Одборници Ваљева гласали за рушење манастира!?

Монаси су домаће животиње иселили касно синоћ, у манастиру више не спавају. Протест испред општине и данас у току заседања а монаху-немонаху Антонију „класично“ нису дозволили да се обрати одборницима… Али је зато одборниј Љубомир Брадић јуначки иступио и дуго времена држао пажњу одборника на теми погубности бране Ровни цитирајући многе научне ставове и опомене србских доктора наука. Љубомир је тражио да скупштина донесе одлуку да се рушење манастирских објеката заустави – и, за то је гласало само ДВА оборника. Е, сад Срби у Ваљеву и шире, гледајте каква ће нас све зла сустизати у блиској будућности… ЗАСЛУЖЕНО… „Нема мира безбожницима“ – пише у Светом Писму.

 

Банда србских властодржаца…

Одборници Ваљева листом гласали против да се рушење конака манастира заустави а пројекат бране Ровни ревидира сходно друштвено корисним потребама!!?!!

100_2542

Никада није било веће потребе да народ свакодневно долази у своју уништавану Светињу Грачаницу. Монаси Серафим и Сергије, који су све домаће животиње јуче иселили, данас су се вратили да покупе и још неке ствари из покућства (два комбија, трактор и двоје кола).

100_2556100_2583100_2558Јутрос смо се запрепастили затекавши некога ко је почео да скида олуке са конака манастира мислећи да су они из ЈП Колубаре-Ровни и Хидротехнике већ почели да руше конаке (пошто су се монаси синоћ иселили и први пут нису ноћили у манастиру). Дрва испод стреха су била већ однешена, само нас је мало збуњивала сателитска антена која је остала као знак да нису још све ствари одселили. Међутим, пошто смо журили на традиционални протест испред скупштине Ваљева, само смо им сакрили мердевине и отишли (мердевине ћемо вратити тек када се уверимо да ће их на добро користити). Ни слутили нисмо да су монаси почели скидати и олуке са конака – олуке који су вероватно у време њихове страховладе уграђени…

 

100_2561100_2590100_2562

Од те строге побожности остали су само још натписи да се у монашке просторије не сме без благослова, скривена камера уграђена под кровом, и чекић одбеглог скидача олука…

Потом, поружили смо и данас, као и увек у току заседања скупштине Ваљева, на протест у центру града (било око 50 људи).

MihailoMihailo 2Mihailo 1
Монах-немонах Антоније је опет писмено захтевао обраћање одборницима (тај говор је после чисто прочитан окупљеном народу)– али је одбијен јер је 20 гласало за дозволу а осталих 31 одборник – за забрану. Одборник Љубомир Брадић, кога смо молили да помогне да се не руше манастирски објекти, се као лав борио и захтевао да скупштина, као власна, изгласа одлуку да се рушење манастира обустави и да се новац за ову годину искористи за оспособљавање бране Ровни само за заштиту од поплава – за овај предлог гласало је са ДВА одборника скупштине Ваљева. Страшно је и помислити шта нас наредних дана и месеци чека са овако бездушном и богоборном влашћу која се не стиди ни Бога ни људи.

 

100_2599100_2607100_2605Потом смо поново потрчали пред Грачаницу страхујући шта ћемо тамо затећи ако су ови са бране Ровни пристигли, мада смо били у недоумици зато што су почетак радова најавили тек за почетак наредне недеље… Кад тамо черупање манастира сенаставило од монашких избеглица који нису покупили све што су желели…

 

100_2612100_2619100_2614Мењаше се и товарише транспортна возила као на траци, а трактор нам даде одговор где се запутише они поскидани олуци… и опет остаде сателитска антена, дакле, незајажљиво опустошење манастира ће се наставити, вероватно и сутра, и сутра…

 

100_2621100_2626100_2623Локални свештеник из Поћуте им је био на услузи уз још пар људи.  а на крају се предвече сви покупише и одоше, симболично закључавши испражњене просторије и улазну капијицу…

Свештенослужење ће бити сваким празником јер се владика задовољио тиме да „власници“ Грачанице из ЈП Колубаре-Ровни не „конзервирају“ Цркву блатом и шодером(и то су му обећали само на реч, а сада мењају тог директора који му је то обећао) – затрпавши је, али им је заузврат препустио рушењу конаке и преостало гробље.

100_2627100_2634100_2633Међутим, пре тога, предвече када се све смирило, и ми смо исказали своје скромно мишљење, мишљење опомене… У свој овој муци неко се од нас нашалио – „па нас само рат може да избави а рат ће ускоро јер ово наше писање је као писање на почетку филма Лепа села лепо горе“

Ево, куцкамо Вам ово испред Грачанице и са тугом гледамо безбрижно и раздрагано исељавање – као да се ништа неуобичајено не дешава… Овде једино можемо приметити да ово исељавање тешко пада једино ћутљивом јеромонаху Сергију…

Од данас ћемо гледати да будемо на 24-часовној стражи код Грачанице, молимо Вас дођите у посете Светињи што чешће, ко може помоћи својим чешћим доласком Светињи, причинио би свима велику радост.

Молимо Вас ширите ове вести што год више можете и дању и ноћу, а ми ћемо се довијати овде како Бог да и чекати Божију и Ваших будућих долазака помоћ.

Ко може да дође на стражарење нека се снађе и дође па ћемо се заједнички овде братски испомагати… више Вас позивати нећемо, да не испадне да Вас на то наговарамо или вам то намећемо.

Богом ходили и до Грачанице све више добровољно добродили!

 ИстиноЉубље свима Вама!

П.С. Значајно је и прочитати и…

Припремљени говор скупштини мнм Антонија

који, иако припремљен, није био у могућности да прочита на скупштини одборника Ваљева услед нове забране…

ГОВОР СКУПШТИНА 4.ЈУЛ. 2014. (М-НМ АНТОНИЈЕ)
Поштована браћо и сестре, неки ме овде упорно покушавају представити као агресивну особу само из разлога Ваше потребе да изнађете разлог да ми одузмете право обраћања.
Једино што је истинито изрекао директор Колубаре-Ровни, Миодраг Марковић из СПС јесте да је на овој скупштини сва одговорност, све је у Вашим рукама од одлуке о плану радова предузећа Колубара-Ровни које је баш овај дом основао, до будућности пројекта бране Ровни које је само Ваљево и опет овај дом покренуло.
Ако ви не наредите Колубари-Ровни да прву од три транше у наредних 3. године предвиђених за завршетак акумулације од по 200 милиона (од којих је једна добијена за ову годину, радови почињу у понедељак) да их искористи за хитно оспособљавање бране за заштиту од поплава – што је њена једина корисна функција – Ви ћете бити саучесници беспризорног и беспотребног рушења објеката манастира Грачанице и преосталог гробља а да ће нам претња од поплава још интензивније висити у ваздуху. Зар смо толико полудели да у граду где услед многог греха свих нас не ради ни једна фирма, једино ће радити фирма која треба да поруши чудотворни немањићки манастир Светог Архангеча Михаила.
Перфидне лажи које је за овом говорницом подметао директор бране Миодраг Марковић – само поспешују неопходност да овај дом сазове хитни јавни скуп, може то и на овом месту, где ће се стручњаци са бране Ровни приморати да на њему учестују и сучеле са највећим именима србске хидро науке данас. Научног скупа оваквог типа о брани Ровни није до сада било само из разлога што стручњаци са бране никада нису одговорили на позиве да на таквим трибинама учествују. Ми их у марту најљубазније позовемо у Дом Културе 12. марта да се суоче са светски реномираним стручњацима из области хидро науке који до танчина разобличују погубност пројекта Ровни(сем за заштиту од поплава) – ови са бране обеђају да ће доћи, али не дођу, него чак у току трибине упадну њихови обични радници послушничке им фирме Инграпомни и багерима почупају и евакуишу средњевековне надгробне споменике код Грачанице.
Коме је уциљу да поруши манастирске објекте пре него се намере потопити!? Донесите одлуку да оставимо Светињу на миру – нисмо је ми ни зидали, у манастиру правослваном су Свети и Црква и конаци и гробље које наши свети претци Богу подарише… зашто директор лаже да добро сарађује са владиком Милутином у случају Грачанице кад сва епархијска саопштења за јавност недвосмислено сведоче да владика апелује да се редефинише пројекат бране на општедруштвену корист и снизи кота пуњења како би се заштитили и Светиња и извори Ваљева. Чак је и Синод подржао актовима ове владике Милутина напоре и Грачаницу прогласио манастиром и населио монасима 2010. Монасима који су се нажалост иселили касно синоћ из Грачанице.
Ако Вам ове страшне вести не дотичу савест нити буде одговорност – идемо даље… Коме је то у циљу да сакрије прогнозе о квалитету будуће ујезерене барске воде у Ровни, зашто се не обелодани да ће она бити све деградиранија фосфатима и нитратима са њива, тешким металима из овог рудама богатог краја, и неминовним отровним алгама и цијанобактеријама. Недавно је општина Ужице организовала научну трибину на којој је закључено да санација језера Врутци – није могућа, да су ове алге готово не уништиве нормалним хемијским третманима, да су сва језера загађена овим бактеријама од Финске па географском ширином – све до нас овде. Сви у свету одустају од брана јер су загађења неминовна, италија је забранила законом даљу градњу, а ове наше хидро каубоје нико не жели зауставити у свенародној штети. Ужичани су бар сачували своје изворе од покварене језерске воде – своје изворе са којих се сада напајају, могли су се тако здраво снабдевати и све ове године да није те хидро мафије која гради своје бране где им се ћефне. За разлику од ужичана Ваљеву не би од бране Ровни остали ни извори, никаква алтернатива спасења од загађења, јер су научно доказане подземне понорне везе између акумулације Ровни и врела Пакље и реке Градац. Ови извори ће бити уништени ако се потопи баш кота манастира Грачанице, каже независна србска наука. Преко 3км сувог порозног речног корита Сушице које повише Грачанице смерају потапати – где и сам пројекат бране Ровни прогнозира да ће имати губитке од 512 л/с – научно је немогуће ињектирати, закрпити, а зна се да је то заптивање крашког терена додатно баснословно скуп пројекат.
Наука каже да се алге нарочито брзо множе ако се исте године не изврши и комплетно чишћење корита бране од површинског слоја земље и пуњење водом исте године. А шта је рађено на брани Ровни, 5 година као чисте а шибље их у стопу прати. Јесте ли видели на тв Марш какво се све море прљавштине акумулирало у брани током ових поплава, и зашто ова манипулативна власт не одговори где се деде 5 милиона кубика воде када је акумулирано језеро на Ровни под притиском пробило отвор и како то да је баш тога последњега дана петка када је киша стала а брана надодавала – баш у то време и Обреновац стравично пострадао. Да ли је обилазни пут око бране, на коме је до сад погинуло десетак људи, легално и законски примљен у функцију. Зашто лаже директор да је брана вечна када јој је рок само 30 год., а када се запуни муљем – одмуљивање је скупље од прављења нове бране што се нигде у свету и не ради, што није ни предвиђено у пројекту Ровни. Зашто је такође мимо пројекта велики извор Пакље укључен у цевовод ујезерене воде са бране. Зашто је мимо пројекта и мимо одлуке ове скупштине из 1986. Колубара-Ровни само подигла ниво бране за додатних 20 метара када РЕИК Колубара није изјавио потребу за овом водом – што је био једини услов у уговору за подизање висине бране.
Дакле, наредите Колубари-Ровни, променом редоследа динамике радова, да остави манастир на миру и да брану под хитно обезбеди за заштиту од поплава, а за све остало како и куда даље – сазовите, што пре, јавни скуп овде да се обе стручне стране сучеле о најважнијим питањима наше будућности. Зар све ове погубне претње које сам само начео – не позивају Вас на ургентно поступање!? Монаси су синоћ дефинитивно исељени из манастира Грачанице,манастир је незаштићен од Ваших багера које само једном обичном одлуком можете зауставити…
Уразумимо се и покажимо своје опредељење да служимо својим ближњима и свом Богу који нам је живот и свако добро овде даровао на сва покољења (а не само нама самима)… Иначе, што рекла она овдашња одборница прекључе овде:„ да народ не помисли да ако гласамо за усвајање годишњег извештаја бране Ровни – да гласамо против Бога“, Да, браћо и сестре, ако дозволите брани Ровни да настави у овом погубном смеру Ви саучествујете са њима у свим већ сада очигледним полседицама, заиста би срамним ћутањем гласали против и Бога и свога потомства и рода свога.
Молим Вас, у име свих оних који протестујун напољу, и свих оних 33.174 браће и сестара, и у име свог народа који са неверицом гледа на све ово што сте нам са Ровни приредили и – помозите нам свима ради општенародног добра а без личних и страначких перипетија и интереса.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: