Објављено од стране: ИстиноЉубље | 29. септембра 2016.

На покајање потопљена Света Грачаница сада још јаче позива… (Чистота Душе – Свети Исак Сирин)

Вести са Грачаничке страже: Четвртак, 29. 9. 2016. г…

На покајање потопљена Света Грачаница сада још јаче позива

20160929_20422720160929_20292020160929_204801

Са надом једино на Бога, свакодневно испред Владе РС – припремајући се за најважније суботње Православне Литије центром Београда. Окупљање – сваке суботе у 15:00 ч. испред Владе РС. 

   Време је такво настало у Србији када се много људи препушта струји порока последњих времена, у којима се предају нарочито богозабораву и саможивости, док, неретко, ни они који живе црквеним животом немају оне старе, свагда вером примењене у свакодневном животу, самопожртвоване побожности, нити самоукоревања,  нити исповедања Вере Православне пред владарима и учитељима лажи… Претежно је све данас некако или отворено богоборно и порочнољубиво; или либерално-сваштарски „побожно“, где се, као код Пилата, изгубио смисао Истине; или формалним испуњавањем слова Закона – ушушкано „побожно“, уз избор духовника који ће чешкати по ушима своја чада; или задрто фарисејски „побожно“, ускогрудо, и зауларене „праведности“ која широко обилази око милосрђа… Али, ипак, Богу је све могуће свагда. Он жели да нас исцели одмах, само још да и ми то свим срцем пожелимо и да се свецело предамо Благодати Његовој да нас учи и води свему добром, тим јединим (православним) Христовим путем спасења душа људских – а по примеру оних који су овај видљиви свет већ напустили, али тек пошто су у овоземаљском животном испитном року Бога тражили, нашли га и нераздвојно пригрлили. 

    Оправослављење и покајање у народу је још подалеко, још смо пријемчиви на понуде земаљских сласти и забава, још смо подложни завођењу лажи које се опијумски шире из свих институција, свих врста политике и медија. Вечерас би неки нови незнабошци, нијансирано различити од властодржаца из времена раног хришћанства, хтели да, предвођени „жутом патком“, промене власт и доведу неке „боље“ политичаре из овог безбожног врзиног кола србске политике данас. Изманипулисани народ  мисли да је сврха свега промена власти сопственим трудом, а не оправослављење и покајање пред Вишњим Богом који би, када би био искрено призван, Сам поставио благословену власт свом верном народу. Наизглед насупрот овима, имамо на власти г. фараона Вучића који, масонски надахнуто, своје умишљено знање и идолопоклоничко самоубилачко следовање људском ограниченом уму и знању покушава наметнути свима… „Небо му је високо“, а земља му замутила и поглед и разум… оне испод себе сматра марвом неразумном, а пред белосветским масонима који су, по његовим мерилима, успешнији од њега – шени као неко, Боже опрости, кученце. Не знамо како се то медицински зове – да би нас он схватио за озбиљно, али се зна у Светој Православној Вери да свака духовна болест почиње са гордошћу, све почиње од просте горде помисли „ја знам“… Од те вечно опаке болести, мање-више, болују сви који Веру Православну нису пронашли (јер је нису искрено ни тражили) или су је пронашли, али Благодати Божијој, у Њој скривеној, нису предали све срце своје, већ су наставили да мудрују по своме. Нисмо време слободе користили на дубље оправослављење, смирење и обожење. Зато се неминовно ближе времена препуна невоља и понижења као последња опомена коју можемо искористити за спас душа што почиње непрестано понављаном реченицом: „Боже помози“, или: „Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног“, а наставља се Светим Тајнама Цркве (Крштењем – ко није Православно крштен, исповешћу код свог духовника, Литургијским Причешћем Христом Богом) и брањењем Свете Православне Вере онако како су нас Светитељи научили; и пожртвованим, али и колико је год могуће скривеним, помагањем нашим ближњим…

    У таквој православној свести смо дужни и молити се и сведочити у одбрану Истине Христове: како не би саучествовали у овој симфонији лажи и неправде која нас водопадно запљускује са свих врхова власти, али и стога што смо Светим Прецима обавезани Православље Христа Бога проповедати на благослов Србије и спас душа србских… Позивамо све, који осећају обавезу савести да се супротставе лажима, што извиру из свих структура власти и масонских медија, и да се ограде од њих, да дођу сваке суботе на наше молитвене Православне Литије центром Београда – сабирно окупљање је сваке суботе увек у 15:00 часова испред Владе РС.

+++

Преподобни Исак Сирин :

Приказује се article_20880.jpg

Чистота душе

    Човек да би сачувао своју душевну чистоту, треба да избегава сва она зла која хране страсти, да пресече, дакле, узроке страсти. Треба још молитвом и изучавањем божанског Писма да одгони нечисте и смрдљиве помисли које га прљају. Зло, наравно, неће устукнути. Али, ни ми не треба да устукнемо јер имамо са нама Свесилног Бога. Какву снагу има Сатана пред силом Божијом? И ту коју има, и њу му допушта Бог, само да би нас искушавао.
    Када се неко бори за чистоту душе своје, не треба да размишља шта ће рећи људи, него шта ће рећи Бог! Људи имају другачије критеријуме од критеријума Божијих. То што чинимо за наше душевно усавршавање, не чинимо то ради људи да би нас хвалили и имали високо мишљење о нама, него чинимо то Бога ради, који ће нам једног дана судити за наша дела. Тада, коме ћемо дати одговор како смо проживели свој живот?
    Борба за нашу душевну чистоту треба да буде у складу са заповестима Господњим, светих апостола и Отаца Цркве. Апостол Павле каже: „Нико не добија венац, ако се није правилно борио“.
   Не може нико да напредује у врлини ако не следи пут поста, молитве и изучавања божанског Писма, којим су ишли Оци Цркве наше. Не можемо ми да трасирамо наш пут. Законодавац је Христос, а не ми. Ми смо извршиоци Његовог закона. Само је савршени Бог могао да постави савршени закон за наше спасење.
Закон, и истину Христову треба да проповедамо свуда, не плашећи се никога. Апостол Павле је сматрао за похвалу Крст Христов. За Јудеје, Крст је био саблазан, за Јелине – безумље. За нас, пак, хришћане, био је и јесте сила непобедива…

    У животу своме, дакле, не бој се никога осим Бога. Јер само Он, може да ти помогне у борби против греха. Ако Бог не пошаље Своју благодат, узалуд се трудиш. Свето Писмо нас подсећа: „Ако Господ неће градити кућу, узалуд се труде зидари“. Колико год да копа ратар, ако Господ не пошаље кишу, сав труд је узалудан. Исто то важи и за духовни живот. Можемо да желимо и да се трудимо за чистоту наше душе. Ако нас, међутим, Господ не укрепи, нисмо урадили ништа. Зато верни људи говоре: “Ако Бог хоће“.
    И Бог ће свакако хтети, уколико му то тражимо са смирењем, много пута. На једном месту каже у Светом Писму: „Није до онога који жели, нити до онога који трчи, него до Бога који даје“. Јер, чистота душе претпоставља смирење. Једна врлина је чврсто повезана са другом. У блаженствима, Господ говори да су блажени смиреномудрени и „чисти срцем“.
    Још, чистота душе повезује се са помагањем нашим ближњима, који су иконе Божије. Није добро да говоримо о чистоти, онда, када истовремено прљамо душу нашу равнодушношћу према другим људима. Подвижничко предање наводи, да ако се подвижник моли и закуца му неко на врата келије, треба да остави молитву и да помогне брату своме.
    Потребно је дакле, поред смирења имати и љубави да би дошла благодат Светога Духа у душу нашу.


Responses

  1. диван текст

  2. СА ПРЕПОДОБНИМ ЈУСТИНОМ ИЗ ДАНА У ДАН

    Господе, у овоме свету тако је много потреба људских око тела, око одела. – Све то нека не буде ваша главна брига, те ситне бриге и бригице узео је Бог на Себе. Ко загрева сунце, ко испуњује океан водом? Ко земљу дарује стваралачком силом да она из себе производи толике усеве, толике воћке, толике животиње? Ко води даје ту силу да она безбројне рибе производи у себи? Ко? Те бриге узео је Господ на Себе. Ко топлоту, ко звезде, ко травице даје; ко ствара кротко и благо теле, ко ствара дивну ласту, ко брине о њима? Он! Све те бриге узео је на Себе Господ. Није то оставио човеку, мени и теби није оставио да ми стварамо ваздух, да сунце загревамо, да земљи дајемо силу да рађа пшеницу и кукуруз и све остало, да производи краве. Све то није Господ дао ни теби ни мени. Све те бриге узео је на Себе, а теби и мени поставио као главну бригу Царство – Царство Божје и правду Његову. Ето, то је циљ нашег живота, то је главна мета.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: