Лаврентијева Издаја 1

Уредништво – кратак увод:

Много смо вишегодишњег труда и зноја уложили да дођемо до овог скриваног безаконог уговора између еп. Лаврентија као еп. Шабачко ваљевског и ЈП Колубара која гради брану Стубо-Ровни која прети порушити и потопити велику српску Светињу из доба Немањића ваљевску Грачаницу.

Епископ је надзорник, чувар Божије Вере и добара у своме епархијском стаду и по 12 и 13 Канону Великог Светог Седмог Васељенског Сабора Православне Цркве нема власт располагати већ искључиво надзирати и чувати Божија добра невидљива и видљива, покретна и непокретна.

Стога вам пре увида у ово духовно безакоње и злоупотребу црквеног положаја нудимо на увид ова 2 Света канона, а потом и сам уговор у коме се притајено издаје Вера за вечеру, Чудотворна Цркве за комлекс зграда са хлебном(да не речемо јагњећом) фуруном  и све то на обали планираног измаштаног језера.

Свети Седми Васељенски Сабор Православне Цркве Канони 12 и 13:

12. правило: Ако се неки епископ или игуман затекне у томе да добра која припадају епископији или манастиру предаје у управу световној власти или некој другој особи, такав поступак нема ваљаност, сходно правилу светих апостола које нам казује да епископ мора водити бригу о свим црквеним стварима и он нека управља њима, сећајући се да га надзире Бог. Он себи од тих ствари ништа не сме присвајати или их поклањати својој родбини јер је то Божије. Уколико му је родбина сиромашна, нека им помаже као сиротињи, али под тим изговором нека не пропада оно што је црквено. Ако се позивају на то да та добра (имовина) проузрокује губитке и да нема никакве користи од ње, ни у ком случају тај иметак не треба продавати световним властима, него клирицима или земљоделцима. А ако се у томе послуже неким лукавством, те властелин купи земљу од клирика или земљоделаца, нека у том случају продаја нема важност и нека све буде враћено епископији или манастиру. Епископ или игуман који то учини нека буде свргнут: епископ са епископије, а игуман из манастира, као они који расипају оно шта нису сабрали.

 

13. правило: Због грехова наших догоди се много несреће у Цркви, тако да су многи храмови, епископије и манастири опљачкани и од стране неких људи претворени у обичне домове. С обзиром на то, ако дотични у чијем се поседу то налази, изјаве да ће то вратити да би се васпоставило пређашње стање, то је добро и вредно је похвале; а ако неће, заповедамо да се такви свргну, уколико су у свештеном чину, а ако су монаси или лаици, нека буду одлучени, јер сви који тако раде већ су осуђени Оцем и Сином и Духом Светим, и одређени су за место „где црв њихов не умире, и огањ се не гаси“ (Мк. 9, 44), јер се успротивише гласу Господњем који каже: „Не правите од дома Оца мога, дом трговине!“ (Јн. 2,16).

А сада, – представљамо Вам безакони Уговор између Лаврентија и ЈП Колубаре (до кога смо са великом муком дошли) којом Он издаје Чудотворну немањићку Светињу у замену за комфорне зграде на обали измаштаној планираног им језера  (копија оригинала у поседу уредништва):

Оверено (од стране Јавног предузећа за коришћење водопривредног система Ровни „Колубара“ са п.о. Ваљево) дана 15.06. 2003г. Бр.110/01 Ваљево

Уговор

Закључен између:

  1. Српске Православне Цркве коју заступа (уместо потписа стоји печат Република Србија Општинска управа(ваљда, нечитко је) Ваљево (у даљем тексту: Црква)                                                            и
  2. Јавног предузећа за коришћење водопривредног система Ровни „Колубара“ из Ваљева, које заступа директор Милутиновић Милан, дипл.грађ.инж.(у даљем тексту: ЈП Колубара)

Члан 1

ЈП Колубара из Ваљева инвеститор је бране и акумулације „Ровни“.

Према детаљном урбанистичком плану акумулације у угроженој зони, (зони будућег акумулационог језера) у долини реке Сушице налази се Црква Грачаница са капелом, звоником и гробљем које треба релоцирати ван граница ДУП-а.

Члан 2

Црква Грачаница са Црквиштем, портом и кућом са кућиштем налази се на кат.парцели бр.221 КО Тубравић у површини од 0.42.33 ха и све непокретности уписане су у зк.ул.бр.245 КО Тубравић као власништво Црквено српско- православне општине.

Члан 3

ЈП „Колубара# из Ваљева корисник је кат.парцела број 728/1 КО Тубравић у површини од 1.22.86 ха уписане у зк.ул.бр. 529 КО Тубравић на којој ће изградити црквени комплекс и то: Православну цркву, парохијски дом, кућу за свештеника, продавницу, улазну капију, јавну чесму, кривуљу, собрашницу и хлебну фуруну.

Члан 4

Предмет овог уговора је размена непокретности из члана 2 и 3 овог уговора између Српске Православне Цркве и ЈП „Колубара“ која ће се извршити тако да ће Црква пренети на ЈП „Колубара“ кат.парцелу бр. 221 КО Тубравић у површини од 0.42.33ха и све објекте, а ЈП „Колубара“ ће пренети на Цркву кат.парцелу бр. 728/1 КО Тубравић у површини од 1.22.86ха као и све објекте на истој (Православну цркву, парохијски дом, кућу за свештеника, продавницу, улазну капију, јавну чесму, кривуљу, собрашницу и хлебну фуруну).

Члан 5

ЈП „Колубара“ ће за постојећу Православну Цркву која се налази на катастарској парцели бр. 221 КО Тубравић поступити по техничком решењу Завода за заштиту споменика из Ваљева који има законску обавезу заштите културних добара, као и одлуке Црквеног Одбора. Гробље постојеће уз Цркву биће измештено на кат.парцелу бр. 728/1 КО Тубравић сагласно решењу Завода за заштиту споменика и санитарним условима.

Члан 6

Уговорне стране су сагласне да постојеће објекте на кат.парцели бр. 221 КО Тубравић Српска Православна Црква користи до завршетка изградње нових објеката и добијања употребне дозволе а да се у новоизграђене објекте пресели у року од 30 дана од дана прибављања употребне дозволе.

Члан 7

Уговорне стране су сагласне да се ради праћења радова на новим објектима формира Стручни одбор од три члана с тим да Српска православна црква именује једно стручно лице за члана.

Члан 8

Уговорачи су сагласни да се сваки од њих може књижити на непокретностима добијеним разменом без присуства другог уговорача.

Члан 9

Уговорачи су сагласни да ће евентуалне спорове решавати мирним путем а за случај да у томе не успеју надлежан је Трговински суд у Ваљеву.

Члан 10

Овај уговор је сачињен у 6 истоветних примерака од којих суд задржава 4 а уговорне стране по један примерак.

Српска православна црква (потпис епископа Лаврентија и печат епархије шаб.-ваљ.)

 

ЈП „Колубара“ Ваљево, д.г.инж. директор Милутиновић Милан (печат ЈП „Колубаре“)

 

Да су  заступник Српске православне цркве (празно – али подразумева се еп. Лаврентије) Упознат по л.к.бр. 164959 издате од СУП Шабац и заступник ЈП „Колубара“ директор Милан Милутиновић, дипл.грађ.инж. упознат по л.к.бр.146900 издате од СУП Ваљево данас својеручно потписали овај уговор ТВРДИ И ОВЕРАВА Општински суд у Ваљеву по Ов.бр.(римско 2) 5229/03 дана 4.12.2003 године.(печат Општинског суда и потпис службеника)

На полеђини уговора стоји овера Црквене општине Грачаница бр. 26 од дана 28/15. 06. 2003 г. и овера Епархијског управног одбора епархије шабачко-ваљевске бр. 999 од дана 17.07.2003 г. У Шапцу (обе печатиране)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: