли, а нарочито хулне, које враг наноси; тога ради корисно је да познајемо њих, и да разумемо, када су (оне) грех, а када нису; и да научимо, како да их лечимо, и одгонимо од себе. Тројно се смућење у мислима догађа: о нечистоти, о неверству и о хули. За ова смућења лекарства су оваква: потребно је расудити, да у злим мислима нема греха никако, кад воља и разум човечији тим мислима не са-извољева, него их ненавиди и неће. Али кад се у тим мислима разум и воља човечија само-вољно наслађују, и задржавају их у срцу својем, благоволећи у њима, тада су те мисли грех смртни. А кад је човек смућиван таквим помислима, иако не благоволи у њима, и онда се мете сматрајући себе да греши, тај се прелашћује од ђавола, и малодушан је, и не зна разлике између помишљања и са-извољења. Јер није кад помишљамо, то већ и са-извољевамо; него кад волимо зле мисли, и наслађујемо се њима, и желимо их усрдно, и умножавамо их у уму нашем, тада је са-извољевање. А ако их ненавидимо и нећемо, него оне саме на ум нама долазе, а ми се од њих одвраћамо, тада је уверљиви знак, да нема са-извољења нашега на њих, и не треба се у савести смућивати о њима, јер нарочито тада (оне нама) плату код Бога умножавају, кад нам крепко досађују, а ми одолевамо њима, не са-извољевајући на њих.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: