Објављено од стране: ИстиноЉубље | 12. априла 2016.

Отворено писмо епископу шабачком г. Лаврентију – Како се осећате због чињенице да сте одговорни за непотребно потапање Грачанице ваљевске?

Вести са Грачаничке страже: Уторак, 12.4.2016.г…

Отворено писмо епископу шабачком г. Лаврентију:

Како се осећате због чињенице да сте одговорни за непотребно потапање Грачанице ваљевске?

DSC04515DSC04513DSC04510

Вода мутне масонске- духовно, еколошки и безбедоносно погубне бране Ровни нараста дневно само по 5-6 цм задњих дана…

DSC04528DSC04547DSC04530

Вода са 100 километара квадратних санитарно не заштићене бране Ровни се полако пење и у карстни водопропусни предео повише Грачанице кроз који ће трајно загадити све изворске воде и подземне издани ваљевског краја- национално благо међу највећим у Србији…

DSC03490DSC03492IMG_8032

Испред Владе РС- Православна свакодневица… Народ верни преко целог дана држи слике брутално потапане Грачанице а увече се у мало већем броју окупи и поје црквене и родољубиве песме све до 22 часа, и тако свакога дана од 09. марта…

IMG_8038IMG_8066Otac-Antonije-Ljuba-Bradic-Jordan-BG-20160411-001Да ли ће воду из бране Ровни испустити Свети Арханђел Михаило, ратна ситуација или уразумљење сада богоборних власти- видећемо, једно је сигурно- Ако Православне Србије буде- бране Ровни неће бити! Непрестане Православне протесте испред Владе својим доласком и у Београд подржао је и једини ваљевски одборник (УГ „Победа“) који се бешпотедно борио и бори за спас Светиње Грачанице и уништење изворских вода ваљевског краја од масонско-политичко-медијског пројекта погубне бране Ровни…

ИстиноЉубље свима Вама!

+++

Др Милица Томашевић – Еколошки покрет Србије:

12961601_795784477218681_492874590173305202_n

Отворено писмо епископу шабачком г. Лаврентију

Српска Православна Црква – ЕПАРХИЈА ШАБАЧКА
Адреса: Карађорђева бр. 3, 15 000 Шабац
е-пошта: eparhijasabacka@gmail.com      

Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Лаврентије

Ваше Преосвештенство, Господине Лаврентије,

Благословите! Недавно смо из Еколошког покрета Србије упутили апел Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју да се заложи за спас Ваљевске Грачанице. Пошто сте Ви неовлашћено потписали катастрофални уговор и ова пошаст je везана за Ваше име, то је неопходно да се обратимо и Вама лично, а са питањима:

– Како се осећате због чињенице да сте одговорни за непотребно потапање В. Грачанице зато што сте акумулацијом угрозили изворе чисте воде и животе становништва Ваљева?

– Како се осећате кад улазите у олтар, кад носите напрсни крст и панагију?

– Како се осећате пред иконом Св. Архангела Михаила чији манастир потапате, пред иконама Св. Немањића који су Манастир изградили као молитвени дом, а не ругло за потапање и пред иконом Св. Николаја Србског који је овај манастир назвао Светом Гором и својим га средствима обнављао?

Питамо Вас и то господине Лаврентије:

– Да ли сте спремни да станете испред 100 000 Ваљеваца и да будете животно угрожени као они?

Утврђена је истина када се ради о односу СПЦ према овом злоделу над нашом православном баштином непроцењиве вредности у селу Тубравић:

СРБСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, КАО ВЛАСНИК ЦРКВЕ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА ЗВАНЕ ГРАЧАНИЦА СА СТАРИМ ГРОБЉЕМ У ТУБРАВИЋУ, ЈЕ НЕЗАКОНИТИМ ПРАВНИМ ПОСЛОМ СА ЈП“КОЛУБАРА“ РОВНИ ИЗ ВАЉЕВА, ТРАЈНО НАПУСТИЛА ОВАЈ СПОМЕНИК КУЛТУРЕ И НА ТАЈ НАЧИН ГА ДОВЕЛА У ОПАСНОСТ ЧИМЕ ОН БИВА ТРАЈНО И НЕПОВРАТНО ОШТЕЋЕН И УНИШТЕН, А НА КРАЈУ И ПОТОПЉЕН.

 1. Према Закону о црквама и верским заједницама и према Уставу Србске православне цркве који су судови и други државни органи дужни да примењују када одлучују о црквеној имовини, ЗАБРАЊЕН ЈЕ ПРОМЕТ НЕПОКРЕТНОМ ИМОВИНОМ КОЈА ПРЕДСТАВЉА БОГОСЛУЖБЕНО МЕСТО.
 2. Власник или корисник споменика културе НЕМА ПРАВО да користи ЦРКВУ СВ.АРХАНГЕЛА МИХАИЛА звану ГРАЧАНИЦА, СА СТАРИМ ГРОБЉЕМ У ТУБРАВИЋУ као споменик културе у сврхе које нису у складу са самом природом споменика културе, његовом наменом и значајем или на начин који може довести до оштећења споменика културе, тј. нема право да руши, преправља, презиђује и врши било какве радове који могу нарушити својства споменика културе (Закон о заштити културних добара, члан 32.).
 3. ЗАКОН О КУЛТУРНИМ ДОБРИМА Р. Србије предвиђа да Народна скупштина утврђује непокретна културна добра од великог значаја. Чланом 13 став 2 Закона предвиђа да се непокретно културно добро може експроприсати или се својина на њему може ограничити САМО У ЦИЉУ ЊЕГОВЕ ПОТПУНИЈЕ, односно, ЕФИКАСНИЈЕ ЗАШТИТЕ, ако је то уопште у интересу, у складу са законом. У спровођењу овог закона, а на основу члана 47 став 1 истог, којом одредбом је Влада Р.Србије овлашћена да утврђује непокретна културна добра, те такву одлуку огласи у службеном гласнику, ДОНЕТ ЈЕ И ОГЛАШЕН АКТ О УТВРЂИВАЊУ КУЛТУРНОГ ДОБРА, тј. ОДЛУКОМ ВЛАДЕ Р.СРБИЈЕ ДОНЕТ ЈЕ И ОГЛАШЕН АКТ О УТВРЂИВАЊУ ЦРКВЕ СВ.АРХАНГЕЛА МИХАИЛА зване ГРАЧАНИЦА, СА СТАРИМ ГРОБЉЕМ У ТУБРАВИЋУ ЗА СПОМЕНИК КУЛТУРЕ И У СЛ.ГЛАСНИКУ Р.С. бр.51/97 од 17.10.1997.г. ОГЛАСИЛА ОВАЈ СВОЈ АКТ .

Ваше Преосвештенство, хоћемо да верујемо да, у време када сте незаконито потписали Уговор са ЈП „Колубара“, нисте имали увид у озбиљност и сложеност овог проблема. Још није касно да се спречи потпуно непотребно потапање средњевековног Манастира Ваљевске Грачанице и отклони опасност за угрожавање извора чисте воде и становништво Ваљева! Уздамо се у патријарха Иринеја, да ће се са пуном одговорношћу заложити код премијера господина Александра Вучића да одржи своје обећање дато приликом посете Ваљеву 28. 03. 2016. године (А.В.: „све сам спреман да променим и спреман сам да то зауставим, не морате да вичете, само ми треба зелено светло од патријарха Иринеја“).

Чекамо сада од Патријарха „зелено светло“ тако да премијер „све промени“, тј. да наложи пражњење акумулације и хитну ревизију овог незаконитог – катастрофалног – пројекта. То ће доказати дугогодишње тврдње научника да је брана непотребна, опасна, а свакако – промашена инвестиција.

Наше очи су сада упрте у Патријарха, са вером и надом да не победи антихристов пројекат спровођењем агресије политичара, а да се одговорност припише (само) СПЦ; утолико пре што постоје решења којим би се сачувале како Манастир В. Грачаница, тако и чиста вода и животи људи.

Ваше Преосвештенство, остајемо у нади и уздамо се у Вашу молитвену помоћ за спас природе, становништва и Манастира, тј. да се ублаже последице Вашег деловања. Узалуд су Вама сва Ваша здања ако се не уклони тврђава смрти над Ваљевом.

Др Милица Томашевић
председница Програмског одбора с.р.

Преузето са ФБ Репортер

Advertisements

Responses

 1. ON SE OSECA ODLICNO JER ZA BOGA NE MARI A NIJE MU GRACANICA PRVO JUNACKO DELO !!! iMA IH ON PUNO POCEVSI KADA JE DAVNO SLUZECI MISU ZAJEDNO SA KATOLICIMA I PROTESTANTIMA PRICESCIVAO SVE REDOM, CAK GA JE TADA MLADI IRINEJ BULOVIC KRITIKOVAO….(CUJ SRBINE BRATE – OTAC ZARKO GAVRILOVIC )
  Ja sada samo pitam hoce li u ovoj zemlji neko procesuirati Lavrentija jer je OTUDJIO NEPOKRETNOST KOJA NIJE NJEGOVO VLASNISTVO NEGO CRKVENO DOBRO, A KOJA JE KAO ZASTICENI SPOMENIK KULTURE NE MOZE BITI SREDSTVO U PRAVNOM PROMETU…. PREKRSEN JE ZAKON PREKRSEN USTAV I NIKOME NISTA…ZNACI DVOSTRUKO SE OGRESIO O ZAKON… U PRAVU VAZI NACELO JEDNAKOSTI PRED ZAKONOM NEKA SRBIJA TO I DOKAZE…. DA JE DRZAVA A NE MIKINA SUPA U KOJOJ SU NEKI UNTACHIBLES !!!
  Takodje pod hitno traziti povratak u predjasnje stanje i traziti OD SUDA da se nalozi RIK KOLUBARA DA POD HITNO OTKLONI STETNO DEJSTVO KOJE JE UCINILA PROTIVPRAVNO NA TUDJEM POSEDU… PRAVNICI SRBIJE STA CEKATE, BRANITE GRACANICU..!!!BRANITE PRAVDU I BRANITE BOZIJU PRAVDU NA TO STE SE ZAKLELI KAD STE ZAKLETVU POLAGALI…

 2. Дајте људи моји, је ли ико тужио Тита кад је 45-те године одузимао црквену имовину? Ако је тужио да ли је добио спор? Паметном доста: сила Бога не моли Бог силу не воли. Да ли је ико питао Лаврентија да ли ли хоће или неће да потписује уговор? Сигуран сам да није. Ево, Патријарх је јавно на три медија (РТС, Новости, Политика) позвао премијера да заустави потапање Грачанице. И шта сад? Је ли заустављено? Није. Опет: паметном доста! То није ни црквени ни локални пројекат, неко је примио паре и неко ко је у сенци гура да се заврши – незаустављиво. Нека нам је Бог упомоћ да се ништа неће од црних слутњи десити. Вратимо се Цркви и молимо се Богу да нас заштити!

 3. Srbi su za Boga isli protiv svake Sile NECASTIVE… NIGDE NI JEDAN NAROD NE POTAPA SVETINJE OSIM SRBA….DA JE I ONDA BILO CASTI KAO KOD DRUGIH NARODA NE BI SMEO TITO POTOPITI NI JEDAN SRPSKI MANASTIR NI CRKVU, KAKO SU MU SE HRVATI I SLOVENCI SUSPROTIVILI A NASI KEROVI SRPSKI LIZALI MU NOGE I SRECNI AKO IH GAZDA UDARI NOGOM KAO ZNAK PAZNJE…SILA BOGA NE MOLI TO JE TACNO —AL TIRJANSTVU STATI NOGOM ZA VRAT DOVESTI GA K POZNANIJU PRAVA TO JE LJUDSKA DUZNOST NAJSVETIJA!!! -VLADIKA NJEGOS… NE VOLI BOG KUKAVICE KOJE SE MOLE U MISIJOJ RUPI VEC STITI HRABRE KOJI SE ZA BOGA BORE I ISTINU I PRAVDU NJEGOVU TVORE !!! NE BOJIM SE NIKOGA DO BOGA!!! NECEMO STATI DOK U GRACANICI NE BUDE SLUZENA LITURGIJA…ako je stvarno u tim novinama patrijarh pozvao na spas Gracanice postavi na sajt pa cemo onda ici sa peticijom kod premijera…Ionako su ljudi stalno ispred Vlade…DAJ MI DOKAZE I DACU TI PRAVO!!! prevod sa latinskog…A sta ako Bog odluci da se desi,kao u Vojsci pokazna vezba da Ti nesto u glavu utuve…sta ce onda,biti . mozda ce se desiti Hona a mozda Sodoma i Gomora i sta onda???
  citacemo ko je trazio po novinama da se spasi Gracanica,zaista Sramno i BOGOHULNO DELO JE OVO!!! A svako delo proizvodi posledice ??!!! ZAR NE ???

 4. ko se oseca?
  mislim da se ne oseca uopste.,ali dace Bog…..osecace se izdaleka

 5. http://www.pravda.rs/2016/03/30/patrijarh-irinej-ako-vucic-moze-neka-spasi-gracanicu-ali-bojim-se-da-je-kasno/
  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:598094-Irinej-Bojim-se-da-je-kasno-za-Gracanicu
  Eво добри мој брате два линка кад већ не верујеш свом брату. Има и у свим другим новинама, али ми мрско да тражим. Значи, Вучићев гест и изјава су били само део предизборне кампање. Мали је Лаврентије, мали је Иринеј, мали смо ми… ОНИ су одлучили, а после Његоша још већи Николај је певао: „…ал’ се Срби Богу не вратише…“ И шта? Невоља на Српски народ трајала је, по Николају, све док се „…Срби Богу не вретише…“ Зато браћо Срби: ВРАЋАЈМО СЕ БОГУ И БИЋЕ НАМ ДОБРО!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: