Објављено од стране: ИстиноЉубље | 20. децембра 2015.

Светла Литургија Грачаничка и паклена магла са бране Ровни (Духовни отац – Преподобни Антим Хиоски)

Вести са Грачаничке страже: Недеља, 20.12.2015.г…

Светла Литургија Грачаничка и паклена магла са бране Ровни

DSC01815DSC01809DSC01800

Иако вода из потока којом се пуни брана Ровни није у међувремену видно напредовала у акумулирању, ипак се густа магла која траје недељама услед акумулирања воденог огледала не разилази код Светиње Грачанице- што  није спречило верни народ да и данас, као и сваког празника похрли на Литургију у своју страдалну потапану Светињу.

Нажалост, већина грађана Ваљева који са неверицом или незаинтересованошћу гледају на државно насилно наметање пројекта Ровни, и поред познатог проблема самагломисмогом, сада појачаним негативним деловањем са бране Ровни, изложени су додатном аеро загађењу јер здравог ваздуха и кисеоника у Ваљеву задањих дана као да и нема. Стога би овде и сада било најумесније опозвати народ да се пробуди пре него што га потпуно умртве својим масонским инвестицијама и „променом свести“- да напокон у што већем броју изађу на наше Православне протестне шетње улицама Ваљева од којих је прва наредна 29.децембра на Градском Тргу у 17.часова. 

DSC01813DSC01808DSC01806

Са обзиром каква искушења демонска прате верне Христове који се труде колико толико одужити свој дуг у овој неопходности одбране Светиња Божијих- и ових данашњих четрдесетак верника који, уместо 18., сада прелазе 30. километара (из Ваљева) до Светиње велики је број у односу на сва остала Православна Богослужбена места у Србији. 

DSC01820DSC01825DSC01826

Потом су они најдружељубивији још дуго остали у кући Грачаничких стражара где је главна „преокупација“ била везивање дечице и њихова припрема поклона на велики данашњи народно-породични празник србски- Детињце.

ИстиноЉубље свима Вама!

+++

Преподобни Антим Хиоски:

Духовни отац

“Ево мене и деце, коју ми је Бог дао.” Ја нисам желео да имам децу по телу у свету, али ми је Бог дао вас – моју духовну децу. То ми је пружило утеху, а мислим да је и вама донело радости. Примам вас, као моја духовна чеда, па тако и ви мене примите као вашег духовног оца.
Духовни отац је већи од оца по телу. Јер ако видим да сте ударили ногом о камен, забринућу се и похитаћу да вам помогнем. И ако видим да вас изводе на суд због дугова, пожурићу да их отплатим у име ваше. И ако видим да вас људи осуђују, ругају се или вас клевећу, бићу на вашој страни и заштитићу вас.

Ако видим да немате утеху, даћу све од себе, макар пролио и кап своје крви, како би вас утешило. Ако видим да болујете, понудићу вам моју помоћ у лечењу. Не могу да гледам ваша страдања и да останем равнодушан, јер моја душа ради вас болује. Ја сам вам дарован од Духа Светога, и саосећам са вама.

Ако сте под влашћу демонском, ако сте у опасности од страсти, ако сте у опасности од било чега, не могу да седим миран. Свим могућим средствима покушаћу да вам помогнем. И даћу вам отпуштење грехова, како бисте у Царство Небеско отишли исповеђени. Али све зависи од вас…

И све што сам сада рекао, с радошћу сам спреман да учиним. Знате то већ годинама, јер гледате то из дана у дан. Али, све зависи од ваше сопствене вере и поштовања, од ваше преданости и поверења које имате у мене. Дужни сте да имате иста осећања према мени, да примењујете оно што је примерно вашем положају, док сам ја тај који вас надгледа и чува као пастир. Изгледа да сам ја недостојни пастир, знам да сам недостојни, али сам онај који се овде нашао.

А пастир је увек будан. Када види да вук долази, спреман је да заштити своје стадо са свим расположивим средствима, па позива и друге у помоћ. Он виче, звижди, баца се камењем на животињу, која је неспособна да расуђује. Сестре, и ја чиним исто: с времена на време вичем, некада вас грдим, па се онда опет љутим. Јер сам ја пастир словесних оваца, које имају дар расуђивања. А не би требало да буде тако. Бесловесне животиње немају расуђивање. Оне не разумеју. А онима које разумеју, њима је довољна једна реч пастира да послушају. Али, можда, под утицајем демона, или лоших навика, или непоштовања према пастиру, оне које имају дар разумевања не слушају, онда све што смо рекли мора да се примени.

Писано слово, слово речи Јеванђељске, довољно је да научи словесно стадо и мене, како да вас заштитим од скривеног вука, демона. Али , пошто ви не слушате реч, жалостим се што понекад морам да се борим, да вичем, понекад да кажњавам, а некад да тешим, све време мотрећи да не преступите границу.

Не смућујте се сестре, због онога што вам сада говорим; радије примите речи ове у срца ваша, јер једнога дана ја ћу отићи даље, а вама ће ове речи бити потребне. Ја вам ово из љубави говорим. То је та духовна приврженост, коју нисам у стању да објасним на другачији начин, до овако, како вам говорим.

Дужне сте да ме слушате. И ове моје ништавно слово нека буде вама завештење, које ћете испунити.

Нисам дошао овде да спавам на мекој постељи нити да своју душу одмарам, већ сам дошао да примим смирење. Нисам дошао овамо ради славе и части и да би ми се обраћали са “господине,” дошао сам да ме проклињу, да гладујем, да радим, да трпим поруге, да будем гажен љубави Христове ради. Ја нисам господин. Исус Христос је једини Господ, а Владичица наша Пресвета Богородица. Ја сам ваш слуга. И служим вам већ годинама. Ја сам ваш слуга, чак не желим да ме ни Старцем називате. Ја то не желим, не волим, али такво ваше понашање и то што ми указујете толику част иде вама у прилог.

Advertisements

Responses

 1. Jako je važno da samoangažovani aktivisti – kao g.Bradić se bave svojim pravom sa vojnim rezervistima i drugih regularnih organizacija, da ne bi svakakvi u nagađanjima civilnom društvu i razvoju pravili štetu, ista ne-efikasnost je novog rukovodstva Zavoda za zaštitu spomenika – te „banalno“ ne mogu cv.Gračanicu da izmeste i rekonstruišu (neshvatiljiv problem, kada, u gradu se uveliko grade mnogo složeniji objekti).
  Vremenske pojave koje opisujete postoje kao takve „magle“ i „smog“ dug niz godina, i naslovljene su čak i u nekim knjigama pre decenije i više „Povlenske magle i vidici“.
  U pomenutim brdskim krajevima, posle više sušnih perioda, nastaje fenomen tzv. „ozone smog“ – ozonski smog kada biljke vrše abnormalnu transpiraciju i stvaraju aeorsoli magle.
  Moje mišeljenje je da će brana Rovni, iako je to bio korupcionaški projekat, pomoći u narednim periodima suša – davajući veću vazdušnu vlažnost, pored ostalih mogućih dobrobiti vodovoda i privrednog razvoja valjevske infrastrukture i snabdevanja okruga Požege, Divčibara i drugo.
  Svakako da je sa ostalim planiranim komunalnim projektima deponije Kalinić, Termo Elektrane Ub i proširenja kopova Kolubara Lazarevac – uz ovaj pomenuti branu Rovni, potrebna ili bolje reći nephodna ekološka studija renomiranih internacionalnih institucija.

  • Да ли си неки или си њихов, у то нећу улазити овде… Међутим оно што се мора напоменути је следеће: Питање је само докле ће се трајати терор неверујућих људи да под „оправдањем“ припадности властима и насилног мешања у све- намећући се решавати и духовна питања. Сви ви који оправдавате брану Ровни- у рату сте са Свевишњим Богом који је Ваљеву и региону занавек дао довољно изворских и подземних вода за овај живот и Светињу Грачаницу на Њеном Светом Месту за вечно спасење свима, свима који желе. Брана Ровни је пресекла једини стални ветар(западни) који је вршио вентилацију Ваљева. Нема потребе цитирати наслове књига антихришћанског масона Душана Михаиловића који је и главни идеолог бране Ровни. Мислите ли да вам Бог дати благослов и развитак те помињане привреде ако му рушите вечне Светиње које је он оставио на Њиме одређеним Светим Местима са којих нема премештања и рушења а да то не буде проклетство починиоцу ма како се тај звао. Требало би нарочито и на време водити рачуна да се због рђавих дела и неверја Христосу не оствари она Света Реч из Писма: Безбожници живе тамо где је суша… Брана Ровни са оваквим дотоком- добра је једино за ублажавање поплавног таласа и ни за шта више- што три деценије тврде професори доктори са Рударско геолошког факултета, међу којима и највећи србски хидрогеолог икада проф.др. Јован Перић који је још седамдесетих писао студије против бране Ровни која ће уколико се максимално напуни, временом све загађенијом водом, у сувом порозном кањону повише манастира Грачанице продирати у национално благо подземних издани питких вода Лелићког Карста о којима је још Јован Цвијић писао. Мада, додао бих, да брана може бити преиначена и у експлоатацију жабљег фонда коме услови бране Ровни савршено одговарају, јер иначе уливни потоци бране Ровни су током године, услед малих вода, препуни жабокречине.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: