Објављено од стране: ИстиноЉубље | 9. марта 2017.

Свети Стефане Деспоте, Светосавље скини са Голготе… Православни пуну годину дана свакодневно испред Владе… Епископ Артемије: Прогоне ме јер сам Бајдену забранио посету

Вести са Грачаничке страже: Четвртак, 9. 3. 2017. г…

Свети Стефане Деспоте – Светосавље скини са Голготе

    Данас је тачно годину дана непрестаних свакодневних Православних протеста испред Владе Србије због потапања чудотворног манастира Архангелове Грачанице, разарања Светосавља и распродаје земље и државности србске најокорелијим традиционалним непријатељима нашег народа од стране страних плаћеника – домаћих политичких издајника.  Стога нам је немерљиву радост донела вест о преносу дела моштију Светог Деспота Стефана у оближњу нам Вазнесењску Цркву, у коју иначе и идемо најчешће на Богослужења, јер  је најближа нашем месту непрестаних Православних сведочења. Свети честити цар Лазар и блажена царица Милица уз Светог Деспота, овога најдостојнијег сина свога Стефана, верујемо, дубоко молитвено уздишу због несреће до које је доспео лукаво поробљени град Стефанов – и уместо да светли истином и врлином, Бели град постаде синоним преваре, лажи и сваке нечистоте која разара цео србски народ…Зато мошти Светога Деспота дочекасмо данас са пламеном надом да ће оне опећи издајнике и опоменути их  да дигну руке од духовног тровања нашег рода, али и да ће се србски род дубински и оправославити и покајати пред Христом Богом; и ревносно угледати на чојственог Светог Деспота, дајући простора молитвама Светога да нам у Господу помогне јер нам другог излаза и спаса нема…  

Данас је пуних годину дана непрестаних Православних протеста испред назови-Владе Србије

    У радосном дружењу проведосмо данас напуњену, како смо се поздрављали, тек прву годину дана непрестаних свакодневних целодневних Православних протеста испред Владе. Са уздањем на помоћ Господњу, измољену Светим Деспотом Стефаном, надамо се и да ће сведочеће Православне Литије Београдом, које иду сваке суботе, потрајати све до свенародног оправослављења, покајања и, потом, једино тако могуће заслужене благословене Православне слободе свег, данас ојађеног, завараног и омаловереног, србског народа. Радујемо се бар стога што исповедајући игнорисану Истину Православну нећемо саучествовати у системском издајничком рушењу србске Цркве и државе које се свакодневно продубљује. Иако већ добро знамо да ми  ништа не можемо променити набоље, исто тако знамо да је Истина Господња силна сама да победи све непријатеље оца лажи само ако ли има заинтересованих који Јој служе и који је жарко желе, јер истина је Свемоћна, Име Јој је Православни Христос, Бог наш.

Иако године смутног ропства пролазе и долаз  –  Православље србско мора да опстаје

        Молитвама Светог Деспота Стефана да нам буде Богом срећна и свака наредна суботња Литија! 

ИстиноЉубље свима Вама!

+++

Иако се ми овде на ИстиноЉубљу не слажемо са свиме што епископ Артемије данас чини у начину, не и у каквоћи, исповедања Православне вере… Највећа могућа срамота данас пада, наравно, на екуменисте србске Патријаршије и масоне из окупиране Владе Србије који савршено неправедно старца од 83 године вуку по судовима 7 година се трудећи да скроје било какву оптужницу са тежином која би покренула било какав судски поступак само како би га покушали медијски облатити 

Одржано прво рочиште на суђењу епископу Артемију

артемије

Прогоне ме јер сам Бајдену забранио посету

Некадашњи Епископ рашко-призренске епархије Артемије Радосављевић одбацио је данас на почетку суђења у Вишем суду у Београду оптужбе да је злоупотребом овлашћења оштетио фонд епархије намењен обнови манастира на Косову и Метохији у периоду од 2004. до 2009. године.

 

    Радосављевић је рекао да су наводи оптужнице, којом се терети да је давао налоге за исплату радова предузећу „Раде Неимар“, а који нису били завршени или нису уопште извршени, „базирани на клеветама и неистинама“, те да је његов прогон уследио када је 2009. тадашњем потпредседнику САД Џозефу Бајдену забранио да посети епархију.

    „Тада је цео сабор СПЦ скочио на мене. Он (Бајден) је био у Дечанима, али без мог благослова“, навео је Артемије, којег је СПЦ у међувремену рашчинила због његовог противљења одређеним поступцима СПЦ.

    Он је детаљно изложио своју одбрану, подсетивши да је био владика 20 година, док га, како каже, нису протерали са КИМ.

   „Оштро сам иступао против злочина које су чинили нашем народу. Био сам ангажован на многим питањима, не само верским. У Америци сам био 23 пута, не ради шетњи и уживања, већ да се нађе решење за наш народ и да КИМ остане у Србији“, навео је Артемије, истичући да ниједном није ишао у САД без благослова патријарха Павла.

   Према његовим речима, после погрома (марта 2004. године), у коме је за два дана порушено 35 цркава и манастира на КИМ, осетио је потребу да ради на њиховој обнови.

    „Радило се како се могло. Није било грађевинских фирми, нити начина да се расписују тендери, па је тако и основано предузеће Раде Неимар. Савесно смо радили, некад у немогућим условима. Та наша борба многима се није свидела. Био је очигледан притисак да се Артемије уклони са Косова и замени кооперативнијим владиком“, навео је он.

    Даље је казао да је са благословом Синода СПЦ била поднета тужба суду у Стразбуру против земаља које су биле задужене да чувају мир на КИМ, а са захтевом да оне сносе трошкове обнове светиња.

    „Синод је, међутим, убрзо променио став и тражио да се тужба повуче, зато што је амбасадор Италије дошао код патријарха и питао како ми додељујемо ордење војницима који су чували Дечане, а онда их тужимо. Сабор је сам повукао тужбу, без мог знања 2005. године“, навео је Артемије…

    Напоменуо је да он, као ни остали оптужени, немају могућност да се бране, јер је архива Епархије рашко-призренске за њих блокирана, те да им ниједан акт није доступан од фебруара 2010.

    „Моје, као епископа, било је да водим рачуна о целокупној епархији, обнови, приоритетима… Исплата за радове није била паушална, увек на основу уговора. Све сам радио на основу устава СПЦ, који нигде не обавезује да се за сваку ствар мора питати неко у Патријаршији. На крају године подносимо извештај о раду“, навео је Артемије.

    Додао је и да за 19 година његовог рада у том смислу није било примедби већ да је неколико пута био и похваљен.

    На питање адвоката због чега је био против предлога да обнову порушених светиња раде косовске власти, бивши владика је навео да се противи томе „да их гради онај који их је јуче рушио“, па да је тако и настао његов сукоб са Сабором СПЦ.

    „На основу рада комисије коју је у фебруару 2010. послао Синод, поднета је кривична пријава против мене. (Митрополит црногорско-приморски) Амфилохије је био најактивнији у том супротстављању и називао је обнову фиктивним радњама. САД, медународна заједница и Синод су тражили да ме склоне. Цео мој случај је претворен у фарсу“, закључио је Артемије.

    Првооптужени Предраг Суботички такође је негирао кривицу, али није желео да детаљно износи одбрану јер, како је навео, нема за то могућности с обзиром да му није омогућен приступ регистрима предузећа „Раде Неимар“ у којем је био овлашћено лице.

    Суђење ће бити настављено у петак, 10. марта, када ће питања бившем владики постављати заменик тужиоца.

    Истрага у овом случају покренута је још 2009. године. Оптужница је подизана у два наврата.

    Поред Суботичког и бившег епископа, оптужени су и његов некадашњи лични секретар Дејан Симеон Виловски, коме се суди у одсуству, као и Јелена Шубаревић.

    Они се терете за кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица, у саизвршилаштву.

    Кратко излажући оптужницу – спојену од два оптужна акта из 2010. и 2015. године, заменик тужиоца Бранкица Марић данас је навела да су оптужени извршили злоупотребе у вези са обрачуном трошкова за грађевинске радове, те да је фирми „Раде Неимар“ исплаћено знатно више од стварне вредности радова, док неки наплаћени радови нису ни изведени.

    Исплате из благајне Епархије рашко-призренске, према оптужници, су обављане без претходне потребне сагласности надлежних црквених органа.

    Првим оптужним актом тужилаштво терети оптужене да су СПЦ оштетили за 349.000 евра, док по другом још није готово вештачење о тачном износу.

    Пуномоћник СПЦ се придружио кривичном гоњењу окривљених и истакао имовинско правни захтев од 20 милиона динара, 32.000 евра и 1,8 милиона евра за колико се Црква сматра оштећеном.

    Симеону Виловском се суди у одсуству јер се налази у Грчкој. Он је у тој земљи био ухапшен почетком марта 2010. године, по потерници коју је за њим расписала Србија.

    Међутим, Врховни суд Грчке одбио је да Виловског изручи Србији, пошто је заузео став да нису испуњени услови за његову екстрадицију.

    Извор: Хронограф/Тањуг/ Блиц


Responses

 1. ЕПИСКОП РАШКО ПРИЗРЕНСКИ У ЕГЗИЛУ Господин
  Артемије – вазда је био и остаје, до своје земаљске кончине, у крилу Српске Православне Цркве, Оне и Онакве у Којој је крштен и од свог духовног оца и руководитеља – Св. ЈУСТИНА ЋЕЛИЈСКОГ – замонашен. Спреман и до смрти да не одступи од монашких завета /заклетве/ дате на монашењу, рукополагању и хиротонисању – да ће чинодејствовати као и Његов духовни отац – Св, Јустин Ћелијски – ни у чему не одступајући од СВЕТООТАЧКОГ ПРЕДАЊА, не поводећи се за коејкавим новотаријама и безвезаријама новоконпонованих – турбофолк литургичара – ЕКУ/куку!/МЕНИСТА!

  Срби са КиМ добили су савет и подршку свог Епископа Артемија, на правди Бога протераног са КиМ – по директиви Вашингтона и Брисела, заклетих непријатеља Бога и Срба!

  СРБИ НА ОКУП:

  “Став и савет Еп. Артемија Србима о “бриселском споразуму”
  in Србија / on 11/05/2013 at 10:31 am /

  Срби на Косову и Метохији не смеју пристати на издају КиМ на коју је политичко вођство у Србији већ пристало. Став Срба са Косова и Метохије треба да буде да власт у Србији може да чини шта год хоће, али Срби са Косова и Метохије на то не смеју да пристану и тако као недужни народ прихвате на своја плећа одговорност ове националне и историјске издаје.

  Епископ Артемије“

  И Грци на случај Артемије гледају као на једну ујдурму црквено-политичких власти у Србији, и зато не испоручују Виловскког!

  Драган Славнић


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: