Објављено од стране: ИстиноЉубље | 31. децембра 2015.

ПРОБЛЕМ ВАНТЕЛЕСНЕ ОПЛОДЊЕ – Др. Стојан Адашевић

DSC0190420151231_144239Вести са Грачаничке страже: Четвртак, 31.12.2015.г…

Мирно код Светиње Грачанице и у кући Грачаничких стражара, док се бандитска политичко-полицијска брана Стубо-Ровни веома споро, али ипак- пуни…

ИстиноЉубље свима Вама!

+++

Док глобалистички масонски сатанисти покушавају свима наметнути своје нове трендове и празнике како би их одвојили од аутохтоних традиција и увукли у своје позориште како би свима лакше владали, на дан паганско-масонског празника „нове године“- усред Православног Божићњег поста, осврћемо се и на још једно Православнима подметнуто искушење мешања у Божанску Промисао…

Др. Стојан Адашевић:

ПРОБЛЕМ ВАНТЕЛЕСНЕ ОПЛОДЊЕ

vto-injekcijaУ задње време се појављује пуно нових проблема у хришћанском животу. Ти нови проблеми су проузроковани развојем биологије и медицинске науке.

Узмимо на пример вантелесну оплодњу, или fertilizacio in vitro. Да би се тај подухват остварио, потребно је мушко семе. Оно се не може другим путем добити, него `рукоблудијем`. Колико ја знам, `рукоблудије` је у Православној цркви забрањено. Према томе, постављамо питање да ли је вантелесна оплодња само по том основу већ забрањена.

Да би се добила једна женска јајна ћелија, и касније оплодила, потребно је медецинским поступцима изазвати код жене сазревање те ћелије или тих ћелија. Обично уместо једне ћелије сазрева пет, десет, двадесет јајних ћелија, које се потом, под ултразвуком хирушком методом помоћу шприца извлаче из жениног организма у спољну средину. После извесних поступака, тако се добијена јајна ћелија оплођује у епрувети мушким семеном. На тај начин, ван жениног организма, у епрувети се зачиње нов људски живот. Исти се после извесних поступака вештачким путем усађује у материцу жене, где се и даље развија. 

Тако то изгледа у теорији, а у пракси је сасвим другачије. Број оплођених јајних ћелија – малих, живих људи који се уносе у женин организам, је много већи од оног броја који се усаде, угњезде и почну да се развијају у материци жене…

Некад се убаци десет, а можда и више малих, живих људи – оплођених јајних ћелија, а прими се онолико колико се прими, можда једна или ниједна или више оплођених јајних ћелија. Значи, ми тим поступком већ убијамо један одређен број малих, живих људи, које због неког разлога материца мајке не прихвата.

Још је горе, ако материца будуће мајке прихвати четири, пет или више малих људи, и тада почиње њихов развој у материци будуће мајке. Пошто женин организам с успехом не може да носи више од тројки (три детета) сви прекобројни мали, живи људи се одстрањују – убијају вештачким путем од стране неодговорних лекара. Иглом се улази у гестациону врећу, у којој се налази оплођена јајна ћелија у свом развоју – дакле мали, живи човек, и убризгава се чисти алкохол. Овај поступак изазива смрт малог, живог човека у гестационој врећи. Питање је сад, од рецимо четири – пет живих малих људи у развоју, кога убити? Да ли оне с леве стране, да ли оне с десне стране у материци. Ко је тај који ће да буде судија, и који ће да каже: „Ти живиш, а ти умиреш“?

Осим тога, пошто је поступак добијања јајних ћелија врло мучан за жену, а сигурност зачећа није велика, то сви они мали, живи људи који нису усађени у првом покушају, бивају замрзнути за други покушај. Уколико тог другог покушаја не буде, због неког разлога (операција вађења материце при евентуалном царском резу, тужан крај мајке у некој авионској или саобраћајној несрећи, евентуално тешко обољење мајке које је настало, једноставно одлука мајке да не жели друго дете) ти се мали, живи људи обично изваде из замрзивача и пусте да се одледе – значи да умру. Поставља се питање да ли неко сме да убије пет, десет, двадесет људи, да би један живео у изобиљу.

Са теолошке, хришћанске стране се код православних зна да живот почиње са моментом зачећа јединке, дакле стварања оплођене јајне ћелије – зигота. Тај новостворени људски организам има у себи све информације о свом будућем развоју, без обзира што је то још увек једноћелијско биће. Народски речено, шта је храст? То је жир у великом. Шта је жир? То је храст у малом. На овај начин размишљајући ми хришћани морамо да се питамо: – Које су све манипулације око зачетог, а нерођеног људског организма дозвољене, а које нису? Оне манипулације које на неприродан начин изазивају спајање мушке и женске полне ћелије, чији је резултат стварање оплођене јајне ћелије – зигота, су свакако забрањене. Разлози за то су теолошке природе (о томе је најбоље да говоре теолози) и медецинске природе (о чему треба да говоре биолози и лекари). Судбина живог човека, тек створеног зачећем, у природној или неприродној средини, зависи од много биолошко-медицинских фактора. Свака манипулација новоствореним бићем мора бити подвргнута оштрој теолошко-биолошко-медицинској и етичкој контроли.

Са развојем ултразвука, ми сад можемо са сигурношћу да тврдимо да у женином организму може да се угнезди једно, два, три, пет, седам живих људских бића. По сазнању о таквој вишеструкој трудноћи неки лекари у неким земљама приступају уклањању сваког вишка од два или три жива човека у материци. Лекари атеисти, лекари мојсијеве вере и лекари муслимани обично одговарајућим поступком смањују број зачете деце код труднице на два или три. Лекари који се опредељују као атеисти, мојсијевци или муслимани, по њиховој идеологији, наводно имају право на смањење броја зачете деце у материци, убиством нерођене деце у материци. По атеистима новозачето дете нема душу и није жив човек, а по другима, муслиманима и мојсијевцима, Свевишњи удувава живот том живом бићу тек четрдесетог дана ако је мушко, а осамдесетог дана ако је женско, значи до тог момента су могуће манипулације зачетим дететом, чак и његово убиство. За та два верска опредељења, по њиховом мишљењу, смањење броја зачете деце вештачким путем на два или три је дозвољено, јер они још увек нису људска бића. За хришћане, тај поступак смањења броја зачетих малих људи у материци труднице је строго забрањен. То је убиство. А једна од Божијих заповести гласи: „Не убиј“.

Да ли лекари имају право да убијају једне да би други живели? Одговор сваког здравомислећег човека је – не, немају право на то. А како где поступити? Ако си бездетни хришћанин или хришћанин лекар, једноставно одбити вантелесну оплодњу, јер при тој манипулацији, ако се зачне већи број, ми га морамо смањити убиством до одређеног броја да би имали успех, или пустити да сви раније умру због неодговарајућих прилика.

Овде не желимо да говоримо о правним проблемима, о злоупотребама, о судским поступцима који третирају случајеве продаје јајних ћелија малих, живих људи, невољне и вољне замене где мајка рађа туђе дете не знајући да није њено, о инкубатор-материцама где је мајка која носи туђе дете, сведена на ниво кокошке носиље. Ово вам се чини невероватним, али осврниммо се на искуство једног центра за вантелесну оплодњу из наше најближе околине и о судским компликацијама које он има. Из овога свега понављамо, јасно произилази да је вантелесна оплодња за хришћане строго забрањена, па да ли се ради са спермом мужа, комшије, рођака жениног мужа или пак добровољног даваоца сперме. Ту све теолошке расправе разних хришћанских деноминација отпадају. Етика и медицинска наука јасно кажу – не! Не вантелесној оплодњи, која је за све здравомислеће хришћане забрањена. А причу о томе, да се само једна оплођена јајна ћелија, мали живи човек, усађује у материцу, оставимо за наивне, и не заборавимо да је велики такозвани “шкарт“ у том огавном биолошко-медицинском поступку.

Постоје и други проблеми са којима је јавност у нашој земљи мање или више упозната, раније поменути абортуси, а рећи ћемо укратко и о контрацепцији, да је хришћански став православаца и Свете Горе да је и она забрањена, и да постоји само једна дозвољена контрацепција, а то је уздржање. Грешна контрацепција је она која спречава додир и спајање јајне ћелије и сперматозоида у оплођену јајну ћелију. Сатанска контрацепција значи убијање већ зачетог детета, а то су спирале и разне хормоналне таблете, које мењају слузокожу материце. О овим и другим медицинско-етичким и теолошким проблемима више ћемо говорити неком другом приликом.

ИстиноЉубље – свима Вама!

Advertisements

Responses

 1. Мудро промишља Др. Адашевић.

 2. Све је лакше од подвига поста и молитве и благословом добијеног грожђа Св лозе Симеонове.Данашњи лекари се не држе ни обичне људске моралности(назови погрешне дијагнозе и децоубиства здраве деце у мајчиној утроби),а продужавање живота нечијом смрћу јесте и трансплантација органа.Вредело би изнети признања самих лекара о томе јер се на фејсбуку појављују апели за помоћ у донацији органа,а болнима указати на молитвену и светотајинску помоћ коју могу добити ако су крштени.

 3. Ево и ја ћу дати своје мишљење о овој ствари, по питању вантелесне оплодње.
  Моје је размишљање у духу вере и побожности, а мање материјалистичког схвататња света.
  Стварајући свет, Господ је свет замислио преко две јединке, које ће се спајати и дати нову јединку. Зато Господ Исус Христос забрањује, да се људи раздвајају од својих жена, јер постају једна особа.
  Да би дошло до спајања две особе различитих полова и добивања нове особе, Господ нам је дао осећање ЉУБАВИ . Зашто се каже да између вере наде и љубави да је љубав највећа?
  Од љубави долази нови живот и тако се живот, на земљи, продужава.
  Код животиња се такође појављује жеља за, спајањем а ми то кажемо да је дошло време за парење. Обично код неких животиња тај се однос парења јавља једно годишне, а код неких и више пута. То је Господ тако уредио, како је потребно за одржавање сваке врсте по наособ, на овој земљи.
  Како је код људи?
  Пошто ђаво мрзи људска бића, којих је Бог створио као круну Његовог стварања, зато ђаво уноси неке накарадности у психу људи и уноси мисао код људи, да они блуд сада кристе првенствено за уживање, јер добијају јаки психички и телесни осећаји задовољства у време спаривања. А то је задовољство веома кратко и јако увеличано од стране злих сила, да је веома тешко се од тога уздржавати или се у опште лишити.
  Да би се тога тешког стање уздржавања, ослободили монаси, Свете Горе, донет је закон за Свету Гору, да се збрањује приступ женским особама.
  Људи као свесна бића, која могу да разумеју смисао живота и вредност и потребу броја ново створених чланова свога друштва, Господ је дао такву могућност, да се људска бића могу стално спаривати. Дат је и један период, када и поред спаривања, може спаривати а се не доће до оплодње и тако имати тренутно задовљство, а бити без греха.
  Једино благословено спаривање је у љубави мушке и женске особе, а све друго је демонска превар и припрема за пакао.
  Да би ђаво увео човека у грех и припремао га за пакао, он злоупотреби ЉУБАО КОЈА ЈЕ ОД БОГА; па онда он уноси у осећање љубав и његов сурогат љубави и особе уводи у блуд. Спаривање није дато ради уживања, него ради размножавања
  Шта би требало људи да раде, а да би остали чисти?
  По моме мишљењу. То је велика борба противу ђавола који нам даје таква осећања, која су веома јака ,па се онда морамо бирити сами противу самога себе.
  Према томе, то би требало чинити тако; Ако желиш децу онда се труди децу да добијеш. Ако ти деца више не требају, онда ти долази уздржавање, а користити време када жена није плодна, али опет избегавати пост и празнике, како нам је црква одредила.
  Ако се не могу добити деца, а то је промисао Божија и има неки разлог због чега је то. Мора се тај разлог отклони. Отићи код неких Свештеника, који су и сами јаки у вери, па ће га Благодат Боја поучити, шта се треба радити и онда молитвом тог Свештеника, може се та препрека веома лако и једноставно да отклонити.
  По моме мишљењу, та вантелесна оплодња је демоско дело, за одвлачење људи од Бога и припрема за пакао.
  Љубиша.
  Ако се деси промашај, па се деси да жена затрудни и то не жељено, немати друге, нека се дете роди, можда је то била воља Божија.

 4. Ne znam da li samu zivotu procitala vece gluposti od ovih u tekstu.Prosto neverovatno koliko religija zaglupljuje ljude.

  • Једна једина Божија Света Црква Православна, као што је и Истина једна и личносна… Бог је Истина и он нам је оставио Јеванђеље и растумачио га Духом Светим једногласним Светитељима Православним- и ако сви они кажу да је абортус убиство, како ти мислиш да слушамо тебе која си из небуха упала на Православни сајт и као ослонац имаш неке сличне теби који верују свом разуму а „не знају ни где су шупљи“, што би рекао наш народ. Сатана је први поверовао да нешто зна и без Бога, зато добро се пресабери ко ти је на супротној страни у овом твом личном убеђењу. Дете се васпитава још у утроби мајке и тада му већ мајка преноси врлине или страсти, а после пете-шесте године већ је изграђено и не може му се лако променити било који став- то су рекли сами они белосветски манипуланти који су вршили насиља над људима како би из злоупотребили у свом интересу и своје секте- тј. секташа римског папе омиљени му језуити. Кад је и незнабожац Сократ спознао да „ништа незна“- то није тешко, већ реално, јер сво знање има један Извор а он га није познавао. Док Срби имају на тацни у Цркви тај Извор постања свега добра, али немају сократов осећај за реалност и његово смирење…

   • Ovde se ne govori o abortusu vec o vantelesnoj oplodnji kojoj i Vi i dotocni doktor krajnje laicki pristupate.Te dve stvari nemaju veze jedna sa drugom.Od drveca ne vidite sumu, brinete se za „male zive ljude“ tj. embrione koji su realno celije a ne pitate se koliko je pravih malih zivih ljudi rodjeno zahvaljujuci tom postupku.Vidite, za razliku od vas koji teoretisete i ja sam rodila jedno takvo.Zaceto je vantelesnom oplodnjom bas na Ognjenu Mariju i po njoj je i dobila ime.Rodjena je zdrava, prava i normalna uprkos problemima pre trudnoce i u toku nje.Vi u svom komentaru pisete stvari koje apsolutno nemaju nikakve veze sa vantelesnom oplodnjom al ipak dajete sebi za pravo da pisete o necemu sto ocigledno ne razumete.Kako doticni doktor koji je pisao tekst zna sta Bog misli o tom postupku?To moze biti samo njegov licni stav ali svakako ne sme davati sebi za pravo da sugerise drugima o tako ozbiljnim pitanjima.Mozda je Bog postavio neke ljude u iskusenje da se izbore za svoje potomstvo, da li ste o tome razmisljali?Cudni su putevi Gospodnji zar ne?

    • Овај доктор пише у складу са Светитељима Божијим. Што сте урадили- урадилисте- ако хоћете, остаје вам покајање и одустајање од даљих сличних дела ако ћемо Православни бити. Није циљ Божији само да се деца рађају, већ да се рађају са Његовим благословом и да се потом од родитеља васпитавају да достигну вечно блаженство, а не за паклену муку. Што рекао Патријарх Павле: Ако ћемо да се рађамо и васпитавамо за пакао- боље да се не рађамо. Ако је Бог устројио да неко не може да роди дете- остаје молитва ка Њему и Свете Тајне, ако ни потом се не роди- значи да Божија Промисао каже да је тој особи духовно спасоносније да живи у том стању. Бог је благословио да ће двоје у браку са Његовим благословом бити једно тело, а ви би сад да у то тројство поред Бога, супруга и вас уведете и доктора, рукоблуд… све зато што наша сујета не трпи укор међу женама и, изгледа, не признаје ништа над својом вољом. Свети оци су заметање плода у телу мајке и његово насилно одтрањивање од живота- сматрали грехом убиства онога кога је Бог благословио на овај свет, а поред Ваше малене Огњене Марије дозволисте убити много других Огњених Марија и Огњених Илија. Дакле, ако то није класичан абортус, онда је мноштво вантелесних абортуса. Тешко је наћи мајку у Србији да није имала класичне абортусе зато је и допуштена данашња неплодност- јер, усудио бих се рећи, ко олако погази савест и одстрани плод из утробе своје- како ће моћи у Христу Исусу за Рај васпитавати и оно што није абортирала.Није овај живот да ми испунимо своје самољубље већ да се самоодречењем и пожртвованим смирењем, православним истинољубљем и љубављу у нас усели Воља и Благодат Божија. А велики Достојевски је најасније изразио Православну побожност, отприлике: Ако срећа и благостање целог човечанства зависи од погубљења само једног невиног бића- то погубљење не смемо учинити. Душе нерођене деце, било је безброј православних виђења, непрестано у вечности кукају мајкама зашто нам нисте дозволили да се и ми родимо. Та кукњава се ублажава само искреним покајањем починиоца. Богом здраво били!

     • Za Vasu informaciju, mnogo embriona koji se zacnu prirodno iz raznih razloga nikada ne postanu ljudi, pri tom ne mislim na abortuse.To je prirodna selekcija ili ako hocete volja Boga.Da je svaka celija sposobna da postane osoba onda bi svaka zena svakog meseca mogla zaceti ali u realnosti nije tako.Isto to se desava i kada se embrioni vrate u matericu majke, a vracaju se najvise tri, u vecini slucajeva dva.Jaci opstanu, slabiji ne, slicno se desava i pri prirodnom zacecu.Zene koje se podvrgavaju postupku VTO to rade jer imaju zdravstvene probleme i vecina njih cak ni pri stimulaciji ovulacije ne moze proizvesti vise od par kvalitetnih celija, nekada samo jednu kao sto je bio moj slucaj.Kao sto rekoh, i kada ih bude vise, ne budu sve dovoljno dobre da se mogu iskoristiti ili cak oploditi.Ne znam da li ovo dopire uopste do Vaseg mozga ali biste trebali znati neke cinjenice da biste o njima mogli suditi.U ostalom zar svi mi nismo redjeni iz greha sem Isusa koji je zacet bezgreno?Koja je razlika da li je u pitanju klasican odnos ili „rukoblud“?
      Odakle Vam pravo da me osudjujete za ubisto nerodjene dece kada ne znate da li ih je uopste bilo i da implicirate da je moje dete „rodjeno za pakao“?Za Vasu informaciju, nikada nisam imala klasican abortus i moja neplodnost je bila posledica nekih drugih ozbiljnih zdravstvenih problema..Ostajte i Vi zdravo u svom neznanju jer kao sto rekoh, kao Vi ili bilo ko drugi mozete znati sta Bog misli o necemu?Ovo sto ovde piste je samo Vas licni stav ili tumacenje koje ocigledno moze biti sasvim pogresno.Ponovicu jos jednom nesto sto vec sigurno dobro znate:“Ko je bez greha, neka prvi baci kamen.“Pravi hriscani i pravoslavci nikada sebi nece dati za pravo da osudjuju druge jer nije u duhu vere.

      • Ви сте се очигледно забарикадирали у свом рову и то је ваше право. Друго, ја вас не познајем да бих могао да вас осуђујем, већ је то скретање теме са општевашности ове теме на личну раван- о којој нисам уопште имао намере причати. То што вам рекох- то је став Православне Цркве. Вашој маленој Огњени желим све најбоље- она, духовно, нема ништа са гресима Вашим, сем што може имати неке физичке опомене а ради вас, и све је то ради Добра и ради васпитавања за вечност свакога од нас. Међутим, ви се усуђујете противстати целој безбројној заједници Светитеља који су Духом Светим живели, Њиме дисали, Вољу Његову познавали и Њој се радовали сматрајући себе најгрешнијима на свету, али притом мрзећи грех- по оној „мрзећи на зло, држите се добра. Православна Црква сведочи да дете до 5-6- године нема греха, од тада па до 14-15 свесно греши али за грех ће одговарати родитељи, а надаље сами преузимају одговорност, и баш тада их ђаво и нарочито притиска мислима и осећањима како би их у самом старту што више испрљао и разочарао за даљу борбу против зла, самољубља и нечистоте. Дух Свети даје Живот сваком људском бићу које настаје од оплођене ћелије- и једно је када Он, који је благословио брак и Начин рађања деце, нешто допусти, а друго је када се човек дрзне да у тако што се упетља. У вашим речима нема страха Божијега и ослушкивања Његове воље да се крене путем Светих Тајни које је Христос оставио Апостолима а ови свештеницима- јер све шро је без смирене православне вере у љубави учињено- неће се у добро рачунати. Јер и незнање нема оправдање јер је Бог свеприсутан и ко жели да нађе Истину Његову он ће је и Наћи и Осетити и потврду наћи у безбројним Светитељима носиоцима и познаваоцима Истине Његове- и то чак само онолико колико нам је Бог преко њих открио, а у остале тајне, елементарна побожност, ни и смирење, нису им допуштале да гордо инсистирају. Зар не уочавате да је наука много узнапредовала а да су људи неупоредиво несрећнији и погубљенији него што су били рецима пре 50 година, а камо ли у 19. веку… Благословено је оно што Бог благослови а шта је ван тога од ђавола је, ту средине нема,нема треће варијанте. Постоји Воља Божија и Допуштење Божије- али то није исто. Воља Божија је да се сви спасу, али пошто нам је дао слободну вољу да бирамо добро или зло- Он мора и допуститинам често и упорно тражимо ђавола и задовољење својих страсти(основне страсти: стомакоугађање, блуд, среброљубље, гњев, туга, униније, сујета и гордост из које се све и рађа, а о борби са свакој од њих, било кроз помисли да долази или осећања- безброј је истодушних књига разних светитеља наших). Свети владика Николај каже поуку свештенству: Ако ти неко болестан дође(наравно, једино православном свештенику) и извршавај му Свете Тајне и молебане и не пуштај га да оде кући док не оде здрав- јер свештениче ти си од Бога дат највећи лекар народу на земљи. Ако има мало таквих свештеника данас- то смо као народ заслужили, али их има и нећемо се оправдати што их нисмо потражили. Људима треба само Истина Божија, смирење у њој а из кога се потом рађа чиста љубав- зато је Бог и одлагао развитак науке до средине 20. века јер је овако острашћени не би на постизање личне доброте користили- већ насупрот- свог самољубља и гордости. Да је Бог дао још Адаму оваква научна сазнања- земља давно не би постојала. А и овако, по речима Господа Христоса- Богочовека, Имена без кога се људи не могу спасити- како рече Петар: „нема другог имена даног људима којим би се могли спасавати сем онога које је дано- Исус Христос.“- међутим људи су изабрали друге „спаситеље“ заборављају да је и Господ поменуо а да су светитељи појанилио о кварењу рода људскога пред крај истрије и појави некога ко ће постати владар свег очараног незнабожачког човечанства а чије ће духовно православно име бити Антихрист. Тај ће владати последње три и по године над целим човечанством- сем над ретким православнима који ће преживљавати по гудурама и високим горам- и онда ће га Господ убити „Дахом Уста својих“ како вели Павле и потом ће се појавити Крст преко неба и долази Господ са Пресветом Богомајком и свима Светима и почиње Страшни Суд за оне који су самољубиву вољу творили а не Вољу Бога Љубави, Истине и Правде. Све смо ближи тим временима и са све већим страхом Божијим да не отпаднемо од Благодати Његове- би требали да живимо у овим духовно све смутнијим временима…

       • Ja sam samo pokusala da Vam skrenem paznju da nije sve crno belo zato sam i navela svoj licni primer kao i to da dosta informacija navedenih u tekstu nisu sasvim tacne.Lepo je verovati ali ne dozvolite da Vam vera pomuti zdrav razum jer onda to vise i nije vera vec slepo idolopoklonstvo.

        • Да, а ја сам покушао да ти представим учење Црвке и једногласних Светитеља по том питању. Ко мисли да има разум- тај је већ горд и заблудео, а ко има веру приближавања Богу тај је лицемер. Не ваља ни једно ни друго. Здрав разум се добија, да си читала књиге Светих о борби са страстима, било кроз помисли или осећања- тек на крају кад се постигну остале врлине. Дакле, твоје дете нема ништа са твојим грехом, а ти свој грех делиш са супругом и докторима. То је Православље, а ти се одреди у односу на Њега не покушавајући да све верне поучиш својим личним умишљањима, јер верни Христов је у Цркву дошао вођен Благодаћу и на свом животу је осетио испуњење сваке речи Светих. Нема дебате нити грешке у Цркви Божијој. Верујеш и живиш тиме са све већим Богопознањем колико те Благодат у њега уведе, или верујеш више својим убеђењима или ставовима неких који ти се свиђеју јер „оправдавају“ твој став и избегавају покајање. Иначе, грех се чисти покајањем, исповешћу, Причешћем(ако и када дозволи духовник ти). Наша вера не избацује разум, већ разум служи само да те доведе до вере а онда полако у смирењу уступа пред Извором Разума. То је и незнабожац Сократ чак разумом израчунао:“ја знам да ништа не знам“. Премудри Достојевски каже да је разум отприлике пети део капацитета душе и кад он попуни онда уступа пред вером која може и бесконачног Бога примити… Православље није мудровање већ Откривење Божије. Нема ни једне речи где се Светитељи споре међу собом, а једни друге нису баш увек ишчитавали- јер Светим Духом говорише Свети Божији људи. Рекох ти шта рекоше Свети Божији људи чије поуке се углавном објављују на овом сајту и не постоји могућност проповедања нечег другог ван Истине и Духа Светог. Тако да твој коментар овде неће остати последњи никако- јер је ово сајт Православне вере у Христоса Богочовека, Јединог Спаситеља Света који је наговестио да је тешко свакоме ко само и једну речцу из ове науке промени или изостави и тако научи људе.Зашто, зато што кад би само кап лажи пало у море Истине- сво море би постала најлукавија лаж. Богом, свако добро!

         • Ovo je moj poslednji komentar, samo cu Vam reci da crkva ne moze odredjivati ko je gresan a ko nije jer ni samo svestenstvo iste u velikoj meri ne postuje osnovne premise hriscanstva a to je zivot u odricanju i skromnosti.Da bih verovala u Boga, meni nije potrebna institucija.Postovani gospodine, sledeci vase stavove mogu samo da zakljucima da se onda ljudi ne bi trebali ni leciti od smrtonosnih bolesti jer je bila Bozija volja da se razbole i mogla bih Vam navesti jos mnogo primera gde se slepo pracenje religije kosi sa zdravim razumom.Svako ima pravo da veruje u sta hoce ali nema pravo da osudjuje druge.Recicu jos jednom verujte jer treba da verujete ali sacuvajte zdrav razum.

          • То може да важи само тамо ако ти негде нађеш следбенике за неку секту(надам се да није прегрубо, али то су те одлике самоповерења које имају и протестанти и сви остали кривоверници, уздање у свој острашћени разум и бирање учитеља који ће их чешкати по ушима)- јер је очигледно да си о Цркви учила из масонских медија и таблоида. Ми нисмо католици, нисмо идоло-папољубци који следе неко учење људско, или пак они који се у духовном у све разумеју- Православни знају само онолико колико нам је Бог открио- ни више, ни мање, и непромењиво. Црква је Тело Христово- и не зна ништа друго до онога што Јој Глава у Духу Светом појасни или нареди- и све то је вековима и Светитељима пројављивано и утврђивано. Господ је дао власт свештенству Једне Једине Цркве да разрешава или везује грехе исповешћу и духовним лековима забране Причешћа и ради дубљег покајања(тзв. епитимијама) „Заиста вам кажем: Што год свежете на земљи биће свезано на небу, и што год раздријешите на земљи биће раздријешено на небу.“- рече Господ Апостолима а ови рукополагањем пренеше свем свештенству Цркве.Нико не каже да ће се сви свештеници спасити, чак је Свети Јован Златоуст рекао да ће се у последња времена спасити један од сто свештеника- али ми смо дужни не негирати њихово свештенство већ од њих примати Свете Тајне (причешће, исповест, крштење, венчање, јелеосвећење) како је Господ у Цркви установио. Али у православљу важи она законитост- за духовне поуке добро потражи себи духовника и само се са њим саветуј, пронађи тог једног свештеника од сто који је смеран и примењује Јеванђеље на животу своме. Болест јесте последица греха. Али болест су свети оци називали- посетом Божијом. Кога Бог прима у Царство вечно- онога и опомиње. Сами погледајте ноко себе и видећете да чим се људи смире и окрену ка добру Бог их пре узима, а они који су намћори често живе здраво до старости- али потом у Боига немају шта да траже.Треба веровати увек на првом месту Богу(значи ићи са вером на Свете Тајне), па онда и код лекара. А не ово друго да засењује Прво. Пре су људи кад се разболе тражили прво духовног лека- исповест и покајање, а потом истрајне молитве за оздрављење уз примену и онога што је Бог дао и „науци“. Смрт тела је капија за излазак пред Господа, а болест је неминовна онима који не живе са довољном бригом о својој вечној души којој је овај полигон живота дат само ради једнога да се определи ка добру или злу, тј. љубави или самољубљу, смирењу или гордости, врлинама илистрастима (грехољубљу), себичлуку или милостињи… То су само две стране, па која претегне- вечно претегне. Дакле, овде нема никаквог екстремизма- сем код твог „здравог разума“ који си ти сама себи прогласила здравим. Гордост као корен свих зала почиње од убеђења „Ја знам“. Наравно, не кажем да си ти горда- већ те подстичем да тражиш прави корен сваке своје мисли- о ком непрестаном виду борбе су свети написали безброј књига- јер свака и најнезнатнија помисао- или је од Бога- или је(што је чешће код нас грешника- док се достојно не покајемо поткрепљени Светим Тајнама), или је од ђавола и његових демона. Ако желиш да знаш нешто о вери коју критикујеш- ред би био да прочиташ прво мноштво књига наших Светитеља које Срби по правилу прескачу и обожавају оно што је туђе и преко плота. Богом, здраворазумна била!

          • Dzabe, Vi svoj niste sacuvali.

          • Вера није опијум за народ како су комунисти овде „учили“ деценијама, већ разумно смирено истраживање Божанског, и после проналаска траженог и схватања да је Он једино извориште разума- смирено прикључење Истини и Љубави Његовој. Они који данас највише величају своје поимање „разума“- називају се масони, који ће после припремљеног трећег рата извести на светску сцену Антихриста као „миротворца“ ради проглашења за владара свег света. Ако тако самопоуздано наставиш- може те преварити одушевљење њиме и његовом теоријом јединства свих религија у њему(сем православљанаравно)- а тада већ може бити касно јер ће он бити сам Сатана у телу нечијем, и испочетка ће се правити добар и хуман док не запоседне потпуну власт. Ова времена,по гордости се види, нису далеко од последњих… а за то време је речено- заволеше лаж…“А Дух изричито говори да ће у посљедња времена одступити неки од вјере слушајући духове преваре и науке демонске“…
           Али вас молимо, браћо, у погледу доласка Господа нашега Исуса Христа и нашега сабрања у Њему.
           2. Не дајте се лако поколебати умом, нити уплашити, ни духом, ни ријечју, ни посланицом тобоже нашом као да је већ настао Дан Христов.
           3. Да вас нико не превари ни на који начин; јер неће доћи док најприје не дође отпадништво и не појави се човјек безакоња, син погибли,
           4. Који се противи и преузноси изнад свега што се зове Бог или светиња, тако да ће сам сјести у храм Божији као Бог, тврдећи за себе да је Бог.
           5. Зар не памтите да сам вам ово казивао још кад сам био код вас?
           6. И сад знате шта га задржава да се не јави до у своје вријеме.
           7. Јер тајна безакоња већ дјејствује, само док се уклони онај који сад задржава.
           8. И тада ће се јавити безаконик, којега ће Господ Исус убити духом уста својих и уништити појавом свога присуства;
           9. Онога је долазак по дјејству сатанину са сваком силом и знацима и чудесима лажним,
           10. И са сваком пријеваром неправде међу онима који пропадају, зато што не примише љубав истине да би се спасли.
           11. И зато ће им Бог послати силу обмане, да вјерују лажи;
           12. Да буду осуђени сви који не вјероваше истини, него завољеше неправду.
           Ово ће бити последња превара свег човечанства а настаће због појединачне епидемије грехољубља- Јер грех је Господ Христос образложио у Јеванђељу шта је, и непокајани грех не дозвољава здрав разум.

  • По моме схватању, да је овај текст одличан. Ја не видим овде неке глупости, већ пуну истину. Ако знамо да сама материја не може дати живот без Духа Светога, шта нам то доказује? Како ја то видим, да чим се дете зачело, да је већ у њему сишао Дух Свети и почело је размножавање ћелија, које се одвија према плану Божијем.
   Материјалистика схватања, да развој ћелија диктира нека веза молекула у облику ДНК, то је обична демонска превара, где хоће да кажу да живот постоји без Бога и Духа Светога, већ од саме материје, која се везала у некоме ланцу па она руководи градњом свих осталих ћелија, које ће створити један веома компликован систем ћелија и то од разлитих елемета и то по строго утврђеном плану и споју.
   Погледајмо пример пилета, које се излегне из једног јајета.
   Јаје је састављено само о беланца и жуманца, а шта је све потребно за стварање ока или мозга или свих тих унутрашњих органа, које пиле поседује. Одакле су сви ти потребни елементи?
   Дали их ДНК ствара и љусци од јајета. Да би се тако нешто десило, то је немогуће и нема логике.
   Можемо ми правити ћелије, какве желимо и да повезујемо и атоме и молекуле, било којих елемената, ако нема Духа Светога, то је све сулуд посао, који нам ништа не даје, већ остаје онако како смо га већ били направили.
   Зашто се каже, да је закон у природи, да само живо може дати живо.
   Према томе, ако дође до оплодње, ту је већ умешана и сила Божија и ако ми прекидамо трудноћу онда се ми противимо вољи Божијој, а то је грех.
   Ето ја то тако видим и мислим да нема ничег глупог у овоме тексту, већ је веома поучан, па да људи увиде замке ђавоље и да им се супростављају, спасавајући душе своје.
   Љубиша.

 5. СЛАЖЕМ СЕ С,ТОБОМ БРАТЕ ЉУБИША.
  А НАШ ДОБРИ МОНАХ НАС УПОЗОРАВА НАМА НА СПАСЕЊЕ.

  ТЕШКО НАМА КАД ЉУДИ ПОЧНУ ДА СЕ ИГРАЈУ БОГА И УПЛИЋУ СВОЈЕ ПРСТЕ СА КРЕАТОРОВИМ, а то је нажалост већ почело..


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: