Објављено од стране: ИстиноЉубље | 26. јануара 2016.

Тумачење Символа Вере – Свети Сава

DSC00462Вести са Грачаничке страже: Уторак, 26.1.2016.г…

Мирно и данас код Светиње Грачанице. Услед повећања температуре и отапања снегова са планина поново је порастао ниво речица које политичка банда безаконо акумулира у брани Стубо-Ровни још од почетка септембра и рушења порте немањићког манастира Грачанице. Ако се ово безакоње настави за пар месеци Свети манастир Архангела Михаила би отишао под проклету безбожничку воду.

plakatГрачаничка стража је благодарна на свим вашим прилозима којима нам је обезбеђен даљи боравак уз Грачаницу, иако смо овде у непрестаном нелагодном окружењу неких мештана који сваки други дан имају некакве ситничарске захтеве- те смета им ово, те смета им оно, час наши кучићи, час нам не дају да направимо шталицу за једну козу, а данас су захтевали да склонимо полураспаднуту паркирану приколицу коју нам је добродушни одборник Љубомир Брадић уступио у почетку када, после рушења манастирских конака, нисмо имали где коначити… Међути, да се оканемо тричарија… 

Сутра је Свети Сава- Свесрбска Слава, Литургија у Грачаници, а потом рецитације деце и поклончићи који су спремили браћа и сестре из Београда… И неувенљива нада да ће нас Свети Сава извадити на суво из потопа грехова наших.

ИстиноЉубље свима Вама!

+++

Православни календар са житијима данашњих Светих и Прологом Светог Владике Николаја…

+++

 

+++

У дане када се делу и речи Светога Саве у Србији више не даје на значају као пре код наших Светих предака, у дане када се велики Храм Светог Саве зида због ширења новотарија и зближавања са лукавим љубичастим папистима, у дан када треба достојно да прославимо нашег свесрбског Светитеља- треба да се присетимо речи Светога и заискамо помоћ да нам оне у уму, срцу и на делу остану свагдаприсутне…

Свети Сава Србски:

Тумачење Символа Вере

Ово Свето Изображење знамење је вернику, јер сваки правоверно верујући овим поучењем истинито исповеда правоверну веру, како су нам и светих Шест Сабора, утврдивши је, предали. Овако, дакле, говори правоверно верујући:

Верујем у једнога Бога Оца Сведржитеља. – Не говорим како многи мисле, да два начела постоје – једно добро а друго лукаво, то јест зло; и да добро влада оним на небу а зло оним на земљи. А ја, не тако, него верујем у једнога Бога који свиме влада и који је Отац свега постојећег…

 

Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог, – то јест, свега откривеног и неоткривеног, јер оно што је доле, под небесима, откривено је и можемо га видети, а оно што је на небесима, превише, није откривено и човек га не може видети.

И у једнога Господа Исуса Христа Сина Божијег Јединородног. – Кад се каже – и Господа, то име казује божанство и човечанство, јер рече онај који верује: не само да верујем у једнога Бога, то јест у Бога  у Сина Божијег Јединородног, пошто су Бог и Син исто што и Дух Свети, него верујем да је Исус био (постојао), то значи човек, а опет не верујем да је Он обичан човек него Христос који јесте и Бог, а и човек.

Од Оца рођеног пре свих векова. – Да се дакле од Оца роди – верујем, а у које време или како се роди – не испитујем.

Светлост од светлости. – Верујем у светлост, у Сина Божијег у коме је светлост, који се роди од светлости Оца, Бога истинитог.

У Бога истинитог, рођеног од Бога истинитог, рођеног а не створеног, – јер Син се родио а није створен био. Једнобитног Оцу, јер Син је раван Оцу по свему осим рођења; Син је рођен, а Отац нерођен.

Кроз Кога је све постало, – јер кроз Слово је све постало, а Слово је Син Божији.

Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса. – И уистину, ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, не одвојивши се од Очевих недара.

И оваплотио се од Духа Светога и од пречисте крви свете и Приснодеве Марије, и очовечио се, и распет за нас при Понтијском Пилату, мучен и погребен.

И који је васкрсао у трећи дан по Писму, – јер не само да је примио тело и очовечио се, то јест постао човек, него је и распет био за нас од Јудејаца, при Понтијском Пилату који беше од Понта. А мучен је био као зликовац, јер Жидови имаху обичај да разбојнике распињу на крст.

И погребена, – јер би погребен, али у трећи дан васкрсе као што рече Писмо. У Јеванђељу се говори: Могу разорити ову цркву и за три дана сазидати је.- А црквом називаше тело Своје које разорише Јудејци, али по вољи Његовој, јер да Господ није хтео не би га Јудејци ни распели. И поред тога што Јудејци разорише Цркву, то јест тело Господа нашега, то Сам га је васкрсао у трећи дан. Због тога и верујемо у Њега да је Бог, који је пострадао ради нас, али који је васкрсао трећег дана.

И који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца. И који ће опет доћи да суди живима и мртвима; и Његовом царству неће бити краја. – Јер Бог који је ради нас пострадао и био погребен, и васкрсао, сео је с десне стране Оца. И верујемо да ћемо Га опет видети како долази са славом да суди живима и мртвима, то Јест праведнима и грешнима. Праведни дакле, који добра дела учинише, живе вечно, а грешници су мртви, верујем.

И у Духа Светога, Господа животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином обожава и слави се (Коме се клањамо као Богу). – Не само да говорим да постоји Дух Свети, него и верујем у Њега као у Светог, као у Господа, као у Животворног, јер даје живот и другима а и сам је живот.

Који од Оца исходи, – јер се не рађа од Оца него исходи, и слави се и обожава се са Оцем и Сином као једнобитан (клања се Њему као Богу).

И Који је говорио кроз пророке. У једну, свету, саборну, апостолску Цркву. – Јер, иако Дух Свети на свим местима говораше, и кроз многе пророке, ипак све су Цркве једно, то јест Једна, Саборна и Апостолска Црква.

Исповедам једно крштење за опроштење грехова. Чекам васкрсење мртвих и живот будућег века. Амин. – (Ово) одбацује оне који хоће по други пут да се крсте, говорећи: Сагрешисмо по крштењу, него да се опет крстимо и спасени будемо.- Због тога, одбацујући два крштења, каже: Исповедам једно крштење и то за опраштање грехова,- јер опрашта сва прегрешења. А онима који говоре да мртвима неће бити васкрсења ни живота у будућем веку, опет каже: Чекам васкрсење мртвих, односно очекујем васкрсење мртвих, и живот будућег века. Амин.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: