Објављено од стране: ИстиноЉубље | 16. јула 2015.

Саопштење-апел Епархије ваљевске за заштиту Грачанице, изворских вода и отклањање безбедоносних ризика бране Ровни у криминално-максималном капацитету

Вести са Грачаничке страже: Четвртак, 16.7.2015.г…

DSC00317 DSC00328DSC00327

Мир Божији и данас у Грачаници… Код Грачанице мирна даноноћна стража Четничке омладине и свих оних добронамерника који преко дана посете Светињу којој је потапање пресуђено од стране државних богобораца из свих структура власти и медијских (проданих) кућа. 

Срушили Милинково имање…  Међутим, и данашњи дан је један од оних који пројављује бандитски, криминогени карактер људи који народу насилно намећу максимално пуну брану Ровни. Очекивали смо данас нови напад уз асистенцију полиције на горбове Милинка Ковачевића, јединог Србина који своје гробове и имање није ни за какве паре хтео продати брани Ровни. Иако данас очигледно нису обезбедили асистенцију полиције у скрнављењу гробова, ипак је пакосни СПС-директор бране Ровни- Миодраг Марковић послао булдожере и багере да овом истом човеку посеку орахе и имање на сасвим другом крају планираном за потапање, све како би човека извели из сталожености и како би имали основа за ургенцију полиције. У овим тренутцима, дакле, банда повише Грачанице уништава преостало имање Милинка ковачевића из грачаничког засеока Тубравића.

О Саопштењу Епархије ваљевске… После вишемесечног најављивања писања одлучног саопштења-апела Епархије ваљевске против потапања Светиње Грачанице- синоћ нам је стигло ово саветодавно саопштење- без адекватног описног наслова да се може погодити о чему се ту ради. Владика Милутин је поново избегао да тражи конкретну заштиту Светиње Грачанице и изворских вода израдом нове контра бране (зтв. загата чији пројекат постоји у склопу Ровни) која би спречила потапање кањона Сушице и тиме онемогућила и загађење подземних обилних издани изворских вода ваљевског краја, али и отицање 512 литара у секунди воде из планиране бране… Опет се дакле, по наговору неких фотељских „бораца против Ровни“ одлучио да тражи „пуњење чаше до пола“- па после опет да свакодневно стрепимо ко ће бити на власти и да ли ће поштовати договорено. Међутим, владика има боље саветнике од неких тамо који, на сену и палетама спавајући, стражаре поред Светиње- за чије је чување он сам првонадлежан а у којој није богослужио- замало па Три године. Но, боље је и ово- него ништа. Ипак, морамо поново напоменути да је владика морао ставити конкретнији захтевни наслов и да је морао ово послати конкретним државним институцијама и властодржцима на адресе, онима који одлучују а не читају његов сајт… Овако изгледа као да се опет правдао својим верницима да се и он, ето, борио за Грачаницу… Ако митрополит Амфилохије негда поименце могаше да проклиње рушитење и потопитеље Мораче, ваљда је и ово еп. Милутиново писмо је потребовало бар адресе институција…

DSC00322

ИстиноЉубље свима Вама!

+++

Преузимамо са сајта Епархија ваљевска (Напомена и приговор уредништву сајта: сви чланци на сајту Епахије имају насловну фотографију, сем овог важног Саопштења):

САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ ВАЉЕВСКЕ

13.07.2015

Живот је највећи дар Божији, дар намењен човеку, а са њиме и преко њега, и целокупној творевини која заједно са човеком састрадава уздишући и трпећи у исчекивању избављења – свога логосног остварења (Рим. 8,20,22). Само у животу може бити смисла, и то: „у животу у изобиљу“ који даје Богочовек Христос свима онима који верују (Јн. 10:10). Тај највећи дар се Васкрсењем Христовим остварује као вечни живот у заједници са Богом, у причешћу са Богом, у благодатном учешћу у животу Божијем (2 Петр. 1:4).

Посматрајући са једног брежуљка ових дана лепоту града Ваљева, живота који врви у њему, његове школе где се наши млади људи образују и формирају у зреле личности, његову болницу где се лече наши болни и нејаки, свете храмове Божије који нас чувају од разних демонских утицаја и опасности обликујући нас у богољуде, институције, као и историјске знаменитости његове, алармирани смо равнодушношћу према огромној претњи која се надвила над нашим градом, њеним житељима, њеним водама, њеном екологијом, њеном Светињом – уникатном ваљевском „Грачаницом“, од хидроакумулацијског језера „Бране-ровни“ иза чијих бедема на коти 375 мнв ће се налазити преко 50 милиона кубика воде!

Изградња „Бране-ровни“ започета је пре скоро тридесет година. Брана је рађена у фазама са прекидима у периоду санкција и других турбулентних дешавања на нашим просторима, са расположивим технологијама тога времена.

У првом и оригиналном пројектовању Бране висина коте била је предвиђена на 333 мнв. Са овом котом, као што се више пута понављало од стране стручњака, избегли би се многи еколошки проблеми и умањио ризик од евентуалног пуцања Бране у случају сеизмичких активности, а тиме и спасао град Ваљево од тоталног и катаклизмичког уништења, а сачувала древна светиња ваљевског краја „ваљевска Грачаница“.

Ми као Епископ ваљевски у своме апелу желимо да скренемо пажњу на неизбежне духовне законитости и последице повезане са истим које историјско емпиријско искуство нашег народа памти и препричава када су у питању света Места која се скрнаве. Наиме, претварање језера у „рекреативни водени парк” у коме би се људи купали, врискали, возили – профано зборили и понашали – могло би се некако и прихватити да није у дубинама воде средњевековна Светоархангелска Светиња. И ово је један од разлога да се прихвати кота 333 мнв.

Ово нису претње, ово није призивање казне, не дао Бог, већ духовна законитост која, као и природни закони физике, делује на свој начин у овоме свету.

„Брана-ровни”, удаљена свега 15 километара од града Ваљева, могла би да проузрокује њеним пуцањем, не дао Благи Бог, страшни армагедонски копнени цунами који би за свега неколико минута стигао до Ваљева и угасио на десетине хиљада живота, а сами град избрисао са карте постојећих градова. Наш апел, наша молба, наш глас вапијућег у духовној пустињи овога света, света глувог за духовне реалности, јесте позив да се одустане од коте 375 мнв и задржи ниво до 333 мнв.

Ово говоримо покренути гласом своје савести, као и апелима многих наших суграђана упућених нама као духовном оцу, да се руководиоци овога пројекта сете живота свих грађана; наше деце, наших светиња, наше природе – кристално чистих вода и екологије, наших културно историјских знамења и да сразмерно томе размотре предлоге експерата, и спусте акумулацију на указану коту 333 мнв.

Нека наша љубав према Мајци Србији, њеним житељима, њеној природи, а нимало мање и према њеним Богомољама којима је окићена као зведаним небом, буде водиља наше савести ка најбољем решењу.

Казах своје пред небом и земљом, пред вечношћу и историјом! Бог нека нам је на помоћи!

Канцеларија Епископа ваљевског
Епископ Ваљевски
+ Милутин

Advertisements

Responses

  1. I dodadnemo: I tako cvrkucu pticice i vrabcici na lepim nasim zelenim granama, bujatih svetlo zelenih krosnji drveca oko svetinje Gracanice. Vejcnaja pamjat drvece zeleno i bajkoviti proplancici, ali spasa ni od kuda nama nema. I tako bi sve potopljeno. 😀
    p.s. Nego ima li neko ovde za rat spreman? 😀


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: