Објављено од стране: ИстиноЉубље | 16. септембра 2015.

Православни протест и Литија против геј-параде, субота 19.9.2015.г.

Вести са Грачаничке страже: Среда, 16.9-2015.г…

+ + +

dscf1395

Сабор Србске Светосавске Слоге – (Ноћна Стража)

+ + +

Православни протест и Литија против геј-параде, субота 19.9.2015.г. (Код Грачанице мирно)

Државна банда и даље калкулише и после разарања порте манастира Грачанице чекају нову прилику за напад кад се богоборна прашина коју су ненамерно подигли поприлично слегне и заборави. Данас смо и поред полицијског наговарања мештана да нам не издају ниједан напуштени објекат за становање Грачаничких стражара углавном ослоњени на шаторе а данас смо радили и на припреми старог вајата добродушне породице Јаковљевића, тако да мало каснимо са извештавањем. 

Народе подржите Грачаничке народне молитве недељом и празницима док не дочекамо повратак свештеника и наставак Литургија (у суботу 19.9.2015. ујутро ћемо славити и Чудо Светога Архангела Михаила у Хони(09:00))… А до тада молимо да подржите и Православни протест и Литију против геј-параде у суботу 19.9. у 17:00 на Тргу Републике у Београду…

ИстиноЉубље свима Вама!

+++

Завод за заштиту споменика Ваљево о вандалском разарању политички вођених фирми порте манастира Грачанице…

    „Служба Завода за заштиту споменика културе Ваљево, још једном изражава забринутост због очигледног непоступања надлежних инспекцијских служби Града Ваљева и њиховог поновног толерисања противправних поступака предузећа за управљање и коришћење вишенаменског хидросистема ЈКП Колубара Ровни.

Дана 31.08.2015. год. од стране ЈКП Колубара Ровни почело је премештање покретних ствари, односно икона и иконостаса из цркве Св. Арханђела Михаила у Тубравићу, Ваљево.

 Црква Арханђела Михаила, звана Грачаница, са старим гробљем у Тубравићу, кат. пар. 221 К.О. Тубравић, утврђена је за споменик културе Одлуком Владе РС бр. 633-3721/97 од 17.10.1997. год. („ Сл. Гласник РС“ бр. 51/97), а што је основ примене одредаба Закона о културним добрима.

Тачком 2. наведене Одлуке све покретне ствари у објекту су, такође, утврђене за споменик културе, па је за њихово премештање на нову локацију неопходна дозвола Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд, у складу са чл. 108. Закона о културним добрима („Сл.гл.РС”бр 71/94).

Пре отпочињања било каквих радова Инвеститор ЈКП Колубара Ровни је био дужан да прибави дозволу Републичког завода и у  договору са црквом и надлежним музејом, договори измештање   покретног мобилијара и елемената који ће се чувати, конзервирати и презентовати на другој локацији.

Ништа од претходно наведеног инвеститор није испоштовао, те је без икаквих консултација са црквом или стручним лицима приступио предметним радовима…

Такође, инвеститор је био у обавези да 15 дана пре отпочињања извођења радова о томе обавести Републички завод за заштиту споменика културе – Београд, који би вршио надзор над истим, што такође није урађено.

Поред наведеног служба Завода у Ваљеву затечена је опхођењем ПУ Ваљево и њених припадника који су 31.08.2015.пружали подршку и обезбеђење подручја акумулације на захтев ЈКП Колубаре Ровни .Тада су под претњом привођењем судији за прекршаје спречили службено лице Завода, в.д. директора Немању Радојичића, да сачини записник на лицу места и фотодокументује  стање манастирског комплекса и самог споменика културе ради даљег поступања у оквиру службе заштите. Треба истаћи да је исти дан утврђено да је ЈКП Колубара Ровни ангажовало  једног радника Завода – Ваљево, који је самоиницијативно, без знања директора Завода ,пружио асистенцију овом предузећу у обављању поменутих радњи. Исто лице, како је касније доказано, учествовало је са ЈКП Колубара Ровни и у противзаконитом измештању споменика са некрополе манастира Грачанице које је обављено у марту 2014. године, када је неколико споменика, типа усадник , поломљено или оштећено. Против поменутог радника Завода покренут је дисциплински поступак. Обавештавамо јавност да је Завод у Ваљеву подне  више прекршајних пријава и упутио више захтева инспекцији Града Ваљева за поступање у складу са Законом о изградњи, Законом о култури и Законом о културним добрима а до овог тренутка сви захтеви су игнорисани и по њима се није поступило.

 

 Завод за заштиту споменика културе Ваљево-установа културе од националног значаја

У Ваљеву 14.09.2015.године       

(U prilogu Vam dostavljamo obavesetenje za medije Zavoda za zastitu spomenika kulture Valjevo u vezi izmestanja pokretnog mobilijara i rusenja objekata u okviru manastriskog kompleksa crkve Sv. Arhangela Mihaila, valjevske Gracanice.
S postovanjem   Nemanja Radojicic v.d. direktora Zavoda s.r.)
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: