Објављено од стране: ИстиноЉубље | 23. јануара 2016.

Поуке – Свети Јован Златоусти

Вести са Грачаничке страже: Субота, 23.1.2016.г…

DSC00527DSC00528DSC00526

Благословен дан у Грачаници. Док је већина Грачаничких стражара била у близини Светиње на одређеним радовима у посети Светињи Грачаници су били, прво петорица младића дошли на поклоњење Светињи а потом је наш драги брат Љубомир Брадић, одборник скупштине Ваљева, донео још 11 икона на дар нашој страдалној Светињи…

DSC00544DSC00545

Пуњење политичко масонске бране Ровни за сада поново неприметно споро расте- пошто су реке одавно спласле на свој редовни биолошки минимум- два обична потока којим ова окупирана „држава“ мисли да пуни „национални“ пројекат погубне бране Ровни. Видећемо још да ли је политичка банда спремна да настави пуњење бране- тј. потапање Светиње Грачанице- и пре априлских избора!?

Било која од водећих политичких банди да победи у априлу, одмах после избора устаће да руши и потапа Светињу Грачаницу, зато Хришћани- у борбу непрестану и без опуштања…

ИстиноЉубље свима Вама!

Господ Исус Христос+++

Православни календар са житијима данашњих Светих и Прологом Светог Владике Николаја…

+++

Свети Јован Златоусти:

Поуке

Христос нека буде за вас све и сва. и вредност, и род, и у свима нама Он. Јер сви ви постадосте један Христос, пошто сте тело Његово. Црква је место Анђела, место Арханђела, царство Божије само небо. Зашто врата паклена нису одолела Цркви? Зато што Христос свагда борави с нама. Када он не би био с нама, онда Црква не би однела победу.

Зашто непријатељ сада силовитије напада ? Зато што је и рат ђаволов беспоштеднији што је већа награда човекова. Ако, дакле, једнога видевши у Рају није истрпео, реци ми – како ће поднети да гледа толике на небесима ?…

Ти јеси разгневио зверину, али не бој се. Добио си велику силу, мач заоштрени. Прободи змију њиме. Бог је зато и допустио да се он разгневи на тебе како би ти опитно сазнао колико си јак. И управо, као што најбољи учитељ гимнастике, када се узме да подучава неког запуштеног и немарног вежбача, не даје му ни трена да дахне него га стално подстиче да улази у окршаје како би му на делу показао колику му снагу даде, тако учини и Христос. Јер Он је заиста могао да обеснажи нашега непријатеља, али да би ти спознао силу Његове милости и величанство духовне силе коју си примио Крштењем, Он пушта непријатеља да се огледа са тобом, дајући ти тако многе прилике да зарадиш венце. 

У великој мери се заваравате и грешите ако мислите да се једна ствар захтева од лаика а друга од монаха, јер разлика између њих је у томе да ли је неко у браку или није, док у свему осталом имају исте одговорности… Зато што се сви морају довести до исте висине; и оно што је окренуо свет наглавачке је да мислимо да само монах мора да живи ригорозно а остатку је дозвољено да живе живот лењости.“ Позивајући се на поштовање одређених заповести у Јеванђељима каже: Сваки онај ко се љути на брата свога без разлога, без обзира да ли је он лаик или монах, противи се Богу на исти начин. И сваки који погледа на жену са жељом, без обзира на његов статус учини исти грех. У принципу, он примећује да при давању Његових заповести Христос не прави разлику између људи.

Човек није дефинисан да ли је лаик или монах, али начином мисли јесте.

Сва васељена ратовала је против дванаесторице апостола, али их није победила. Овце су надвладале вукове. Који пастир шаље овце међу вукове? А Христос је то учинио, да ти покаже да се ово дело не врши по природном поретку ствари него по натприродном. Црква је утврђена јаче од неба. Лакше је сунцу да се угаси, него да се уништи Црква. Зашто је Господ основао Цркву тврђом од неба? Зато што је Црква драгоценија од неба.Небо је за Цркву (створено), а не Црква ради неба.Небо је за човека, а не човек ради неба.

Велико је оружје молитва, благо непропадиво, богатсво никада неисцрпиво, лука безбедна, молитва је узрок тишине, корен и источник и мати непобројних добара.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: