Објављено од стране: ИстиноЉубље | 17. јуна 2015.

Велики протест народа за спас манастира Грачанице и изворских вода, Ваљево, Градски трг, уторак 23.јун 2015.г. – Православна позивница

Вести са Грачаничке страже: Среда, 17.6.2015.г… И данас још увак без искушења са бране Ровни код манастира Грачанице. Немојте да Вас овакве једноличне вести успавају, јер напад на манастир ће бити изненадан, краткотрајан и рушилачки. Нарочито, из искуства знамо, треба се пазити у току нашег протеста у уторак и у данима после њега…

Protest - Trg Valjevo - jun 2015 A4

 

Свако је битан. Не дају нам у медије, цепају нам плакате, али и Ви: Обавестите све о овом пресудном скупу и поведите и Ваше ближње. Да уплашимо ову политичку мафију, јер они се јавности једино плаше… а, ево, иду им локални избори у децембру, па да видимо хоће ли се рекламирати тако што ће нам рушити и потапати немањићке манастире и уништавати изворску воду коју до сада писмо. Да, својим доласком, опет и опет, пролонгирамо остварење овог системског државног злочина, јер, ево, због греха нашега свеукупнога и многе друге несреће пристижу на Србију.

Народ одлучује требају ли му немањићка чудотворна Светиња Грачаница и извори питке воде, а Господ Бог помаже онима који у Њега до краја непоколебиво верују и труде се по својим моћима докле је год иоле могуће. А ми смо тек на почетку борбе- јер вечности Христовој се надамо, за разлику од оних којима истичу дани овог живота који им је био пречи од Бога, од љубави, од своје стварне среће…

ИстиноЉубље свима Вама!

+++

Архимандрит Рафаил Карелин:

Хришћанка и истовремено паганка

Наша душа је по својој природи Хришћанка, али је по својим страстима паганка…

Она је невеста Христова, коју је, међутим, силовао демон; она је царица која је постала блудница. Она је образ и подобије Божије, међутим, уједно у њој налази одраз мрачни лик сатане. Она је становница земље – зрнца које се врти у космосу, у космичком вихору, и уједно – у пољу велике и последње битке између Бога и палог архистратига. Она је робиња света, условљена, ограничена у свом постајању простором и временом, и она решава коначну судбину. Она живи у киптећој бујици времена, али уједно припада вечности.
Заборавила је на саму себе, зачарна је фантазмагоријом земаљских слика, привидима, своје страсне уобразиље и сновима неоствариве среће, али је ништа на земљи не задовољава, и она се осећа као туђиноватељка. Заборавила је на себе, али је Бог ради ње створио безбројне светове; ради њенога спасења Промисао Божији управља космосом и историјом.
Сликовито говорећи, људска душа у својој руци држи кормило васељене. Она је створена ради богоопштења, али најчешће тежи ка општењу са демоном. Она је делић неба који је пао у блато. Она је усамљена маска на бучном, шареном карневалу. Она или, заборавивши на своје божанско достојанство, поистовећује себе са црвом и закопава се у блато или, осећајући трагичност свог бића, неом вапије: „Ради чега ми је дат овај живот, зашто сасм овамо доспела?“
… Одговори ми душо моја, ко си ти? Ако си од неба, зашто тражиш срећу у блату? Ако си од земље, одакле у теби таква чежња за небом? Ако си царица, зашто си уместо порфире обукла рите сиромаха? Ако си се родила као сиромашна, зашто тражиш богатство које ниси имала?
Али не знаш Бога, зашто ођедном усред светског метежа твоје срце изненада уздрхти од речи молитве, које су ти несхватљиве, откуд ове вреле сузе које разгоревају твоје срце, сузе непознате љубави, слађе од свих наслада света? Ко је урезао у твојим дубинама тајанствено Име Божије? Како си могла да заборавиш на Њега као богаташ који је закопао благо и затим изгубио место на којем је оно било скривено?
Ко си ти? Планински орао сломљених крила или птиче који није стекло перје, које беспомоћно пузи по змељи, док вране гракћу гледајући га с грања дрвећа? Зашто понекад вичеш и копрцаш се и унутрашњим мукама као што звер која је пала у замку гризе гвожђе, желеђи да се ишчупа на слободу и падајући у изнемоглости?
Иако си слична бесплотном Анђелу, обучена си у трулежно тело које ће након смрти иструлити у сандуку. Како си постала носитељка леша, душо моја? Зашто видећи унаоколо слике и привид смрти, одагнаваш као непријатеља мисао о томе да ће ти она неизбежно доћи? Зашт си се зарила у овај земаљски живот као крпељ у псеће ухо?
Господ ти је дао све за спасење, али ти си као слепац који носи џак са златом и не зна шта је у њему. Зашто си се, душо, ти, проста по природи као зрак светлости, претворила у клупко неразрешивих противречности, у чвор са скривеним концима, који је човек сам немоћан да развеже? Зашто си се, душо моја, уподобила малом, неразумном детету, које се игра са отровном змијом дивећи се њеној боји или ономе ко скупља цвеће на површини живог песка?
И душа одговара: „Ја сам пала звезда, која чува сећање на небо, ја сам Христова љубав; ради мене је Он сишао на земљу. Господ ми је, створивши ме као одбљесак Божанске светлости, уручио царски прстен како бих се заручила са Њим; овај прстен је моја слободна воља. Како је велика Божија љубав према мени: ја сам створена Његовом речју, а искупљена Његовом Крвљу, због мог спасења ће се радовати небеса, а због погибли – туговати Анђели, као браћа над гробом своје млађе сестре! Више ме не питај ни за шта: ја сам тајна за себе саму. Иза границе речи је област ћутања, а моју тајну ће открити вечност“.

Advertisements

Responses

  1. […] Извор: Истинољубље […]


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: