Објављено од стране: ИстиноЉубље | 22. јуна 2015.

Зашто ће нас све тужити Свети Сава !? – Свети владика Николај

Вести са Грачаничке страже: Понедељак, 22.6.2015.г… Мирно код Грачанице. Свештеник је долазио откључао Цркву одслужио парастос парохијанима, закључао и отишао. После тога никога више…
ИстиноЉубље свима Вама!

+++

Будимо се браћо Срби из паукових мрежа… Неће место нас комшије бранити Веру, Отаџбину и Народ… Последњи је час а одговор се тражи од свакога од нас…

Protest - Trg Valjevo - jun 2015 A4

+++

Свети Николај Србски (Речи србском народу кроз тамнички прозор):

Зашто ће нас све тужити Свети Сава !?

Најбољи синови једнога народа служе за узоре своме народу. Али они нису само узори; они су и браниоци свога народа. Али нису само браниоци, они су и тужиоци свога народа.
Ко је био Свети Сава? Најлепши узор живота српском народу, ватрени бранилац српског народа пред другим народима, али и тужилац српског народа пред Богом.
Ко би то помислио? Ко би то рекао? Уствари, то је сасвим природно, да онај који нас је духовно препородио, с правом се може тужити на нас. Када су Јевреји већ били додијали Христу својом злобом, рече им благи Спаситељ: „Немојте мислити да ћу вас ја тужити Оцу; има (други) који вас тужи, Мојсије, у кога се ви уздате“ (Јов. 5, 45). Тако је сведочио злобним људима Онај Који је видео небесни свет, као и земаљски, и који је знао шта бива на небу као и на земљи….

Он је видео, и знао, и чуо из онога света како Мојсеј тужи Богу свој народ због противљења Христу, због злобе према Месији.
Највећи Јеврејин постао је, дакле, тужилац Јевреја. Није тешко замислити ни највећег Србина као тужиоца Срба. Свеци Божји могу да трпе дуже од свих осталих људи, али не могу колико Бог. Свевишњи Бог може несравњено дуже да трпи него ли сви свеци Његови. Зато ми и певамо уз Велику недељу: “ Слава долготерпјенију Твојему, Господи!“ Питате ли зашто би нас Свети Сава морао тужити Богу; заиста, за две или три ствари могао нас је тужити.
Прво, могао нас је тужити што смо били мека врата па смо се лако поклонили идолима европским. Мојсеј се жалио Богу на Јевреје као на тврдоврат народ. Свети Сава се може жалити на нас као на народ мековрат.
Друго, могао нас је тужити што су врховници српски уздигли и папу и Мухамеда изнад њега.
Питате ли, зашто нас је још могао Св. Сава тужити Богу? Заиста, за пет или за десет ствари могао нас је тужити. Прво, због школе без вере; друго, због политике без поштења, треће због војске без јединства духа; четврто, због брака без верности, и тако даље.
Да ли још питате зашто нас је наш Св. Сава могао тужити Господу Богу? Заиста, због десет и двадесет ствари могао нас је тужити:
због безбрачних развратних матораца;
због брачних, а лакомислених младића;
због бездушних интережџија;
због грамжљивих самаца без деце;
због нечиста ума;
због прљава језика;
због богохулства;
због увреде родитеља;
због исмевања учитеља;
и због такмичења у надмудривању место у братском помагању;
и због нечега што смо ставили и нечега што нисмо ставили пред палату Народне скупштине: споменике коњима а не људима, којима треба подражавати;
и што нисмо ставили крст на онај фараонски споменик Незнаном јунаку на Авали.
И још за многе и многе грехове и лудости наше могао нас је тужити Свети Сава Христу Богу својему. Но, ако нас је и тужио, он се молио за помиловање наше, и Господ нас је ударио и помиловао. По својој недостижној мудрости, која, такорећи, безбројним очима гледа сву прошлост од почетка и сву будућност до краја, Господ даје онај лек који одговара болести и онај венац који одговара поштењу сваког човека и сваког народа. Па ни Свети Сава неће никад молити Бога да Бог убије његов народ, него да га у поштењу помилује, а у болести да му даде горчину, горак пелен против грознице; ај, браћо, пелен против грознице среброљубља и грознице властољубља и грознице самољубља и грознице сластољубља, против свих грозница свих погрешних љубави, којима је овај народ заменио био љубав према Богу и љубав према ближњем. Амин.
 
(Из:“ Речи српском народу кроз тамнички прозор“)
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: