Објављено од стране: ИстиноЉубље | 12. априла 2013.

ДОБРА НАМЕРА – Схиигуман Сава Псковско-печерски

Схиигуман Сава Псковско-печерски

ДОБРА НАМЕРА

Господ не гледа толико на дела људи, колико на њихове намере

Да покајање не би било формално, спољашње, јалово, човек треба да се моли за непријатеље; да свима и увек чини само добро, чак и ако је то на његову штету; да даје милостињу кад је то могуће. Добро је ако човек даје милостињу од сувишка, а још је боље и узвишеније да даје, кад је у оскудици.

Господ не гледа толико на дела људи колико на њихове намере. Постоји следећа народна прича. Кад је Исус Христос био дечак правио је птичице и почео да их боји. Једна птичица помисли – Јаој, жута боја…, нећу жуту, хоћу црвену! Видиш? То је својевоља! А Господ јој ништа није дао због тврдоглавости, никакву боју, па је остала сивкаста. И у току неколико генерација ове птичице су биле сивкасте. А кад је Господ Исус Христос разапет, иста оваква птичица је слетела на Крст и размишљала – моји прародитељи су били тврдоглави, и ја сам тврдоглава, и сви смо увредили Господа, а Он сада за нас страда. Помоћи ћу Му! Извадићу клинове и Он ће нам опростити. И почела је да кљуца… кљуц-кљуц, кљуц-кљуц, кљуц-кљуц, кљуца… Али, шта може да учини!

Зар је могла да извади клин? Ова птичица је веома мала, мања је од врапца. Али, кљуцала је тако, кљуцала клин и затим се сетила своје дечице, да су гладна, да желе да једу и брже је полетела код њих. Долетела је, а они сви у исти глас повикаше – Мамице, мамице, како си лепа! О чему се ради? – упита. Црвене су ти груди. А, то је крв Господња. И ми желимо да будемо исти такви! Она приви на груди свако птиче, и тако су све генерације добиле црвене груди. Од тада се ова птичица зове малиновка.

Видиш, Господ прима добре намере и због њих опрашта грехове. Својевоља је – ух, јако велики грех! За монахе је то најтежи грех. То значи да нема послушања, нарушава се монашки завет, и верници треба да се повинују Господу, чак и птице и животиње се повинују Богу.

Господ је опростио птичици због њене добре намере. Она није извадила клинове, али је то веома желела и Господ је њену намеру примио као само дело.

Тако и ми, браћо, треба да тежимо ка добру, ка добрим жељама, намерама, делима, речима, помислима и да сва наша осећања буду усмерена на угађање Богу и ближњима. Ако се будеш вежбао у незлобивости и приморавао себе на свако добро, Господ и Мати Божија са свим Свецима, похитаће ти у помоћ у овој доброј намери. Мир вам и Божији благослов!

ИстиноЉубље свима Вама!


Одговори

  1. Прелепо! Срећан празник!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: