Лавр. са ротаријанцем

Социјалистичка  Република Србија СКУПШТИНА ОПШТИНЕ ВАЉЕВО Број: 06-195/89-04.   28.09.1989. године  В а  љ е в о

Друг  МИОДРАГ БАНКОВИЋ, директор РО «РОВИНИ-КОЛУБАРА» В А Љ Е В О

У прилогу  достављамо Вам белешку са разговора  Епископа Шабачко-Ваљевске епархије, госпидина Лаврентија, и председника Скупштине оппштине Ваљево, друга Душана Михајловића 

25.08.1989. године Председник Скупштине општине  Ваљево Душан Михајловић, с.р.

Б  Е  Л  Е  Ш  К  АДоговора еп. Лаврентија са ротаријанцем Душаном Михаиловићем (бив. министром полиције) (оверена 10.10.1989г.)

 

Са разговора  Епископа Шабачко-Ваљевске Епархије, господина Лаврентија, и председника Скупштине Општине Ваљево, друга Душана Михајловића 25.08.1989. године.

РАЗГОВОРУ СУ ПРИСУСТВОВАЛИ:

  • У ИМЕ Шабачко-Ваљевске Епархије: Протојереј Драгиша Маринковић, архијерејски заменик, и протојереј Живорад Лазић – архијерејски намесник.
  • у име Општине  Ваљево: председник ОК ССРН, Синиша Митровић, потпредседник Скупштине Општине,  Милош Митровић, председник Извршног савета Скупштине општине, Алекса Јокић, секретар СИЗ-а становања, комуналних делатности и уређења грађевинског земљишта, Слободан Ђукић, директор Завода за заштиту споменика културе, Жељко Јеж, и директор РО «Ровни – Колубара», Миодраг Банковић.

Разговору је присуствовао и председник Комисије за односе са верским заједницама  РИВ-а, Драган Драгојловић

Председник  СО, Душан Михајловић, поздравивши  господина Лаврентија, епископа Шабачко-Ваљевске епархије, предложио је да овај разговор има за циљ: сагледавање односа између државе и Српске Православне Цркве  на територији општине Ваљево, и договор  о решавању евентуалних отворених проблема у овој области. Истовремено је истакао досадашњу успешну и развијену сарадњу ове друштвено-политичке заједнице са Српском Православном Црквом, односно Шабачко-Ваљевском епархијом, нагласивши да су избором господина владике Лаврентија на ову дужност створени услови да се оваква сарадња настави. Подвукао је да успешни односи Цркве и Општине Ваљево нису резултат личног става и оријентације било код појединца, већ представљају израз усвојеног опредељења и политике у овој области.

Душан Михајловић је подсетио да су нека питања из претходног периода успешно решена (прилазни путеви до манастира Пустиње и Ћелија, одузето имање враћено на коришћење манастиру Пустиња итд.), наводећи и нека текућа питања: пролазак обилазног пута око акумулације «Ровни» преко имања манастира Пустиња; измештање цркве Грачаница због изградње акумулационог језера; изградња нове цркве у Ваљеву тј. утврђивање локације; доделу локације «Гласу Цркве» за изградњу Духовне академије и др. Посебно је нагласио значај заштите споменика културе изразивши наду да ће и Црква у том погледу помоћи да се заштита успешно реализује.

У вези изнетих питања закључено је:

  • Што се тиче трасе пута који мора проћи преко  земљишта манастира Пустиња, учиниће  се све што је неопходно да се манастир обештети, односно да се изнађе најповољније решење које одговара манастиру Пустиња. Такође, друштвено-политичка заједница ће учинити напор да помогне изградњу конака и рибњака овог манастира.
  • Што се тиче измештања и изградње Цркве Грачанице договорено је да се између цркве и РО «Ровни-Колубара» сачини Споразум којим би се прецизно утврдила локација за изградњу нове Цркве Грачаница и прилазни путеви, како би се приступило експропријацији земљишта и истражним радовима. Потапање Цркве Грачаница не може се извршити пре него што се обаве комплетни истражни радови на истој и стручно процени културна и историјска вредност овог споменика. Инвеститор ће изградити прилазни пут до Цркве за мештане села Стубо, и изместити старо гробље.

По питању локације за изградњу нове цркве у  Ваљеву, представници Цркве су изразили задовољство утврђеном локацијом на ушћу реке Граца у Колубару. Представници Општине су обећали да ће у погледу услова за доделу ове локације, пошто земљиште није комунално опремљено, настојати да се оно Цркви уступи без, или уз минималну накнаду, с тим што се земљиште мора привести намени за 5 година.

Жељко Јеж, директор Завода за заштиту споменика  културе је упознао присутне са плановима  и активностима Завода на заштити  културно-историјских споменика. Изнео  је да је на том пољу Завод имао успешну  сарадњу са Црквом. Такође је, предложио формирање библиотеке у којој би се на одговарајући начин чувале вредне књиге које се налазе у црквама овог краја.

Овом  приликом је и изражена спремност  представника Цркве и представника Општине Ваљево да се заједнички приступи изради публикација о културно-историјским споменицима што би допринело њиховој афирмацији и претстављало допринос културном и привредном развоју ово….???

Поводом часописа «Глас Цркве» председник Скупштине  Општине, Душан Михајловић је рекао: «Глас Цркве» је установа епархије и као таквој ова друштвено-политичка заједница нија имала амбиција да прописује или утиче на писање овог гласила и до сада није било проблема у овој области. Сматра да започети процес демократизације односа у друштву уопште и елиминисање секташења у однсима Цркве и државе треба подржати, а да активност «Гласа Цркве» треба да остане у законом одређеним оквирима, те да  Глас Цркве» као привредна, научна и културна институција не представља проблем у овој средини.

Што се тиче локације за изградњу објекта за «Глас Цркве» Општина Ваљево је учинила све што је било у њеној надлежности и «Гласу Цркве» обезбедила одговарајућу локацију.

Што се тиче потребе излагања личних предмета и сл. Николаја Велимировића у просторијама Цркве у Лелићу, које се налазе у заоставштини недавно преминулог владике Јована Велимировића, коју је током разговора изразио владика Лаврентије, председник Скупштине Општине Душан Михајловић је нагласио да је то унутрашња ствар Цркве, и да о томе Црква треба да одлучи залажући се при том за опредељење да свако треба да ради свој део посла у оквиру своје надлежности, а у складу са Уставом и законом.

На крају  разговора владика Лаврентије је изразио своје уверење да у  општини Ваљево влада атмосфера  најшире подршке и разумевања, и да ће Црква са своје стране учинити све да допринесе реализацији овог договора. У случају евентуалних спорова договорено је да прво седну овлашћени представници Цркве и Општине ради сагледавања и решавања проблема.

БЕЛЕШКУ САСТАВИО: Секретар Комисије за верска питања  Надица Зељић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: