Објављено од стране: ИстиноЉубље | 27. фебруара 2017.

Једино Православље у души – свако ропство руши… (СЛОВО СВЕТИТЕЉА ТИХОНА СРПСКОМ НАРОДУ)

Вести са Грачаничке страже: Понедељак, 27. 2. 2017. г…

Једино Православље у души – свако ропство руши

img_4645dsc02077img_4649-1

Уз свакодневне Православне протесте испред „Владе Србије“ и Литије центром Београда сваке суботе, теку и месечне ваљевске  Литије. И не заборавите да је редовна Литија Ваљевом у први уторак марта у 17:00 часова пала баш на онај датум и у исти час када је прошле године вода окупационог „државног“ богоборства и издаје са проклете беспотребне масонске бране Ровни почела да продире у Светињу Грачаницу.

    Време је поста и покајања… А какво нам покајање преовладава у народу видело се и данас и током целе претходне године на често пустој обали потапању препуштене Грачанице Светог Архангела Михаила. Али, ако се већина чешка по ушима лажним изговором – није то мој посао, ипак не престају непрестана сведочења испред „Владе Србије“ знајућих да је дужност свакога Православца да Истина Христова победи, да се Она проповеда, да се Њоме разобличавају лажи и преваре духовне – што трују наше ближње, подметнуте од  демона и слугу њихових који су протеклих деценија нашу Србијицу подло окупирали, разорили, обезличили, расправослављивали…

    Ви, драга браћо и сестре Православни, знате да пред Богом ништа случајно нема, па тако тек случајне нису ни ове наше, Православно опомињуће на окупацију, Литије Београдом сваке суботе и Ваљевом, само сваког првог уторка у месецу… И баш се потрефио овај први уторак наступајућег првог пролећног месеца да буде баш 7. марта са Литијом у 17:00 часова – баш и на датум и у вечерњи час када је вода греха свесрбскога са проклете бране Ровни почела да продире у чудотворну Светињу Архангела Михаила… И тада беше предизборно време; и сада су нам сместили своје преварне изборе усред Васкршњег поста… Имасмо тада шансу да покажемо колико нам је жао што Светињу Грачаницу Ваљевску нисмо бранили и да покажемо шта мислимо о свим оним властима које су је организовано сложно деценијама скрнавиле и уништавале…И? И већина народа изгласа поново лично оне који је и потопише… И прође година дана духовног немара, телесне лењости и духовне грабежљивости за сопствене телесне интересе – без много потресања и гриже савести… И? И ево већина је поново спремна да опет изгласа нове издајнике на власт над Логором Срба на брдовитом Балкану… Само, овога пута ти издајници неће моћи потопити Ваљевску Грачаницу још једном, али моћи ће и спремни су да продају Косовску Грачаницу и Сву Косовометохијску земљу Свету, ето одмах после избора. Због проклете Европе и инвестиција да се прода србска земља најмилија… Чини ми се да ћемо ове године добро искуствено прокљувити шта значе речи проклетство, непокајање, издаја, страх, немоћ… Ех, када би се то прелило у молитву Православну било би на крају и добро…  

ИстиноЉубље свима Вама!

+++

СЛОВО СВЕТИТЕЉА ТИХОНА
СРПСКОМ НАРОДУ

Не упрежите се у исти јарам с невјерницима

(2 Кор. 6:14)

    Овим ријечима почиње данашње апостолско читање и на њима бих хтио да зауставим вашу пажњу, љубљена браћо.

    Свети апостол Павле ономад писаше коринтским хришћанима да немају општење са невјерницима и идолослижитељима; он овдје није, наравно, мислио на житејско општење у обичним стварима, јер би у том случају хришћани морали потпуно да оду из свијета (1 Кор. 5:10), него на општење у дјелима вјере, у служењу Богу. У томе Коринћани не смију имати ништа заједничко са многобошцима, јер каква је сагласност између Христа и велијара, и како се може ускладити храм Божији са идолима (2 Кор. 6:15-16)?

    Али, да ли се ове поуке Апостолове могу односити и на вас, браћо? Ви не живите међу паганима, него међу хришћанима. И ако је дозвољено имати општење чак и са паганима у свјетовним стварима, зар онда не би требало да имате и религиозно, молитвено општење са другим хришћанима, који вјерују у Истог Христа, Сина Божијег у плоти дошавшег? Тако би требало, браћо, али иако они и служе заједно са вама једном те истом Господу, никако не заборављајте да сте ви – православни, тј. правилно славите Бога и истинито Му служите, а они – инославни, тј. славе Господа другачије од вас, па према томе не потпуно правилно и истинито; нека се не увриједе ако на њих примјенимо израз Апостола да они садрже истину у неправди (Рим. 1:18). И ако ми посједујемо пуноћу истине, каква нам је онда потреба да се обраћамо другим црквеним општинама за молитвену утјеху или, штавише, за Св. Тајанствима? Неће ли то бити налик на то – као када би неко ко је жедан одбацио чисти извор и стао да пије воду из мутних извора? Или – ко би, ако се у те ствари разумије, промијенио природни драги камен за његову имитацију, чак и да је та бижутерија љепше обрађена извана? Или – који би човјек здравог разума приликом преласка преко широке и плаховите ријеке презрео стабилни и поуздани брод, те одабрао натрулу скелу на којој сваког трена може потонути? А ако смо ми мудри у свјетовним стварима, зашто бисмо онда у дјелима вјере били мала дјеца коју љуља и заноси сваки вјетар разних учења, обманом људском и лукавством ради довођења у заблуду (Еф. 4:14)?….

    Да не буде овога међу вама, браћо! Не упрежите се под туђи јарам (види: 2 Кор. 6:14). Стојте у вјери православној и утврђујте се (1 кор. 16:13). Ако је јеванђеоски трговац, када је пронашао драгоцјени бисер, продао сво своје имање да би га купио (Мт. 13:45-46), зар се онда ви нећете побринути да сачувате драгоцјено благо свете вјере православне, наслијеђено од отаца ваших, који су за вјеру трпили многа страдања и лишавања?!

   У наше вријеме, браћо, много се бриге улаже у то да се сачува своја народност, да се и у туђини очувају своје племенске посебности, свој матерински језик, своји драги обичаји, да нпр. Словен свуда остане Словен, Нијемац да остане Нијемац, итд. Ако таквих брига и старања да се то постигне има и код вас – то је веома похвално. Сам Господ одређује отаџбину и мјесто живљења (Дјела Ап. 17:26), сваки човјек са здравим разумом и неисквареним срцем воли свој завичај, свој народ, своју отаџбину; када се налази далеко од њих – непрестано их се присјећа, попут древних Јевреја, који су у плијену вавилонском вапили за Јерусалимом: ако ли тебе заборавим, Јерусалиме, нека заборављена буде десница моја; нек се прилијепи језик мој за гркљан мој ако те се не сјетим (Пс. 136:5-6). А ко се одриче свог народа и отаџбине, тај је налик на онога ко се одриче од својих родитеља; он нема ни цијене ни значења, он је као празна монета, без грба и ознаке на лицу и наличју.

    Али ако треба одржавати, чувати и штитити своју народност, колико пута више онда треба чувати свету вјеру православну?!! Народност, иако и представља добробит за успјешан развој човјека, ипак она има само привремено значење, у овом животу, али не и у животу вјечном, јер тамо нема ни јелина ни јудејца, обрезања и необрезања, варварина и скита, него је све и у свима Христос (Кол. 3:11); за добијање будућег вјечног живота неће бити потребно очување своје народности, него праве вјере у Христа. На ово помишљајте, браћо, тим прије што очување православне вјере за вас представља и најбоље и најпоузданије средство за очување и одржање ваше народности.

    Благочешће, истинита, права вјера, у свему је корисна, пошто оно има обећања живота садашњега и будућега; ово је истинита ријеч и достојна је сваког прихватања (1 Тим. 4:8-9). Историја разних народа краснорјечиво свједочи да вјера и добродјетељи и правда узвисују народ и умањује гријехе племенима (Прич. 14:36), да је само онај народ велики и силни, у којем живи тврда вјера у Бога и крепка нада у Њега. Вјером побјеђује он царства, укрепљује се од немоћи, силан је у рату (Јевр. 11:33-34); ако он и гријеши пред Господом – пред Њим се и каје, и у својим недаћама се за помоћ не обраћа боговима туђим, него само к Једином Истинитом Богу; од Њега пак и добија помоћ и спасење. Поменимо за примјер макар јеврејски народ. Када он бијаше силан и страшан непријатељима: када се у упрезао у туђи јарам и служио Ваалу и Астарти – или пак када је остајао вјеран благотворном Јехови? Сјетите се и историје свог властитог народа. Није ли српски народ био крепак и није ли растао у сили и слави онда, када је био вјеран православној вјери отаца својих и када је пребивао у јединомислију и братољубљу? То бијаху златни дани Србије, када се у њој подвизаваху мужеви вјере и народности – Свети Сава, покровитељ вашег храма и српског народа, његов отац Немања, његов брат кога је вјенчао, Стефан II, Стефан IV Душан. И напротив: није ли српски народ слабио, па чак и до дана данашњега слаби, од подјела на разне партије, од међусобних непријатељстава и, што је најглавније, од тетурања духовног, од поклањања туђем јарму, од робовања туђој и туђинској цивилизацији, од хладноће према православној вјери и издаје отачких предања? Еј, тако!

   Амин.

   Слово Светитеља Тихона
(који је тада био епископ Алеутски и Аљашки),
изговорено у 17. недјељу по Педесетници,
Србима у Џексонској цркви


Responses

 1. Gde ste Srbi – intelektualci,
  svi u zemlju glave ugurali,
  u grudima kucka srce zeca,
  ko na malom satu sekundara!

  Imate li stida kad gledate
  kako vam se Srbija čereči,
  bole li vas ta strašljiva srca
  što za Boga ne znaju nam deca?

  Naše malo stado istinu svedoči,
  opominje da se iz mrtvog sna budite,
  priđite nam braćo, ne bojte se,
  pa se uz nas i vi oljudite!

  Rodu našem ne trebaju patrioti
  što se po salonima u grudi busaju
  kako vole srpstvo i preziru ropstvo,
  a izdaje se se tobože gnušaju.

  Rod naš ne treba intelektualce
  što na prijemima ispredaju priče,
  priđite nam, braćo na ulice,
  gde se naše molitve i opomene množe,
  pokažite hrabro svoje lice
  i uz nas se i vi obožite!

  Ljiljana


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: