Објављено од стране: ИстиноЉубље | 18. марта 2016.

Суботом у 15 часова Литија за Грачаницу од Владе РС до Патријаршије и РТС

Вести са Грачаничке страже: Петак, 18.3.2016.г.

Мали земљотрес на Убу а велико узнемирење у Ваљеву због бране Ровни несигурне и проклете бране Ровни која би да уништи немањићку Грачаницу и све извор воде Ваљевског краја… Ишчекујући сутрашњи свако-суботњи велики скуп и литију у 15 часова испред Владе РС, народ се свакодневно скупља око 18 часова, док монах немонах Антоније са браћом трудољубивом преко целог дана одстојава са сликама Грачанице од 07 до 23.часа.

Суботом у 15 часова Литија за Грачаницу од Владе РС до Патријаршије и РТС

DSC03105DSC03117DSC03115

Туга над Православном Србијом али увек са надом да Васкрсење не може бити пре страдања…

DSC03122DSC03171DSC03141

Изненађујуће велики број народа се слива да види потоп Светиње Грачанице и радним данима а камо ли викендом…

DSC03210DSC03219DSC03222

Е, да је среће да су тако хрлили на Свете Литургије Грачаничке док се могло богослужити у Светињи Божијој…

DSC03231DSC03233

Ноћас је био земљотрес средњег интензитета у области Ваљева, тачније Уба- што је довело до повећане забринутости народа Ваљева… народа који је био глув и нем, част изузетцима, за све досадашње апеле да се долази на Литургије у Грачаницу, као и на протесте у центру Ваљева- који ће се, наравно, наставити и 05.априла. У сваком тренутку нам Господ може спасити Грачаницу- само ако ћемо је за усрдну молитву и уздизање душа србских у Небо користити, а не као до сада. 

DSC02299

DSC02297DSC02302

Испред Владе Србије свакодневно трају целодневна окупљања народа (са већим дневним скупом увек у 18.час) који тражи и неће то престати да се брана Ровни испразни до сигурне и безбедне коте којом се спасава Светиња Грачаница, изворске воде Граца, Пакаља и свих подземних издани међу највечима у Србији, као и безбедност народа низводно од ове погубне бране…

+++

Потапају Светињу Ваљевску Грачаницу – да граде забавни парк

+++

Припомозите УГ „Победа“ у Ваљеву да што пре скупи потребан број потписа за излазак на локалне изборе…

Једина родољубива опција у локалном ваљевском парламенту УГ „Победа“ која се пожртвовано залаже за спас Светиње Грачанице и изворских вода Ваљева ових дана прикупља потписе на старој аутобуској станици у Ваљеву потребне за излазак на локалне изборе. Свако ко је против проклетог, несигурног и вишеструко штетног пројекта бране Ровни требао би помоћи својим потписом овој родољубивој организацији како би и она могла имати више времена за укључење у борбу за Грачаницу која ће трајати све док се Светиња Божија не нађе на сувом. Потписи се прикупљају на старој аутобуској станици у Ваљеву суботом од 10 до 14 часова, а радним данима од 16 до 20 часова.

Следи чланак из главног ваљевског часописа „Напред“…

НАСТАВЉЕНЕ ПОЛЕМИКЕ ОКО ПУЊЕЊА АКУМУЛАЦИЈЕ СТУБО-РОВНИ И ПОТАПАЊА ВАЉЕВСКЕ ГРАЧАНИЦЕ

НИ ПАТРИЈАРХ НИЈЕ УСПЕО ДА СМИРИ СТРАСТИ…

Пуњење акумулација Стубо- Ровни и потапање цркве- манастира Светог архангела Михаила, познатије као ваљевска Грачаница, која се због недавних киша одвија нешто брже него што је предвиђено, изгледа да не престаје да узбуркава ваљевску и ширу јавност.

Верници окупљени око организације „Истинољубље“, неки од њих и самоиницијативно, као и удружење „Победа“, већ дуго се противе пројекту Стубо- Ровни и траже да се пуњење језера заустави како би се сачувала црква и изворске воде овог краја…

Из ЈП „Колубара“ које управља системом Стубо- Ровни, међутим, стигло је, по ко зна који пут, подсећање да је још деведесетих година прошлог века потписан уговор са Српском православном црквом, најпре о измештању цркве, а потом, када се испоставило да оно није могуће, уговор о размени непокретности који је склопљен 2003. године. Њиме је стари објекат цркве Светог архангела Михаила уступљен „Колубари“, заузврат је у оближњен селу Брезовице изграђена нова црква саа парохијским домом, кућом за свештеника и пратећим објектима и у ту цркву пренети иконостас, иконе и све важне покретне ствари из ваљевске Грачанице.

Српска православна црква и Епархија ваљевска, претходно Епархија шабачко-ваљевска, никада нису оспориле потписане уговоре и никада нису ометале реализација пројекта Стубо- Ровни, изјавио је Миодраг Марковић, директор ЈП „Колубара“, очигледно јасно алудирајући да званична црква не стоји иза протеста због потапања цркве. Он је навео да је епископ ваљевски Милутин молио да се у старој цркви обављају верски обреди све док то физички буде могуће, што је и омогућено. Апел епископа да се пуњење акумулационог језера заврши на коти 333 метра надморске висине, што је тачка почетка потапања цркве, није могао бити прихваћен, јер би цео пројекат практично изгубио сврху и оправданост, пошто је њиме предвиђено пуњење до коте 360, објаснио је Марковић. Посебну пажњу јавност, овим поводом, привукла је недавна изјава патријарха српског Иринеја који је рекао да је добро што се угрожене светиње премештају а друго место да би се сачувале. Тако је премештена и ова, као и други манастири, навео је патријарх и подсетио да је својевремено владика шабачко- ваљевски Лаврентије дао сагласност да храм у Тубравићу буде потопљен, под условом да нови буде изграђен на новом месту.

-И изграђена је нова Грачаница, али народ навикао на ту светињу тешко се мири. Тешко је то, али дешавали се то и у прошлости, биће тога и у будућности, тако да је Црква, ипак, имајући у виду потребу народа, дала сагласност да се то уради- навео је патријарх.

Очекивања да би изјава његове светости коначно могла да примири страсти развејао је Љубомир Брадић, одборник  „Победе“ у Скупштини града Ваљева, који је изразио разочарење ставом патријарха.

-Нико нема право да у име православног народа премешта цркве и манастире. Није то кокошињац, то је културно добро и не може ни један епископ ни патријарх да то ради у име православног народа- поручио је Брадић.

  Протести „Истинољубља“ и верника настављени су пред зградом Владе Србије у Београду.

Сл.Ћ. новине Напред 17.03.2016.

Advertisements

Responses

 1. Svaki greh gamizuci nastoji da se sakrije u najdublju bezdan,
  u najtamnije mesto, ko zmija ispod kamena, da se ne bi otkrio,i na
  videlo izasao.
  Ali sta je greh jednog coveka, koji ga ucini na svoju stetu, ako coveku
  bude zao zbog toga, i pokaje se, to ce mu Gospod neizmernom
  ljubavi Svojom i oprostii.
  Medjutim, ovaj greh, ovo potapanje Svetinje Bozije, prevazilazi
  zemaljske grehove, do neba samog se uzdigao gnusobom svojom.
  I gle, sto ga vinovnici njegovi vise nastoje da sakriju,
  sto vise tone Svetinja Bozija, to se taj mrski greh otkriva
  sve vise u golotinji svojoj i mrzosti svojoj.
  Jer, nije to greh prema jednoj dusi, ne, to je greh prema
  milionima dusa Pravoslavnih, na ovom i onom svetu.
  Ovo je poziv svom verujucem Svestenstvu i narodu, da se pridruze
  Monahu Antoniju, i da dignu svoj glas, da ne saucestvuju
  u ovom zlocinu, a i svi oni koji su ovom doprineli ko vise, ko manje
  jos mogu da to nedelo isprave, na svoje spasenje,
  jos nije kasno.Bog ce nam Oprostiti,
  medjutim, ako se odgovorni ogluse,
  sta ce nam se desavati dalje, to samo Jedini Bog Zna.
  Mozemo samo da strepimo.

 2. http://www.vesti-gazeta.com/kolumne/929-kako-li-je-jutros-tiho-u-porti-valjevske-gracanice.html

 3. На данашњи дан пре 60 година се упокојио Св. Владика Николај. На манастиру Ваљевској Грачаници, која данас нестаје под водом од стране крштених Срба, сазида кубе.
  Свети Владико Помози и Опрости!!!

  • Стид ме једе, и стид ме изједе.
   Због греха народа мојега.
   Зато плачем мој Предраги Спасе,
   Вечност ми је кратка за плакање.
   Волео бих и у паклу бити само Срби
   Да се Богу врате!
   Св. Вл. Николај

 4. ”И изграђена је нова Грачаница, али народ навикао на ту светињу тешко се мири. Тешко је то, али дешавали се то и у прошлости, биће тога и у будућности, тако да је Црква, ипак, имајући у виду потребу народа, дала сагласност да се то уради- навео је патријарх.”

  1-Како може бити ”ИЗГРАЂЕНА НОВА ГРАЧАНИЦА”?
  Зар се то Грачаница по наруџбини гради гдје ко пожели-као ”објекат” међу другим?
  2-патријарх најављује да ће бити још потапања и замјена цркви(?!)

 5. […] 3. 2016. ИСТИНОЉУБЉЕ, за СРБски ФБРепортер приредила Биљана […]

 6. ДАНАС, СУБОТА МОНАХ АНТОНИЈЕ СА 1300 ДУША ЈЕ БИО ИСПРЕД ПАТРИЈАРШИЈЕ И ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ЈЕ ИЗАШАО ИСПРЕД – И КАД МУ ЈЕ МОНАХ АНТОНИЈЕ ПОНУДИО ДА СЕ ОБРАТИ НАРОДУ, НИЈЕ ХТЈЕО НИ РИЈЕЧ ЈЕДНУ ДА КАЖЕ!!!
  ПРЕШАО ЈЕ ПРЕКО ПУТА УЛИЦЕ ”УЗ ПРАТЊУ ПОЛИЦИЈЕ” И БЕЗ ИЈЕДНЕ РИЈЕЧИ УШАО У ДРУГУ ЦРКВУ.

  http://www.vaseljenska.com/vesti/protest-za-spas-gracanice-dan-kada-je-patrijarh-zanemeo/

 7. https://www.youtube.com/watch?v=jm1sTRZoSIw&feature=youtu.be Исповедна молитва пред Патријархом . 19.3.2016

  • хвала ти пуно брате, диван видео!
   Жив нам био оче Антоније, Бог вас драги благословио!
   Борба за нашу Грачаницу се наставља!

 8. Сутра моја породица иде у Грачаницу.Да је види,да је запамти пре него што се узнесе на небо.Туга је у свима нама.А људи у Ваљеву корачају улицом без радости.Многи нису свесни зашто се тако празно и тужно осећају.То је исконска,она права туга.Срце људско осећа.Одлазак Грачанице је полако умирање оног доброг,људског,искреног,оног што се памти и никада не заборавља.И некако ми одједном постају познате,давно изговорене речи :Крв на нас и на децу нашу.И чујем их и сада,јер са овим што се дешава,са овим што они који треба да подигну свој глас ка небу,а ћуте, Христос поново страда.

 9. све је ово безгрнична туга и,волела бих да грешим,велика пропаст србског народа.

  • туга јесте али није крај, може још народа да се сада окупи, још да дођу и да се успротиве овоме, да испусте ту отровну и нечисту каду. Грачаница је још ту видимо јој кров, НИЈЕ ГОТОВО.

 10. Грачаница,моја туга,а у дну срца моја велика нада да никада није готово,да треба ићи до краја,да само Господ поставља границу,а наше је да је ппронађемо

 11. Грачаница.света земља се не може ни преместити,ни изместити.Она је ту,у спомен векова пре нас и за времена која долазе.Она је прича о нама,о нашој патњи,страдању,о Господу кога увек изнова разапињуна крст.Она је и сведочење о отврдлости нашег срца,прича једном давно испричана,а препричавана у свим временима пре и после нас.Једном давно…


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: